Havai hatlarda neden düşük amper sigortalar seçiliyor?

baykansana

Üye
Katılım
9 Ara 2011
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
32
Arkadaşlar başlıkta da yazdım.Acil yardım lazım

Havai hatlarda neden düşük amper sigortalar seçiliyor yardım lazım...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Basitce anlatiyim ornek olarak 220vac 20wat trafon var bu 0,3amper ceker ciksin 12vdc 5amper veriyor iste sana basit bir ornek isi buraa trafo yapiyor.
 
sebebi voltajın yüksek lması sanırım.
 
havai hatlarda gerilim yükseltilip akım düşürülür taşınması kolay olsun diye e haliyle akım düşük olunca düşük amperde sigorta kullanılır :)
 
Güç ihtiyacının fazla oluşundan dolayı gerilim yüksek seviyelerde taşınır buda akımın dusmesine yani sigorta degerine yansır şöylede bir gözlem yaparsan sigorta ne kadar büyükse kesitde ona göre büyür :) yani kablolarda ufak kesitlidir yg de
 
yüksek gerilmden transformatorle gerilimi duşurerek kullandığında yüksek gerilime düşen akım çok az olacaktır
 
bilgileriniz için teşekkür ederim hoca finale + puan vericek detaylı açıklama yapana sayenizde alırım inşlah.
 
yine aynı kiirşof amcanın akımlar ile gerilimler konununda belirtiyor voltaj ile akım ters orantılıdır burdan amper neden düşük olduğu sebebi çıkıyor
 
şehirler arasındaki enerji nakil hatlarındaki kablolarında mesafenin uzun olmasından dolayı direncleri vardır,bu direncden dolayı elektrik enerjisi kayıpları olur.bu kablonun direncine R dersek kaybolan enerji basit olarak P=R.I*2 dir. yani kaybolacak enerji kablodan gecen akımın karesi oranında artar.iste bu sebepten dolayı kablodan mümkün oldugunca az akım gecirmek icin sehirler arası enerji taransferinde akım düsürülüp voltaj artırılır.akımın yüksek oldugu yerde sigorta teli kalın,düsük oldugu yerde ise ince olacaktır.
 
Beyler bana soruyu yanlış yorumluyorsunuz gibi geliyor. Soruda enerji nakil hatlarında neden yüksek gerilim tercih ediliyor demiyor. Havai hatlarda neden küçük sigorta tercih ediliyor deniyor yani havai ve yer altı kablo farkı soruluyor gibi geldi bana.

Bence bu sorunun doğru cevabı aynı kesitteki kabloların havada ve toprakta akım taşıma kapasitelerinin farklı olmasından dolayı havai hatlarda daha düşük akım kapasiteli sigortalar kullanılıyor olmalı.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst