HDMI kablolar hakkında genel bilgi

toygar

Üye
Katılım
12 Ocak 2008
Mesajlar
36
Puanları
1
HDMI(High Definition Multimedia Interface) standart, gelişmiş ve yüksek tanımlı video ile çok kanallı ses sinyallerinin tek kablo üzerinden taşınmasını destekler. DVB-T, DVB-C veya DVB-S/S2 yayınları ile gelen video ve ses (audio) sinyallerinin çözülmüş yapısının TV, monitör gibi görüntü elemanlarına dijital aktarım ara yüzüdür. Video iletiminde herhangi bir sıkıştırma işlemi gerçekleşmediği için kayıplar minimize edilir.
HdmiI, 2002 yılında Philips, Hitachi, Sony, Matsushita Electric Industrial (Panasonic/National/Quasar), Silicon Image, Thomson (RCA) ve Toshiba firmalarının ortak çalışması neticesinde DVI konnektörün geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Dvi konnektöre içerik koruma teknolojisi olarak nitelendirilen HDCP desteği eklenmiştir. Yüksek çözünürlükteki görüntüleri taşımaya yarayan DVI ve YPbPr arayüzleri sadece video sinyalini taşımaktaydı. Bu durumun üzerine daha küçük konnektör yapılı ve ses sinyalini de iletebilen HDMI arayüzü geliştirildi.

HDMI arayüzünün şu an kullanılan kompozit, S-Video veya komponent (RCA Tos Fiş) gibi diğer analog arayüzlere göre avantajları:

Öncelikle temel fark "Kalite"'dir. HdmiI bir dijital arayüzdür ve bu nedenle sinyal üzerinde kayıp sadece analog sinyalin dijitale dönüşümü esnasında meydana gelir. Bu da zaten Dünya'daki tüm ADC (Analog to Digital Convertor) sistemleri için geçerlidir. Belirtilen bu fark özellikle 1080p gibi yüksek çözünürlüklerde ortaya çıkar. Dijital video komponent sinyale göre daha keskin görüntüye sahip olup dış etkenlerden daha az etkilenir. Yüksek kontrastta bu fark çok daha iyi anlaşılabilir. HDMI video ve audio sinyalini birlikte taşıyabilen bir yapıya sahiptir. Bu da kullanıcı açısından kolay bir yapı halini alır. Böylelikle diğer A/V kablolarda olduğu yanlış bağlantı olasılığı ortadan kalkmış olur.
HDMI teknolojisinin en önemli özelliği ise arayüzün kaynak ile alıcı arasında çift taraflı haberleşme yeteneğidir. Yani HDMI çıkışlı bir kaynak, görüntüyü aktaracağı birimle haberleşerek kullanıcıya herhangi bir ayar gerek bırakmadan en uygun çözünürlüğü monitöre iletir. Bu işlem için ilk önce monitörden kaynağa desteklediği çözünürlük işareti iletilir. HDMI Dünya'daki tüm yayın formatlarını (ATSC, PAL, NTSC vb.) destekler. [Türkiye'de PAL kullanılmaktadır.]120 Hz tarama hızı ile birlikte desteklediği çözünürlük formatları ise şunlardır: 480p, 720p, 1080i, 1080p ve 1440p. Video iletiminde herhangi bir sıkıştırma işlemi gerçekleşmediği için kayıplar minimize edilir.(ALINTIDIR)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst