Hidroelektrik Santralleri

mkan2307

Üye
Katılım
14 Mar 2007
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar bu konu hakkında bilgi edinmek isteyen arkadaşlara elimden geldi kadar yardımcı olmaya calışırım.Ben KEBAN HES te 18 yıdır çalışmaktayım,bilgilerimi sizinle paylaşmak isterim...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
oo süper..
benim bu konuda hiç bilgim yok ama inanılmaz derecede bilgiye açım bu konuda:) ve öğrenmeyi çok seviyorum..kısa ve öz bilgiler verirsen çok sevinirim

mesela barajda üretilen enerji ilk nerelerden geçiyor bize ulaşana kadar hangi etaplardan geçiyor..şimdiden tşk ederim
 
tam aradıgım ınsansınız o zaman,sizin gorev neydı orda bılmyrm ama bır konuda yardımınıza ıhtycm var,kebanda td8000 fault locater dıye bır cıhaz var sanırım elektronık kart test ve tamırı ıcın bu cıhazdan bendede var bu arada ben oymapınar hes de calısyrm ben elektrıkcıyım cok fazla elektronıkten anlşamyrm ama kullanımını fılan ogrenmek ıstyrm yardımcı olursanız sevınırm,ayrıca heslerle ılgılı her turlu bılgı paylasımınada acıgım şimdıden tesekkurler
 
ufuk izmir kardesim;Bu konuya yabancı iseniz çok kısa üretimden bahsedeyim Hes LERDE temel yapı durgun halde bulunan elektriğin(suyun) elektrik enerjisine cevrilmesi olayıdır.Tabi bu bununla kalmıyor;beli bir düşüden gelen su (genaratör gücüne göre değişir) cebri borular diye tabir ettiğimiz boru ve salyangozdan gecerek türbin çarkını cevirir.TÜRBİN ÇARKINA BAĞLI ŞAFT vasıtasıyla rotor nomınal devrine ulaşır.Tabi bunu kontrol eden hız regülatörü vasıtasıyla.Generatör ikazlama işlemine gelmiştir.İkazlama işlemi gerilim regülatörü vasıtasıyla yapılır.Artık çıkış gerilimimiz oluşmuştur.Bu gerilim bizde 14400V Ana güç trafosunda 380KV ta cıktıktan sonra ayırıcı kesici vasıtasıyla baralara burdan şalt 2 dediğimiz dağıtım yerine burdanda bölge hat sayıaına göre enterkonekte (türkiye geneline ağ şebekesine)dağılır.Ben burda fazla detaya inmedim çok kısa anlattım;çünkü detaylı anlatmaya kalksam bu işe fazla deneyimi olmayan veya uzak kalmış arkadaşlar karışıklık yaşayabilir.


likya kardeş bahsettiğiniz cihaz hakkında benimde bilgim yok şöyleki benimde branş elektrik.Ama şunu söyleyeyim bahsi gecen cihaz testi yapılacak kart malzeme dizaynına eleman bilgileri cihaza girilyor entegre marka numarası ve diğerleri.Cihaz pas veya bloke diyor.BİLDİĞİM KADARIYLA.
 
mkan2307 Seninle meslekdaşız. KEBAN HES'de kullandığınız generatörlerin gücü, kutup sayısı , soğutma şekli ve koruma röleleri hakkında geniş açıklama yaparmısın.Ayrıca bildiğim kadarıyla HES lerde her fazda ayrı bir güç trafosu var.Buna neden gerek duyulmuş?
Çalışmalarında başarılar dilerim.
 
Laz73 Bizde genaratör sağutma sistemi iki şekilde oluyor.
1.Su ile yani pompalar vasıtasıyla mansaptan aldığımız suyu;genaratör içerisindeki radyatörlerden gecirerek.
2.Rotor üzerinde bulunan sabit fan gruplarıyla.
Diğer sorun neden her faza ayrı ana güç trafosu konulmuş.Bizim genaratör cıkış voltajımız 14400 v ana güç trafosu girişi üçgen bağlı;ana güç trafosu çıkış ise 380kv yıldız bağlı.Bağlantı grubu  üçgen yıldız olduğundan ve ayrıca genaratör çıkış akımımız max 8000 amper olduğundan bu montaj uygun görülmüş.MALİYET;İŞCİLİK;TAŞINMASI;ARIZA DURUMU VE NAKLİYESİ sebebiyle her faza ayrı trafo....... 
 
laz 73 gercekten lazlık varmı yoksa sadece karadenızlımısın,genelde sınoplulart bıle lazım der o yuzden sordum:)ben oymapınar hesde calısyrm işine yararsa bızdekı verılerıde verebılırım,aynı sekılde bızdede trafolar dahıl heryerın sogutması cebrı borulardan gelen su ıle yapılıyr,generatorlerde sempantn denılen yapılar ve radyatorler vasıtasıyla sogutma işlemı gercekleşıyor,santralın gucu 600 MVA 135*4MW LIK 4 adet generator mevcut 28 kutuplu..yardımcı olabılecegm baska bısey varsa herturlu yardımcı olabılırım.
 
likya kardeşim ben trabzonluyum.1400mw'lık bir termik santralde elektrik usta başısı olarak çalışıyorum.Bizim generatörlerin gücüçleri büyük olduğundan( 6 generatör herbiri 239mw) hidrojen gazıyla soğutuluyor.H2 gazınıda santralde kendimiz üretiyoruz.
 
Anlaşılan hidroelektrik elektrik santralleri hakkında bilgi almak isteyen yok.
 
Hİdrolİk Santrallerde Hiz RegÜlayonu Nasil Yapiliyor ÖĞrenmek İstİyorum.
yardimci Olursaniz Sevİnİrİm.frekans Tutma Nedİr Nasil Yapilir.
pss Nedİr?
generator Tasarimi Nasil Yapilir? Daha Çok Soru Var Bunlara Cevap Ariyorum
hİdrolİk Santral İŞİne Yenİ Gİrdİm
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst