Hastane ıt pano izolasyon trafosu

kenan_37

Üye
Katılım
8 Kas 2012
Mesajlar
276
Puanları
1
Konum
kastamonu
merhaba arkadaşlar. IT pano ve izolasyon trafosu hakkında bilgi verebilir misiniz? Örneğin IT panodan beslenen prizlerde neden nötr hattı yok ve de ölçü aleti ile ölçüm yaptığımızda prizden neden 110 volt okuyoruz.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Sn.kenan_37, IT topraklama uygulamalarında trafonun sekonderi yıldız olanlarda yıldız noktası topraklanmaz, üçgen olanlarda zaten yıldız noktası bulunmaz bu nedenlede nötr hattı olmaz. Ölçümlerinizde 110 V ölçmenize gelince genelde yurt dışından gelen sistemlerde menşei ülke standartları gereği 110 V çıkışlı sistemlerle karşılaşmaktayız. Bu hepsi böyle demek değil 220 V ve 380 V olanlarda var.
 
https://www.elektrikport.com/makale...sebekeleri-tn-tt-it--1-bolum/14525#ad-image-0

Merhaba. Sn. kenan_37; TN, TT sistemler genel, IT pano sistemleri ise lokal sistemler olarak (hastane pano sistemleri gibi) tercih ediliyor. T=terra= toprak I=ısolation =izolasyon'dan İng. olarak gelip "IT" toprak izolasyonlu sistemler demek olur. Bir uçtan toprağa herhangi bir topraklanma olmadığı için de IT sistemlerde nötr hattı bulunamaz.

Ayni durum bir izolasyon trafosunun sekonder sarım uçlarında, monofaze jeneratörlerde, monofaze UPS'lerin sarım çıkış uçlarında ayni durumdadır. Bu çıkış uçlarından bir ucu topraklanmadıkça nötr ucu bulunamaz, bir kontrol kalemi ile ölçüme göre de 2 faz ucu gibi bir çıkışı mevcuttur. iki çıkış ucundan bir ucu topraklanmadığı için 220 voltu sadece iki çıkış ucundan direk ölçümde okursunuz, tek uçlarla toprak arasında ise her zaman 110 volt AC olarak okursunuz. 110 voltu okumanızın nedeni her iki ucun topraksız oluşundandır, eğer çıkışlardan sadece bir ucu topraklansaydı toprak ve diğer topraklanmamış bu uç arasında yine 220 volt AC olarak okunacaktı. Yani 110 volt AC okunması her iki ucu da topraksız (izolasyon trafolu pano sistemli) olduğundan dolayıdır. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst