hidroelektrik santral türbinleri

merin

Üye
Katılım
28 Nis 2011
Mesajlar
62
Puanları
1
Yaş
42
mrb arkadaşlar benim bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. hidroelektrik santralde çalışıyorum. üniteyi senkrona alırken senkron kesicisi kapanır kapanmaz ünite koruma rölesi frekans-ters güç 'ten açıyor. normalde senkron kesicisi kapandıktan 5 saniye sonrasına kadar ünitenin gücünü set edebiliyoruz, fakat çoğu zaman 1 saniye sonra ünite frekans-ters güç 'ten açıyor. sorun ne olabilir acaba? bununla ilgili bilginiz varsa lütfen cevap yazın.
 
senkrona alırken paralele alırkenmi mi diyorsunuz bunu anlayamadım eğer dediğim gibi ise Şebeke frekansı ile sistem frekansı tam uymuyor sa girmez. ayrıca papalelde sinyali gelmiyorsa bunu göremediği için açabilir
 
öncelikle ilginize teşekkür ederim. ben iki üniteyi birden senkrona alıyorum, ünitenin birinde sorun olmadan senkrona girebiliyorum, ama diğer ünite çoğu zaman frekans-ters güçten açıyor. senkron şartları oluşuyor senkron rölesi kesiciye kapama veriyor ve üniteye yük alamadan senkron kesicisi açıyor. senkrona almakla paralele almayı söylemek istemiştim.
 
bizi aşar 'acemi mühendisben'
 
Arkadaşım reverse power denilen olay hattaki gücün generetörde ürettiğin gücü yenmesi ve senkron makinanın enerji ürettiği generatör fazından motor fazına geçmesi ve hattan enerji çeken bir motor gibi çalışması olayıdır.generatör koruma röleniz bunu algılar ve trip ettirir.Bu noktada asıl odaklanmanız gereken yer governor sisteminiz.Biraz daha detay verirseniz yardımcı olmaya çalışırım...
 
bu soruya cevap verecek arkadaş yok mu
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ters güç rolesini çalıştıran sinyali projeden takip takip et bence. bende hes teyim. ters güç rolesinin zaman potuna baktınmı. bizim sabtraldede bir iki kere oldu. hatta bazen sinyal kendiliginden kayboluyor bi yerlerle oynayınca.
 
Çalıştığım santralde siemens generatör koruma röleleri var.test aşamasında bu sorunu 1 kez yaşamıştık.Olay aynen şöyle gelişti türbin % performansla çalışırken ünite birden ters güçten tribe gitti.Halbuki güç üretirken bu olay çok saçma ve bu hataya neden olabilece pek fazlada bir seçenek yok(tabi panolar ve kontrol sistemi normal çalışıyorsa)

Araştırdığımızda ünite reveres powerdan tribe gitmeden önce türbinin runner ına su çarpma açısını ayarlayan jet deflektörün kapandığını ve dolayısıyla türbinin beslenmediği için reverse power a gittiği sonucuna vardık.

Sizin generatörünüz senkron olduktan ve yük almaya başladıktan sonra reverse power trip yiyorsa governor sisteminizi yani türbinin generatöre uyguladığı mekanik kuvveti kontrol eden sisteminizi kontrol etmenizi tavsiye ederim.Tabi senkronizasyon ve generatör koruma panolarının elektriki bağlantılarıda kontrol edilmeli.

Yalnız tergüç ü anladımda ''frekans ters güç'' ifadesini biraz açıklasanız iyi olurdu.Kolay gelsin...
 
sayın baybars bizdeki generatör koruma rölelerinde frekans-ters güç sinyal lambası yandığı için o şekilde yazdım ben. işletme mühendisimiz generatör koruma rölesinin ayarlarında değişiklik yaptı. şuan öyle bir sorun yaşamıyoruz. sizce hangi ayarlarda değişiklik yapmıştır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst