Hem Enerjiden Hem Paradan Tasarruf Eden Yepyeni Bir İşlemci

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Günümüzde bilgisayar işlemcileri kullanılan enerjinin çoğunu boşa harcamaktadır.

Case Western Reserve Üniversite’sinden bir araştırma grubu; işlemcilerde boşa harcanan enerjiyi elimine etmek ve para tasarrufu sağlamak için yepyeni bir metod geliştirdi. Az enerji ve az ısı prensibiyle oluşturdukları bu yönteme “ince taneli güç geçitlemesi -fine-grained power gating-” demektedirler.


processor.jpg


Profesör Swarup Bhunia’nın yaptığı açıklamaya göre; Az enerji az ısı üretir. Az ısının anlamı ihtiyaç duyulan soğutmanın azlığı demektir. Yani soğutma için büyük fanların kullanımına ihtiyaç kalmayacak; bu da harcanan büyük miktarda enerji ve paranın boşa gitmemesini sağlayacaktır.

Bilindiği gibi işlemcilerde iki kısım güç tüketir: veriyolu -datapath- ve bellek -memory- Bu çalışmada her ikisinin de az enerji kullanması tasarlandı.

İlk bakışta tasarruf edilen güç miktarı kulağa pek önemli gelmiyor. Fakat profesör Swarup Bhunia ve ekibinin yaptığı hesaplamalarda normal işlemcili bir masaüstü bilgisayarda %40 oranında tasarruf elde edildi.

Bu yeni tasarım işlemciler firmaların üretimiyle birlikte iki üç sene içinde piyasada yerlerini alacak.

Aynı zamanda akıllı telefonların batarya kullanım süresinde de dört saate yakın bir uzatma yapan bu yeni nesil işlemcilerle sadece şirketler değil herkes kazançlı çıkacağa benziyor.

Profesör ve ekibi 25.Uluslararası VLSI Dizayn Konferansında sundukları bu yeni fikirleri ile En iyi Proje ödülünün de sahibi oldular.

Alıntıdır.Kaynak:hARDWAREMANIA
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,921
Son üye
TursuBidonu

Yeni konular

Geri
Üst