Hatalı Alarm

skoylu

Üye
Katılım
20 Eyl 2011
Mesajlar
4
Puanları
1
Merhabalar,
1 sene önce 3 pır, 3 de manyetik kontaktan oluşan bir hırsız alarm sistemi kurdurdum evime.. İlk başlarda hiçbir hatalı alarm almıyordum fakat balkonlardan birinden yandaki bir evin girişinden geçenleri gördügünden yanlış alarm veriyor.

Pır dedektörü tamamen cama dogru cevirdim hatta altında tampon olması için bir tahta koydum tamamen cama ve kapıya bakıyor ama dün yine geçen birini gördü..

Sistemi kuran arkadas da konuya tam vakıf degil, çözülemeyecegini bu şekilde kullanmamız gerektigini söylüyor sadece..
Benim ögrenmek istedigim dedektör üzerinde görüş alanıyla ilgili yapılan bir ayar var mı? Yada pır'ı cıkarıp daha farklı bir açıya koysam çözer miyim? ve tabi pır'ı sökerken kabloyu sökünce sistem kurulu olmasa da ötmeye başlar mı?
 
Sn. skoylu,

Öncelikle PIR dedektörünü alarm kurulu değilken sökmeniz alarm sistemini devreye almaz. Ancak alarm panelinin kartındaki bölge girişlerinden ilgili bölgenin PIR dedektörünün kablosunu söküp sadece hat sonu direncini bırakmanız gerekmektedir. Ya da alarm panelleri arasında değişiklik göstermekle birlikte, panelin programlama kısmını açıp ilgili bölgeyi devre dışı bırakmanız gerekmektedir. Değişiklikten kastım ise bazı panellerde bölgeyi devre dışı bırakmanıza rağmen hat sonu direnci gerekiyor bazılarında ise gerekmiyor.

Yukarıda yazdıklarım neden gerekmektedir derseniz de alarm sisteminizi devreye almak için (Bir başka deyişle evden çıkarken kurmak için) açık bölge diye tabir edilen sorunlu bölge ya da bölgelerin olmaması gerekir.

Gelelim PIR ile ilgili sorununuza.. Öncelikle şunu sorayım. Pencereniz kapalı durumdayken mi yanlış alarm veriyor açık durumdayken mi? Kapalı durumdayken olduğunu varsayıp, bana neden enteresan geldiğini isterseniz PIR dedektörlerinden bahsederek açıklayalım..

PIR dedektörleri lens, termal sensör ve sinyal operasyonları için elektronik devre elemanları içeren parçalardan oluşmaktadır. (Resimde gösterildiği gibi.)

sensorpir.jpg




PIR dedektörleri, en basit tabirle sıcaklık değişimini algılar. Bu ne demektir? Herhangi bir varlık ya da bir cisim hareket ettiği zaman ortama bir enerji verir. Bu verilen enerji cismin boyutu ile doğru orantılıdır. Bu enerji değişimi ise resimde IR filter diye gösterilen infrared filtreden geçtikten sonra cihaz tarafından işleme alınır.

PIR dedektörünün içini açıp baktığınızda göz diye tabir edilen kısmın kristalize bir yapıya sahip olduğunu görürsünüz. İşte bu bölüm radyasyon ile gelen IR enerji değişikliklerini algılamak için kullanılır. Bu söyleyeceğimi sürekli yapmanızı önermem ama denemek için o kristalize yapının bazı bölümlerini bantla kapatırsanız, görüş alanının da bir kısmını kapatmış olursunuz. Şöyle bir benzetme ile açıklarsak daha iyi olur düşüncesindeyim; Bir elimizin beş parmağını başımızın çevrili olduğu yöne, vücudumuza dik bir şekilde, pozisyonlayalım. Beş parmak da ayrı bir cismi işaret etsin ve bu cisimler de görüş alanımızı temsil etsin. Parmaklarımızdan ikisini kapatırsak o cisimler artık görüş alanımızdan çıkmış olur. İşte o kristalize yapı elimizdeki parmaklara benzemektedir. Onlardan bazılarını kapatırsak PIR dedektörünün de görüş açısı değişmiş olur.

Yeni nesil PIR dedektörlerde yer alan Dual PIR ya da Quad PIR ifadeleri ise bu kristalize yapının iki katına ya da dört katına çıkarılması anlamına gelmektedir.

Yukarıdakilere ek olarak da bahsetmek istediğim başka bir husus var. Piyasada evcil hayvanlar için PIR dedektörü diye satılan PIR dedektörleri'nden bahsederek konuyu pekiştirelim. Hayvanların yaydığı enerji miktarı ile insanların yaydığı enerji miktarı arasında fark vardır. Örneğin; İnsanların 100 birim enerji yayıyor olsun. Hayvanın çeşidine göre değişmekle birlikte, hayvanlar da maksimum 70 birim enerji yayıyor olsun. İşte evcil hayvanlar için olan PIR dedektörünün enerji değişiminde esas aldığı enerji eşik değeri normal PIR dedektörünün enerji değişiminde esas aldığı enerji eşik değerinden büyüktür. Böylelikle evde hayvan beslerken de bu PIR dedektörler sayesinde yanlış alarm durumu ortadan kalkmaktadır.

PIR dedektörlerinde ortamdaki ısı değişiminin meydana getirdiği enerji değişikliği algılandığı için, pencere kenarı ve radyatör gibi sürekli ısıl değişikliğe neden olabilecek kaynakların yakınlarında PIR dedektör montajı yapılmamalıdır.

Bahsi geçen yanlış algılama pencere kapalıyken veriyorsa, ya kablolamasında arıza vardır ya da PIR dedektöründe arıza vardır düşüncesindeyim.

Saygılarımla,
 
Mrb, öncelikle ayrıntılı cevap için cok teşekkür ederim.

Şöyle anlatayım bu dedektör açık bir balkonda açık olan kısımdan kapalı olan pencerelere dogru bakıyor bu kısımla ilgili bir sorun yok.
Sorun hemen yanımızdaki bir evin girişini de görüyor olması.. Ama gündüz yaptıgım testlerde o kısımda hareket etmemize ragmen kesinlikle algılamıyor. Ama gece nedense buraları algılamaya baslıyor.
Pır dedektörü de olabildigince cok cevirdim ama sonuc degişmedi.. Yerini degişmektense söylediginiz bantla kapama yönetimini mi denemek lazım? O daha pratik görünüyor..

Teşekkürler.
 
Sn. skoylu,

Yanlış anlamadıysam PIR dedektörünün montajı açık alana yapılmış. PIR dedektörleri dışarıda da kullanılabilir ancak böyle uygulamalar için dış ortam PIR dedektörleri kullanılmalıdır. Texecom - Prestige Outdoor Detectors

Outdoor PIR dedektörleri, bahsi geçen eşik değerleri ve dalga uzunlukları, kristalize yapının geometrisi gibi farklar ile normal digital PIR dedektörlerinden ayrılırlar.

Umarım yanlış anlamamışımdır ama sizin yerinizde olsam ve balkonda çok önemli şeyler yer almıyorsa dışarıya PIR koymam. Ne olursa olsun sıcaklık değişimi algılandığı için hava akımı lineer değildir bildiğiniz üzere.. Yani her zaman stabil bir enerji değişimi olmaz. Bir projede yaklaşık 50 tane Outdoor PIR dedektörlerinden kullanıldığını gördüm. Ama sistemin çalışması çok sağlıklı olmadığı için, uygun yerlerde beam dedektör adı verilen nokta-nokta prensibi ile çalışan dedektörler kullanılmaya başlandı.

Siz balkonu mu korumak istiyorsunuz? Ya da balkondan eve girişi mi korumak istiyorsunuz? Yoksa ben balkondakini kullanmasam da olur. Onun için o PIR dedektörünü iptal etmek istiyorum mu diyorsunuz?
 
Dış ortamda PIR dedektör yerine beam dedktör kullanılması taraftarıyım bende. PIR dedktör dış ortam için üretilmiş olsa dahi yanlış alarm verdirecek çok fazla etmen var.
 
Balkonu korumak istemiyorum. Balkona yan taraftaki evden girilebiliyor. Amacım balkondan eve açılan kapı ve pencerelerden giriş olursa sistemin devreye girmesi.. Kuran arkadaş da iki ayrı manyetik dedektör(kapı ve pencere) yerine pır koymanın daha dogru olacagını düşündü sanırım..
Amacım pır'ı olabildigince kapı ve pencereyi görecek şekilde yerleştirmek..

Bu arada fotograflarını da çektim pm ile gönderiyorum size..


edit: pm atamıyorum
 
Son düzenleme:
Sn. skoylu,

Ben bu kadar açık bir alana standart bir dijital PIR koymazdım. Her yerden rüzgar almaya müsait. Belki Outdoor PIR dedektör konulabilir. Ayrıca akşamları yanlış alarm vermesinin nedeni rüzgarın akşam daha fazla esmesinden olabilir mi? Yani akşamları esinti daha mı fazla oluyor?

Eğer evin içerisine girişi korumaya almak istiyorsanız, bence o PIR dedektörünü içeri almanız sistemin daha sağlıklı çalışması için daha iyi olacaktır.

Saygılarımla,
 
Esintiden kaynaklı degil büyük ihtimalle. Çünkü açık olan tarafta birisi geçerken onları görüyor baya sağa bakmasına ragmen. Şöyle bir çözüm düşünüyorum pır'ı açık olan tarafa tasıyıp pencerelere karsıdan bakması.. Böyle daha saglıklı olur mu?
Olmadı sizin söylediginiz gibi evin içine tasıyacam.
 
Sn. skoylu,

Tabii ki karar sizin ama ben olsam düşünmeden içeri alırdım. Biraz iş çıkaracaktır ama bence en sağlam çözüm olur.

Saygılarımla,
 
merhaba
bazı pır dedektörlerin için de hassaiyet ayarları var ön kapagını açarak baka bilirsiniz genelde 1-2-3 şeklinde jumper veya ultlow- low- slow şeklinde yazılı jumperler olabilir. bunu kontrol edin ve sizin dedektörün bulunan konumunun bir altına alın.

ancak diğer arkadaşlarında dediği gibi dış ortamda en kesin ve sorunsuz çalışacak ürün beam dedektördür. bilgilerinize
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst