Hep pic olacak değilya...

Katılım
18 Ocak 2008
Mesajlar
1,069
Puanları
156
Yaş
39
Herkese Selamun aleyküm hayırlı işler...

Pic yerine kullanabileceğimiz ama özellikle belirtmek istediğim örneğin ekrana veri yazarken aynı zamanda iki röleye filip filop şeklinde çıkış verecek ve aynı zamanda bir sensörü okuyabilecek yani örneklemek gerekirse 3 farklı picin işini tek kılıfta yapıp aynı giriş çıkışlara müdahale edip aynı 3 işlemcili bir sistem gibi çalışan bir işlemci yok mu ?

Belki smd yapısında olabilir ama artık pic bana amele işi gibi gelmeye başladı Elbette piclerin de çok gelişmişleri var ama sevmediğim tarafı hep ard arda işlem yapması...

Mesela pic basic proton basic gibi dillerde şöyle bir özellik var pwm komutunda hpwm olarak ( donanımsal olarak desteklenen pic ) çalıştırdığınızda pic pwm sinyalini üretirken aynı zamanda farklı bir işlemi icraa edebiliyor fakat ben bunun çok işlemcili bir yapıda olanlarını bulmak araştırmak ve pic harici farklı işlemcilere yönelmek istiyorum biliyorum ki bu sitede ben ve benim gibileri pic diye programlayıcıya takıp program atacak ustalarımız var konu hakkında yardımcı olurlarsa çok memnun olurum...
 
...Elbette piclerin de çok gelişmişleri var ama sevmediğim tarafı hep ard arda işlem yapması...
İşlemciler ard arda çalışır. İşletim istemi işlemciyi yönetir. İşlemciye der ki (mesela)sen bu işi 10 mikrosaniye yap bekle sonra bu işi 10 mikrosaniye yap. işletim sistemi işlemciye kesme yöntemiyle bu işleri yaptırıyor herhalde. Ama bir işlemciye aynı zamanda farklı işler yaptırmanın yolu yok. İşletim sistemi olan gömülü sistemleri tercih edebilirsiniz. (beaglebone vb.) Son dönemde bunlara doğru bir kayış da var sanki.
 
PIC24 veya PIC32 serileri ile RTOS (Gerçek zamanlı işletim sistemi) kullanacaksın o zaman. Tüm işlemciler böyle sıralı mantıkla çalışıyor, bilgisayar dahil. Ama işletim sistemi işlemciyi küçük parçalara ayırarak sanki aynı zamanda çeşitli işlemler yapıyormuş gibi davrandırıyor yoksa işlemci mantığı hep aynı.

İşlemlere öncelik atanarak biraz o işlemi biraz bu işlemi biraz diğerini yaptıracaksın
 
PIC24 veya PIC32 serileri ile RTOS (Gerçek zamanlı işletim sistemi) kullanacaksın o zaman. Tüm işlemciler böyle sıralı mantıkla çalışıyor, bilgisayar dahil. Ama işletim sistemi işlemciyi küçük parçalara ayırarak sanki aynı zamanda çeşitli işlemler yapıyormuş gibi davrandırıyor yoksa işlemci mantığı hep aynı.

İşlemlere öncelik atanarak biraz o işlemi biraz bu işlemi biraz diğerini yaptıracaksın

Kernel loop olarak çalışır ama sistem asla loop değildir. Her bir thread rem ve cpu da yerini alır ve sub döngünüz çalışır.
Şayet bir global döngüde delay vs kullandığınız zaman her seferinde döngünüz oraya takılır.
Ama siz bir fonksiyon yazıp cpu clock süresini kullanırsanız herhangi bir gecikme olmayacaktır.
Örnek:
a = zaman
if a+1 == şimdiki zaman:
a=şimdiki zaman
#Çağır gecikmesiz fonksiyonu
yap_sunu()

Edit = gecikme sadece sizin yazdığınız fonksiyonun yükü kadarrdır(proccessing time)
 
Son düzenleme:
Bu sıkıntı kullandığınız dile hakim olamamaktan geliyor.Şayet kulandığınız dile hakim iseniz işin ...luklarını biliyorsanız sorun olmaz.

Bunun yanında pic gibi işlemcilerde kesme dedikleri özelliklerde var.

Atıyorum bir sensörü devamlı okuyorsunuz ama bir butona basıldığında acilen şunu yap diyeceksiniz fakat sensör okuma rutinleriniz zaman alna bir işlem.Burada kesmeler interuptlar işin içine giriyor.Bunlara yönelebilirsiniz..
 
FPGA sanki böyle birşeydi. Donanım programlanıyor diye hatırlıyorum.
 
2uswx05.gif



 
multi tasking :)
 

süpersin Kazım abi ;)

Murat kardeşim hızlı bir işlemci seçersem programda da işlem önceliği vererek kesmeler yaparsan pic ile işlerinide rahatça yaparsın.
pic18fXXkXX serileri fena değil ha dersen az daha pic24 veya dspicler yok dersen 32 bit işlemciler yok dersen yazılımını birdaha incele derim. :D
Zamanında yok bunlar olmaz dediğim bana takla attıran pic18 serisine ben şimdi takla attırıyorum. Program akışı, optimizasyon, interruptlar ve döngü önceliği çok önemli. Adamlar 877 ile takla attırıyor hala kardeşim. ;)
 
:) abim ilgin alakan için çok teşekkür ederim bu ara arm ile dans etmeye başlamış'tım ki bi yol çıktı ordan da memlekete seyhat derken 8-10 gündür uğraşamadım ama stm32407 ile stm32f429 gibi işlemciler ile uğraşmaya başladım programlama dili ise mikroC olarak seçtim biraz kendimi aşma çabalarındayım tabii ki zamana ihtiyacım var ;)

kitaplarını aldım stm32f407 stm32f429 discovery kitlerini satın aldım full speed devam :D piclerden çok daha güzel işlemciler olduğuna dair söylentiler var birkaç uygulama da yaptım lcd buton falan gayet güzel anlaşıyoruz şimdilik bakalım hayırlısı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,650
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst