Hastane İklimlendirmesine kabul gören genel kurallar

faruk1313

Üye
Katılım
24 Mar 2010
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
39
Hastane iklimlendirmesinde sistemin tasarlanması aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı
temel unsurlar ve tavsiyeler aşağıdaki gibidir.
-Tasarımın başlangıcında,tasarım sürecinde ve uygulama sırasında bir hijyenistin mimar,inşaat mühendisi,makine mühendisi ve elektrik mühendisi ile beraber kısacası tüm disiplinlerin birlikte çalışması ve ortak hareket etmeleri çok önemlidir.Bu disiplinler çeşitli aşamalarda hastane yönetiminin de sistemin işleyişi açısından görüşlerini almalıdır.Ancak tasarımın özel ihtisas gerektirmesi nedeni ile tasarım tek başına hastane yönetimi veya sağlık çalışanlarının tekeline bırakılmamalıdır.
-Hastanenin hangi hacimlerinin hangi zaman aralıklarında çalışacağı,hangi hacimlerin kesintisiz çalışması gerektiği en başında çok iyi belirlenmelidir.Gereğinden daha fazla sayıda cihazlar ile sistemin çözümü ilk yatırım maliyetlerini artıran bir yaklaşım olabilir.Bunun yanı sıra gerek iklimlendirme ihtiyaçları açısından gerek ise çalışma zamanları arasında fark olan birimlerin cihazları ilk yatırım maliyetlerinde artış getirse bile mutlaka ayrılmalıdırlar.
-Klima cihazları olabildiğince ısı geri kazanımlı üniteler olarak seçilmelidirler.Kontaminasyon geçiş riski olan mahallerde ısı geri kazanım sistemi sudan havaya tipte seçilmelidir.Geri kalan hacimlerde verimlerinin daha yüksek olması nedeni ile havadan havaya ısı geri kazanımı tercih edilmelidir.
-Mahallin özelliğine ve yapılan tasarım konseptine bağlı olarak sabit hava debili ve değişken debili sistemler tercih edilmelidir.
-Kullanım saatleri dışında bu mekanlara hitap eden iklimlendirme cihazlarının stop etmesi veya debisinin azaltılması enerji ekonomisi açısından önemli bir kriterdir.Bu durum tasarımda göz önüne alınmalıdır.Ancak böyle zamanlarda hastaneler için en önemli gereksinimlerden biri olan mahaller arasındaki hava akışı,dolayısıyla basınç dengesi bozulmamalıdır.
-Özel sınıflandırmalara gereksinim duyan hacimler,ameliyathaneler vs.bağımsız cihazlar ile iklimlendirilmelidir.Ameliyathaneler dahi kendi içlerinde mümkün olduğunca bağımsız cihazlar ile çözülmelidir.Elektrik kesilmelerine karşı koruma altına alınmalıdırlar.
-Bir çok uluslar arası standart Kliniklerde ve hastaların bulunduğu mekanlarda mekanik soğutmanın indirekt soğutma ile(Soğutulmuş su ile)yapılmasını şart olarak koşmuş yada özellikle tavsiye etmiştir.Bir çok hastanede maalesef direkt genleşmeli klima sistemleri ile(Split klima,Multi split,Değişken gaz debili Klima,roof-top klima vs.)kullanılmaktadır.Bunlar şifa bulmak üzere hastanelere gelen hastalar için risk oluşturmaktadırlar.
-Uzunluğu 25 m’den büyük olan koridorlarda havalandırma yapılması gereklidir.
-Temiz mahaller olma zorunluluğu olan hacimlerde mümkün olduğunca pencere konulmamalıdır.Eğer konulma zorunluluğu var ise mutlak surette açılmayan türde olmalı ve pencerenin bulunduğu kritik mahal ile dış mahal arasında ilave bir koridor oluşturulmalı ve bu pencerelerin doğrudan dış cepheyi görmesi engellenmelidir.
-Hastanenin iklimlendirme sistemlerinin kabulü uluslar arası standartlara göre yapılmalıdır.Bu kapsamda sızdırmazlık testleri,kaçak testleri,mahaller arası hava akış testleri,kritik hacimlerde partikül sayım testleri, termik şartların kontrolünün yanı sıra yapılmalıdır.
-Deneyimler göstermektedir ki mükemmel olabilecek şekilde tasarlanmış ve uygulanarak teslimi yapılmış hastanelerde dahi enfeksiyon vakaları ile yoğun olarak karşılaşılabilmektedir. Hastanelerde işletmenin de tasarım,uygulama ve kabul süreci kadar önemli olduğu ve hastane yönetimi ve işletmecilerinin de bu bilince sahip olmaları gerektiği unutulmamalıdır.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Forum istatistikleri

Konular
128,160
Mesajlar
915,567
Kullanıcılar
449,919
Son üye
Serdar.59

Yeni konular

Geri
Üst