Hem Kapasitif Hem Reaktif Ceza Sorunu

sayaç sayımını doğru takip edersen manüel elle yönlendirme yapabilirsin.cezayada girmassin.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Eğer sayaçlar orta gerilim üzerinden ölçülüyorsa orta gerilim hattının uzunluğundan kapasitifden cezaya girebilirsin hattın ucunda bir harcama yoksa tabi.
 
Ustalar bahsettiğim o sorunu monafaze kademeleri arttırarak çözdüm emeğiniz için sagolun. Üzün süredir internet kullanmıyordum cevabı yeni yazabildim. Bu sorun kompazasyon hakkında iyi bir tevcübe kazandırdı. Saygılar.
 
ewt bence
akım trafo oranından 200/ 4 =50 a sekonderden ölçer ama senin
çektigin güç göremiyor algılamıyor andan olabilir
 
iyi günler değerli Ustalar,
benim çalıştığım yerde suyu kaynağından daha yüksek noktalara basan 50 Kw'lık yatay milli pompalar vardı bunlar ihale ile dalgıç dikey milli pompalara çevrildi. Eski sistemde sabit kondansatör gruplarıyla kompanzasyon yapılıyordu, yeni motorlar 37,5 Kw'lık ve bunlara da 25 KVAr'lık sabit kondansatörler takıldı. Sayaç end/aktif =%42 kap./aktif= %48 çalışıyor, kondansatör sigortasını kapattığım takdirde yine bir değişim olmuyor (belki çok küçük) kapasitif yazmaya devam ediyor. Sayaç bağlantılarını (sayaç Köhler X5 çarpanlı) firmayı arayarak teyit ettim. Firma yetkilisinin verdiği bilgilere göre; daha önce sayacın 3-6-9-10 numaralı uçları arasında köprü vardı bunlara gerek olmadığından iptal edildi ve iki faz akım trafo yönleri ters olduğundan düzeltildi. Fakat hala düzelme olmadı, bu konuda bilgisi olan ve yardımcı olabilecek olan var mı acaba? Teşekkür ederim.
 
Toplam ( Σ ) cosφ üzerinden kompanzasyon yapmak sağlıklı değildir. Her fazın (dengesiz yüklerde) kendine özgü yük özelliği vardır. Doğru metod her fazın aktif/reaktif/kapasitif oranına göre uygun kademeler hazırlamaktır. Yeteri kadar monofaze kapasitör eklemek asla düzgün kompanzasyon sağlamaz. Çünkü yük talebi bilinmeyen bir faktördür. Tüm fazlara belirli adetlerde monofaze kapasitör ekleyip daha sonra bozuk faz/fazlara ayrıca kapasitör eklemek her zaman sağlıklı sonuç almamızı sağlar.
 
Ustam, sistemde çalışan sadece pompa olduğundan dengesiz yük gibi bir durum olacağını sanmıyorum yanlış bilmiyorsam.
 
O zaman sizin O.G ölçüm değerleriniz önem arz ediyor.
Belirtilen niceliklerdeki yükte şayet pompanızın yük karakteristliği sabit ise ve yapılan lokal kompanzasyon normlara uygunsa sizin trafonuzun yüzdelik yüklenme oranlarına karşılık gelen kapasitör oranı katsayısı çok yüksek demektir.
Örneğin : %25 yük de 12 KVAR, %75 yükde 65 KVAR gibi.
En sağlıklı sonucu trafonuzun üreticisinden bilgi alarak elde edebilirsiniz.
Sisteminiz sabit yüklü görünsede boşta tüketilen enerji her zaman sorun olacaktır.
Pompanıza elektronik bir kondansatör gurubu ekleyip demeraj akımlarını kompanze edebilirsiniz.
Kullanım yeriniz pompa olduğu için diğer elektromekanik kompanzasyon sistemlerini tavsiye etmiyorum.
Sizin tüketim oranlarınız 2 kademeden oluştuğu için pompa çalışırken kullanılacak sabit kondansatör ile çalışmıyorken kullanacağınız sabit kondansatör aynı olmayacaktır.
Trafonuzun anma gücüne göre kayıplarınızda değişkenlik gösterir.
 
Aynı sorun bizde de mevcut. Trafo da yük olmadığı zaman Sayaç hem reaktif hemde kapasitif yazıyor. Sayaçlar genelde 40 mA altını ekranda göstermiyor. Fakat 10 mA değerine kadar çalışmaya ve yazmaya devam ediyor. Yani sayaç'a baktığınızda o an için akım bilgisi var (örneğin 25 mA) fakat cosq değeri 0 gözüküyor. Bu durumda tek çare YG tarafından kompanzasyon yapmak. X/1 amper akım trafosu kullanarak ve daha hassas (Örneğin Gruparge bu iş için özel bir röle geliştirmiş) bir röle kullanarak hem reaktör ve hemde kapasitör kullanarak işi çözmek. Tabii sizin sayaç YG kısımda ise. AG kısımda ise akım trafosu oranı, reaktör ve kapasitör düzeneneklerini doğru hesaplamak ve kullanmak. bu sebep ile hem monofaze reaktör vede kapasitör kullanmanız gerekir. Ancak Reaktör seçiminde frekans hesabını lütfen yapınız. Aksi takdirde kullanacağınız reaktör bir işe yaramayacaktır. Biz sorunu halen çözemedik. Çünkü aynı hat üzerinde 2 adet trafo mevcut. Hat uzunluğunda yaklaşık 2.5 km. Bu sebep ile YG den ölçüp trafodan kompanze edemiyoruz. Şimdi YG tarafına bir Enerji analizörü monte ederek bir müddet izleyeceğiz ve duruma göre malzeme seçimi yapacağız. Tabii buda çözüm olmayacak çünkü yaz kış aylarında ısıya bağlı olarak da değişim göstermekte. Bakalım nasıl çözeceğiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst