Hem PID Hem On-Off Denetim

Tosik28

Üye
Katılım
29 Mar 2018
Mesajlar
70
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar. Ben sıcaklık kontrolümü biraz daha geliştirmek için kullanmış olduğum Autonics TK4S14RR sıcaklık kontrol cihazım ile 1. Kademe On-Off Denetim, 2.Kademe PID denetim yapmak istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım ? Nasıl bir yol izlemeliyim ?
 
Önce PID mantığını ve neden yapıldığını öğrenmelisin.
Ondan sonra 1.kademe on-off kontrole gerek kalmadan kendisinin otomatik tune ettiğini öğrenmiş olacaksın
 
Demek istediğimi galiba iyice anlatamadım. Örneğin ben 1.kademe 2.kademe derken brülörü kastettim. Yani belli bir sıcaklıga kadar on-off, belli sıcaklıktan sonra pıd denetimi yapmak istiyorum. Cevabınız bu koşullar için de geçerli mi acaba?
 
Haberleşme portu üzerinden bir yazılım yaparak 2 buton koyarsınız. Buton 1 on off kontrol için buton 2 pid için.. Hangi buton seçilir ise ilgili parametreler haberleşme portu üzerinden değiştirrerek yapabilirsiz. Direk yapmanız mümkün görünmüyor
 
@Tosik28 Evet. PID belirli bir sıcaklığa kadar yükselir sonra istenilen noktada hassas ayar yapar zaten amacı bu.

@hkn_blt Bende öyle soruyor zannettim ama dikkatli okuyunca doğru anladığımı zannediyorum. 1.2. kademe derken (SANIRIM) Örneğin, istenilen sıcaklık 140 derece olsun 120ye kadar on/off sonrasında PID istiyor. Zaten PID bu sistemi kendisi otomatik ayarlıyor.
Eğer senin dediğin gibi bir sistem istiyorsa Ne gerek var on/off 'a zaten onu anlamadım. On/Off sistemi yorar hiçbir zaman referans noktasına oturtmaz ki.
 
Merhaba Tosik28, eğer hala uğraşıyorsan ya da senin gibi uğraşan arkadaşlar varsa yeni bir kitap çıktı yararlanabileceğin. Aç-kapa kontrol, PID, kayan mod ve bulanık mantık kontrol yöntemlerini ayrıntılı bir şekilde anlatıyor ve uygulamalarını da vermiş. Kitabın adı "PIC mikrodenetleyiciler, konu anlatımı, laboratuvar notları ve kontrol uygulamaları". PIC mikrodenetleyici kullanmıyorsan bile kitap işine yarar çünkü kontrol yöntemlerinin temel mantığı ve algoritmaları anlatılmış. Kitap, Ekin Kitabevinden çıktı. Tavsiye ederim, iyi bir Türkçe kaynak.
 
Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim. Benim yapmak istediğim; fırın sıcaklığı 150 derecede iken iki kademeli brülörün R2 sini kapatıp belli sıcaklık değeri sonra (örneğin 5 derece) R1 kademesinin de kapanıp sıcaklık değerinin aralıklarını daha kısıtlamaktı. Bunun için tekon AC39 kullandım ve bazı denemelerden sonra güzel bir sonuç aldım. Tekrar teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,879
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst