Hareket algılayıcı nasıl yapılır?

kaansef

Üye
Katılım
15 Kas 2007
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar ben 14 yaşındayım.Elektronik konusunda fazla bir bilgim yok ama elektronikle uğraşmayı çok seviyorum ve bunu evde hobi haline getirdim.Benim yapmak istediğim şey bir kamerayla hareket sensörü yapılması.Mesela kamera hareketi algıladığı zaman 2.devreye elektrik gönderecek.Bunu nasıl yapabilirim?(NOT:pIC'den anlarım:D)
 
SPI portunu araştır bence.. Ama sanırım sana hız da lazım olacak.. 18F ya da dspic gibi gelişmiş olan picleri de araştırmalısın sanırım..

Bu konuda benim de düşüncem olmuştu.. Bikaç kaynakta camera modullerini araştırmıştım ve hemen hemen hepsinde jpeg formatı ile veri okunuyor.. Haliyle bmp gibi basit formatlarda veri çıkışı yapan modül bulamazsan jpeg formatını da araştırman gerekir..

Bunların dışında 2 resim için ram gerekebilir..

Bu arada hangi dilde yazıosan progu o da hız için önemli sayılır bence.. Mesela kimi zaman C de yazdığın 1 komut assembly de 6-8 komuta dönüştürüldüğü halde aynı işi asm de 3 komutla halledebiliosun.. Bu da hızı yarı yarıya etkiliyor..

Kısaca işin çok zor ama C de ya da basic de yazıosan internette bi araştır belki benzer örnekler ya da cameralar için kod kütüphaneleri vardır.. Ben gibi asmde yazıosan; sen de unut bu işi.. ;)
 
Selamlar,

Yapmak istediğin şeyin alternatif bir yolu var, basit ve etkili...

Bunun için ldr'den yararlanacağız. Ldr, omik değeri üzerine düşen ışık miktarına göre değişen bir direnç türü:


Ldr'yi monitörde beyaz bir noktaya dayadığımızda, 12.8 kohm gibi bir değere sahip olduğunu görüyoruz:


İkinci denemede ldr'yi daha koyu bir görüntüye dayadığımızda direnç değerinin 85k'nın üzerine çıktığını görüyoruz.


Peki bu direnç değişimi ne işimize yarayacak?

Kamerayı kontrol etmek istediğimiz bölgeye yerleştirdikten sonra monitörde açık renkli bir hedef belirliyoruz, tam üzerine bant vs. yardımıyla ldr'yi sabitliyoruz. Hedef noktadan bir insan vs geçtiğinde ldr'nin sabitlendiği kısım kararıyor, ldr'nin direnç değeri yükseliyor, bu değişikliği de ldr'yi bağladığımız bir karşılaştırma devresinde değerlendiriyoruz. Hassasiyet ayarını 1 Mohm pot ile yapıyoruz, çıkıştaki röle ile neyi istiyorsak anahtarlayabiliriz.Hepsi bu kadar:


Kolay gelsin :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst