Hidro Elektrik Projesi

menap189

Üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
34
Öncelikle merhabalar 2 haftadır bu konu hakkında güzel bir DC motor aramaktaydım. Gelin görünki evde ne varsa (motorlu olan) herşeyi söktüm parçaladım etraftaki bütün elektrikçilere baktım ama bulamadım. Şansa annem kek yaparken kullandığı bi el blenderi vardı gelin görün ki bi ona bakmamışım ki o da ne 220 V ancak W'ı yazmıyor çok büyük bi motor buldum. Büyük görmemişsin sen diyen arkadaşlarım Yani sanayi tipiyle karıştırmayalım :) Ancak gel gelelim hidro elektriğin üretim şekline. O kadar çok şekilde suyu kullanıyorlar ki hangisi benim için daha kolay olacağını bilmiyorum. Francıs var , kaplan var bizim deyimimizle, Pelton var hangisi daha kolay yapımı sizce?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Selamun Aleyküm

Bu motoru nerede kullandığınızı bilmiyorum. Güç, enerji kullanımı gibi bilgiler verirseniz izleyenler yardımcı olabilir.
Anlatımınızdan sanki hobi uğraşı gibi görünüyor, belki de musluktan elektrik üretmeye çalışıyorsunuzdur.Hobi ise dişli (hidrolk) motorların çalışma yapısına göre basit bir sistem elde edip uğraşabilirsiniz.
Başarılar..
 
Musluktan enerji üretme derdinde değilim ancak gözleminiz harika :) Benim istediğim şey şu an elimdeki tertibatta bir de redüktör var. Elle çevrildiğinde rahatça bir 60 W luk ampulü yakabiliyor (Redüktörlü hali ile) Ancak Ampermetrem bozuk olduğundan amperini ve Woltajını ölçemiyorum. Geli gelelim nerede kulllanacağıma ben Trabzonluyum ve yazın tatile gitmeyi planlıyorum gittiğimde uğraş için böyle bir hedefim var dağ evinin hemen 10 m yanından büyük bit ırmak akıyor ve rüzgar 20m de çok iyi. Karar veremedim ya rüzgar türbini yapacağım ki kanatlar vs. daha önce yapmıştım, ya da güzel bir yöntemle hidro elektrikten enerji üretmeyi planlıyorum. Gerekirse istanbulda bildiğiniz DC motor satan varsa başka bir 1 KW ya da 750 W almayı düşünüyorum. enerji tütekimi konusunda sistemden enerji direk kullanılsa daha iyi olur Akülere depolamakla ugraşmak istemiyorum. Saatlik bana 1-2 KW enerji üretsin yeter. Fazlasına bir dağ evinde gerek olucağını pek sanmıyorum ancak, çok araştırdım buradada gene sormak istiyorum daha dogrusu çok sorum var umarım yardımcı olabilirsiniz.

1.Diyelim hidro sistemi ayarladım motor yüksüz çalışır durumda, motordan Stabil bir şekilde 12 V ve ürettiği kadar A almak istiyorum. Ancak bildiğiniz üzre Watt yükseldikçe V de yükseliyor (Cahil olduğumdan kusura bakmayın :) V yi sabitleyim Amperi ve Wattı nasıl sabitleyebilirim bir cihazı varmıdır ?

2.Motordan gelen Dc gücü direk inverterden kullanabilirmiyim ? Bu sistemde nelere dikkat etmeliyim ? İnverter woltaj değerlerini neye göre belirlemeliyim motorun çıkış değerlerinemi sistemde harcanıcak enerji değerlerinemi ve bu değerleri Dc güç çıkışından nasıl ayarlamalıyım ?

