Hassas klima arıza

cakabo43

Üye
Katılım
11 Mar 2020
Mesajlar
33
Puanları
1
Yaş
45
Merhabalar çalıştığım yerde 25 kW lik bir hassas klima var .Bazı sorunlar nedeniyle servisini çağırma ihtimalimiz yok. Klimadaki arızayı tarif etmeye çalışacağım. Bilgi ve yorumu olan arkadaşların bilgilerini ve yorumlarini bekliyorum.
Klima sogutmasini çok normal yaparken birden emme ve basma basınçları esitleniyor fakat bu esnada kompresör hala çalışıyor kompresör çalışırken karter bölümüde cok aşırı sıcak oluyor .
Klimayı kapatıp kompresörü dinlendirip kompresörün soğumasını bekleyip soğutup klimayı tekrar calistirdigimda klima yine normal soğutma yapmaya başlıyor.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Gaz kompresorun icinde by pass ediyor gibi gorunuyor. Ancak bu durumun sonradan duzelmesi nasil oluyor anlamadim. Normal şartlarda komoresor iceride bir boru yada bir yeri kirsa duzelme olmaz.

Cihaz marka model ve kompresor tipini paylasir misiniz?
 
Cihaz stulzun 25 kW lik bir cihazı compresor scroll.
 
Emin değilim ama bu sorun kompresör içinde olduğu görülüyor.

Bu kompresör içinde ters dönüş boşaltma valfi vardır. Bu valf deforme olmuş bozulmuş olabilir. Bundan dolayı basma gazı bu valften emişe kısa devre ediyor olabilir.

Şunu deneyebilirsiniz. Cihaz normal çalıştığındaki sesi ile bu valf yada başka bir noktadan oluşacak kısa devre gaz dönüşü oluşuyorsa normalden farklı bir gaz akış sesi oluşur. Bu sesi hissedebilirsiniz. Ayrıca bu durumda kendini dönüş gazı gelmediği için soğutamaz ve kompresör aşırı ısınız.

Aşağıdaki Reverse Vent Valve den bahsediyorum.

Birde bu kompresörlerde bildiğimiz üzere pistonşlu kompresörlerdeki gibi emme basma valfi yoktur. Bu görevi scroll yayların arasındaki seal dediğimiz sızdırmazlık sağlamaktadır. Bu kompresör yataklamalarında sıkıntı var ise bu ara açılırsa da aynı sorun oluşur. Yine belirtiler aynıdır. Gaz akış sesi ve aşırı ısınma gibi.

scroll-kompresc3b6r-2.jpg
 
Söylediğiniz gibi normal soğutma yaptığında ki sesi ile gazların eşitledi andaki sesi aynı ses değil . Sistemin Drayeri değiştirilip vakuma alınarak tekrar gaz basıldı . Sistem calistirildiktan 13-14 sonra aynı arızayı yaptı . 1 saat beklettigimde sistem yine normal soğutma yaptı . Expansiondan şüphelenip expansion çıkarıldı ayar vanasinin kırılmış olduğu görüldü . Şu an için yapılan işlemler bunlar.
 
Bu basınç ölçümleri kompresörün emiş ve basma kısmından yapılıyorsa gaz değişimi ve genleşme valfine yaptığınız müdahaleler boşuna yapılmış demektir. Sisteminizde 4 yollu vana var mı? Var ise bu vanada da içerdeki pistonda kaçırma oluyor olabilir.

Eğer gaz ölçümleriniz kompresörün tam emiş basma ağzının olduğu yerde ise sorun kesinlikle kompresörin içinde gelişiyor. Kompresöre yönelmeniz gerekmektedir.
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Belli bir süre bekletip çalıştırınca normal soğutma yapması bizi sistemde bir tıkanıklık olduğu yönünde dusunmemize sevk ettiği için drayer ve expansiona bakmaya karar verdik.
Sistemde dört yollu vana yok.
 
Sistemde tıkanıklık olsa yani gaz akışı olmasa ;

Kompresörünüz evaporatörden emeceği gazı kondensere sıkıştırır ve emiş vakuma basma hattı ise maksimum basınca ulaşır.

Ama sizin sorununuz emiş ve basma basınçlarının dengelemesi ayrıca kompresör içinden gelen sestede değişme olduğunu söylemeniz sorunun kompresörde olması durumunu daha olası gösteriyor.

Yanlışmı düşünüyorum.
 
Düşünceniz kesinlikle doğru fakat bu beklenip belirli bir süre sonra normal sogutma yapması aklımı çok kurcalıyor.

Bir şey daha sorayım. Diyelim ki expansion valfde bazen problem oluyor ve valf kendini tam açıyor bu durumda sistemdeki basınçları nasıl görürüm?

bu videoda 03:35 - 4:00 süreleri arasında basınçla alakalı bir problem olduğunda gibi birşeyler olduğunda sizin söylediğiniz valf açar gibi bir şey diyor sanki.. fazla ingilizce olmadığı için çok anlıyamıyorum ama bizdeki problem burayla alakalı gibi....
 
Son düzenleme:
Burada pressure balace dan bahsediyor. Bu sistemde scroll yaylarının arasındaki boşluğu ayarlayarak basınc ayarı sağlıyor. Sanırım bu sistem frekans kontrollü cihazlarda kullanılan bir kapasite kontrol sistemi.

Kapasitenin %10 ile %100 arasında ayarlanabildiğini söylüyor. Bu sistem hot gas bypass diye geçiyor. Daha büyük cihazlarda bu tekniğin kullanıldığını görmüştim. Bunun sorununuzla alakası olabilir ama kompresörünüz bu tipmi yani pressure balance özelliği varsa bu sorun bu sistem hatasından kaynaklanabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,947
Mesajlar
913,818
Kullanıcılar
449,593
Son üye
purplelake

Yeni konular

Geri
Üst