Hava/Vakum Hacim Ölçme

Katılım
12 Mar 2017
Mesajlar
251
Puanları
1
Yaş
47
Arkadaşlar merhaba. bir hava/vakum kompresörün, blowerin v.b. kaynakların çıkışlarını m3/h cinsinden ölçmek istiyorum. mekanik ya da dijital olabilir. Ekonomik uygun bir cihaz bulabilir miyiz? Ne tavsiye edersiniz? ya da bir flow sensöre PIC16F877A v.b. denetleyici yardımıyla dijital olarak okunmasını sağlayabilir miyiz?
 
bunlar rüzgar ölçüyor hem hızını ölçüyor. bir boru veya hortum içindeki havayı ve bu havayı m3 olarak ölçmesi lazım.
 
Debimetre olarak arattırsan emersondan, festo siemens hepsinde benzer cihazlar var.
 
Aslında yaparsın havayla hareket edebilecek bir fan sistemi, borunun çapının biliyorsun pervanenin dönüş hızını bulabilirsen olur ama bu çabaya değer mi? doğru ölçtüğünü nerede kalibre edecen. Yada fark basınçıyla da hesap edersin iki basınç sensörüyle yapıldığınıda gördüm. Bunun hesabı var araştırırsan
 
2 vakum kompresörü düşünün. emiş yaptığı yere vakummetre koyduğum zaman ikisi de 800mBar basınç gösteriyor. ama biri saatte 80m3 diğeri saatte 100m3 hava çekiyor.
işte ben basıncı ölçebiliyorum. ama saatteki ya da dakikadaki m3 ü ölçemiyorum.
sizin dediğiniz gibi dönen bir pervane olabilir. hava akışı ile doğru orantılı çalışan ve her turda puls veren motor olabilir. bu puls ı değerlendiren bir devre yapılabilir.
peki nasıl bir motor seçebiliriz? step motor mu? pwm fan mı? dinamo gibi birşey mi?
 
Daha önce ben sıvı için yapmıştım. Normal mıknatıslı dc motor düşünürsek.Motoru pervane ile döndürebilirsen, devirle ürettiği dc gerilim birbirine oranlıdır. Mesela tam devirde 5v üretiyorsa, yarım devrinde 2.5 v üretir. Ya da encodera pervane yaparsan 100 pulse bir encoder bir tur döndüğünde 100 pulse üretir. Ordanda hızı hesaplarsın olur.

Hassas iki adet basınç sensörüyle bir orifiks deliği yaparsan şu kanaldaki gibi de basınç farkından debi hesabına çıkarsın.


Fikir versin diye ayrıca ;

http://eng.harran.edu.tr/~hbulut/5akis.pdf
 
yardımlarınız için çok teşekkür ederim. ilk fırsatta inceleyeceğim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,898
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst