Harmoniklerden ucuz yollu kurtulmak

Katılım
25 Eki 2015
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
30
Merhabalar. Bulunduğum yerde, bodrum katında iki adet devasa su motorları yüzünden ana modem ya kendisi arızalanıyor, ya adaptörü yanıyordu. Bu sorunu eski usül trafolu güç kaynağı yapıp 10.000uf kondansatörler ile filtre edip modeme göndererek çözdüm.

Fakat, güç kaynağı kaliteli olmasına rağmen 7/24 çalışacak, daha çok nas olarak kullanılacak bir serverda problemler yaşıyoruz. Motor her devreye girip çıktığında içim cız ediyor. Motorun sahibi bina sahibi olduğundan motor ve ona gelen hat konusunda hiçbirşey yapamıyoruz.

Serverın firmasına sorduğumuzda bize online UPS önerdi fakat bütçe imkan vermiyor. Denemek için kaliteli akım koruma pirizleri denedik ama fayda etmedi, bu arada hiçbirinin içinde adam gibi eleman olduğunu göremedim.

En son corcom firması ile mailleştik. Bana sorunun 50hz - 3khz bandında olduğunu, line reactors veya shunt filters kullanmam gerektiğini söylediler.

Benim siz üstadlardan istediğim, bana line reactors veya shunt filters konusuna olta atabileceğim bir kaynak göstermeniz, hatta siz açıklayıp bir ürün gösterirseniz çok daha güzel olur ama forumda ilk mesaj olarak öyle birşey istemeye yüzüm yok.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Regulator kullanmayi denediniz mi,gerilim dalgalanmasini onleyebilirsiniz
Harmonik distorsiyonlar akım ve gerilim olmak üzere iki çeşittir. Gerilimi regüle ederek (THDI) akım harmoniğinden kurtulamazsınız. Önerim; sistemde analizör yardımıyla bir ölçüm yapılması ve ve tam tıkaç dediğimiz Harmonik Filtre Reaktörü tatbik edilmesidir.
 
Öncelikle teşekkürler cevaplar için.

Regülatör denedik ama tepki süresinin yavaşlığından sorunu daha da büyütüyor gibi geldi.

Anıl Bey, malesef bulunduğum yerde analizör ile ölçüm yaptırma imkanım bulunmuyor şu an. Şöyle birşey yaptım, 2x20mh bobinli, 2x1uh kondansatörlü çıkma bir filtre buldum. Eski bir medikal cihazın içinden çıktı, 6Amperlik. Ucuna 275V varistör ekledim, her L ve N çıkışına da gene çıkma 10uH civarında bobin ekledim. Ama bu bobinler çift sarımlı bobin gibi değil, ayrı ayrı. Anlaşılır olması için bir resim ekliyorum.

filtre.jpg


Çizimde bir hata var, MOV, 4A 10uh bobinlerden önce olacak. Modemi eski adaptör ile denedim, herhangi bir kopma, bağlantı sorunu yaşamadım.LCD TV'de de dalgalanma vs kesildi. Benim kafama takılan ise filtre çıkışına birçok cihaz bağlamış olmam. Gerçi şu an bağlı cihazların tümünde EMI/RFI koruması var, fakat koruması olmayan, ucuz bir SMPS cihazı filtre çıkışına bu cihazlarla birlikte bağladığımda, birbirlerini etkileme olasılıkları var mıdır? Sonuçta, Şebeke önüne bir direnç koymuş gibi oldum burada.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,149
Kullanıcılar
449,823
Son üye
bulday

Yeni konular

Geri
Üst