3.En çok merak ettiğimde, Şu an istanbulda ikâmet etmekteyim ve 8 adet 60 W luk güneş paneli sistemini tam 3 ayda ancak toplayabildiğim. Sorum şu elektrikler kesildiğinde ana sigortayı otomatik indiricek ve güneş enerjisi sistemindeki elektriği sisteme yüklicek bir cihaz varmı ? Olduğunu biliyorum çünki şu an oturduğum binada elektrikler kesilince asasnsör ve ışıklandırma çalıştırılmak için dışardan gelen elektriği kesiyor ve sisteme yedek enerji sistemindeki elektrik veriliyor tabi yukarda bahsettiğim gibi sadece ışıklandırma ve asansör ...


Şimdiden teşekkrüler. ...
 
Sayın Menap189
Bilen arkadaşlar size gerekli bilgileri verebilir, acizane yazıyim. Watt yükseldikçe Volta da yükeseliyor yazmışsınız. Böyle bir şart yok Watt gerilim ve akım çarpımıyla belirlenir. Irmaktaki akıntı nasıldır, siz nasıl kullanırsınız bilmiyorum.Hidroelektrikte sizin kanat diyebildiğiniz türbinlerin hızını sabitlemek esastır ve şebekeden çekilen güç arttıkça türbin kanatlarına verilen su debisi de arttırılır. Irmakta devir sabitlemek kolay olmayabilir ama optimum özellikler elde edilip sonuca gidilebilir.

Aküye depolamak büyük bir iş sayılmasa gerek. Akü gerilimine göre elektrik üretip, (köprü) diyot ile doğrultup aküyü şarz edersiniz. Kullanım alanında da 12Volt gibi aküye uygun lamba kullanırsanız temel bir sistem elde edbilirsiniz.

İnverter hakkında bilen arkadaşların yazması gerek. Yalız inverter de bu duruma çözüm suuyor bildiğim kadarıyla.

Bahsettiğiniz elektriği farklı hatta vermek elektrik için basit iş. Röleler var. Elektrik ile enerjilendiğinde bir ucu iletken, elektrik yokken diğer başka bir ucu(veya uçları) iletken. Bu röleden direk alınabilen bağlantı ile ufak güçleri, röle ile kontaktör vb sürerek de yüksek güçleri kontrol edebilrsiniz. Bu bahsettiğinizin daha başka birçok yolu olur.

Başarılar dileriz.
 
cncarastirma arkadaşım teşekkür ederim ama dediğim gibi şu yüksek güçleri 12 V a indirgemeyi bi halletsem, bir de inverterler bu durumu çözebilir demişsiniz max. min. voltaj değerleri yazmıyor şu an kullandığım inverterde eğer dediğiniz doğru ise sabit gerilim regülatörü hazırlamaya gerek yok ?
 
Rica ederim.
İnverter hakkında uzmanları, bilgi sahipleri yazmalılar. Cihazın etiket bilgilerini yazıp tarif ederseniz yine de yardımcı olunabilir.
Evvela 12V kullanım alanınızda işinizi görürse 12V direk elektrik üretimi yapabilirsiniz. Mesela 12V akü şarz ederseniz şarz gerilimi 14V vb civarında olur ve başka aracı gerekmez sanırım. Döner kısmın hızı değişe de siz depo elektriği kullandığınızdan sorun teşkil etmeyebilir. ani sistem bu biçimiyle uyarlanabilir.
Zaten düşük güçten bahsettiğinizden fazla masraf etmeyin. Gerilim düşürmek için trafo kullanılır. Ama siz temel bir sistemle işinizi görüp ileriye yönelik de araştırma yapabilir, eneji kaynaklarınızı da deneyerek kombine daha iyi sonuçlara yol alabilirsiniz.
Başarılar dileriz.
 
Bu arada istanbul çevresinde 3-5 Kw arası güç verebilecek bir motor bulabileceğim bi yer bilen varsa lütfen forumdan yardımcı olabilirmi ?
 
bu konuyla ilgili olarak ugrasi.com sitesinde konu anlatılıyor ilginizi çekebilir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
"izy" kardeşim ilgilendiğin için teşekkür ederim siteyi bi inceliyim bakiyim...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst