Hareket algılayıcı ile yerden ısıtıcı çalıştırma

arslanebu

Üye
Katılım
8 Eki 2014
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
41
S.a. çalıştığım firmanın dahilinde bir Mescid-i miz var. Mescidin halilarinin altında elektrikli Isıtıcıları var.bu Isıtıcıları hareket algılayıcı sı ile devreye girmesi ni nasıl sağlayan bilirim.
 
Aleyküm Selam ve rahmetUllah.
Yerden elektrikli ısıtma (halı vb kaplama durumuna göre) belirli bir zaman almakta. Namazda mescidde geçirilen kısa süre için o anda yerden ısıtmanın başlaması insanlar dağılırken ve ya daha sonra ısıtmanın hissedilmesi ile yetersiz kalabilir.
Harekette kullanılan lamba sensörleri hareketten sonra belirli bir müddet aktif olmaya devam etmeliler ancak ufak bir iş için içeri girildiğinde sistem çalışmış olur. Belki alelade sensörler (PIR vb) içerinin kalabalıklığında nasılsa hareketsiz kalınmayacaktır düşüncesiyle (ve belki birkaç sensör kombinasyonu ile) kullanılabilir ama yerden ısıtmanın anlık yetersizliğine, UFO vb ışıma ile ısıtma ve ya direk ortam havasının ısıtılması düşünülebilir.
Aslında bilinen halı altı ısıtmada üzerine gelen baskı ile çalışma eklense o anda üzerinde bulunulan yerde ısıtma gerçekleşir ama tabi halı vb kaplamanın ısı iletim karakteristiği iyileştirilmelidir.
Yerden ısıtma sistemleri zaman ayarlı ve gereken vakitten önce çalışmaktalar. Genelde görülen PLC uygulaması ara sıra zaman ayarı yapmak kaydıyla birden fazla alarmlı bir saat ile de düşünülebilir ve ya zaman ayarlı model prizler bu iş için kullanılabilir.(Zaman ayarlı prizlerde 15 dk civarında aralıklarda priz aktif edilebilmekte ve ucuz bir ekipman, tabi vakitlerin değişmesi ile ayarlanmaya muhtaçtır.)
Başarılar dileriz...
 
S.a. çalıştığım firmanın dahilinde bir Mescid-i miz var. Mescidin halilarinin altında elektrikli Isıtıcıları var.bu Isıtıcıları hareket algılayıcı sı ile devreye girmesi ni nasıl sağlayan bilirim.
merhaba
bu iş için hareket sensörü değil de zaman saati kullanmanız daha doğru olur. ezan saatlerini ayarlarsınız. ezandan 5dk önce ısıtıcılar devreye girer. ortalama namaz kılma süresini baz alarak bir zaman ayarlarsınız bu şekilde sistem otomatik devam eder.

örneğin.
sabah ezanı 5 de okunuyor 04:55 ısıtıcılar çalıştı. önceden halıları ısıttı.
sabah namazı 4 rekat ortalama 15dk da kılınır ve cemaat dağılır. 05:10 da ısıtıcılar durdu.
öğle namazı 13:15 de okunuyor . 13:10 da ısıtıcılar çalıştı. öğle namazı 10 rekat ortalama 30dk da kılındı ve camaat dağıldı. 13:40da ısıtıcılar devre dışı gibi... akıllı zaman rölesi programlanarak bu iş yapılır.
 
Us tam güzel cevap. Yalnız vaktinde kimse gelemiyorum herkez boşluklardan yararlanıp ibadet lerini eda ediyor. Anlayacağın bize hareket Le aktifler gerek.
 
Yerden ısıtma için ısıtıcı gücü ve halı vb kaplamanın ısı transfer katsayısı önemlidir. Ama genel kullanımda (tecrübeliler daha iyi bilir) betondan su ile ısıtmada 1 saat, yerden elektrikle olanda ısıtıcılar yarım saat civarında önceden çalıştırılmakta. (Tabi yine de tatmin edici olmayabilir.) (-Bu arada takriben sabah ezanı imsaktan 1 saat önce okunur, namazı da ezandan yarım saat sonra kılınır-.)Halının ısıyı transfer hızı yorumlanmalı ki sadece halının belirli bir sıcaklıkta olması değil, ısıtılması gerekeni ısıtırkenki kaybını da karşılayan bir ısıtıcı ve ısı transfer hızı gerekir. (Güçlü bir ısıtıcının iletilemeyen ısısı halı altının normalin dışında ısınmasına sebep olur.) Halının ısı transfer katsayısı iyileştirilerek ısıtıcı gücü arttırılabilir belki ama bu sefer halıdan beklenilen özellikler yetersiz kalabilir..
Hareketle aktif olununca sistemin tamamı çalışacaktır ve 1 kişi için o anda tüm sistem çalışmış olur. Daha önemlisi birkaç dakikada belki kendini ısıtamamış sistem tekrar soğumaya geçecektir. Bu durumda en azından belirli saatlerde devamlı çalışma düşünülebilir. Yoksa daha efektif olan ışıma, konvektif tip ısıtıcılar düşünülebilir.
Tabi o anda kim nerede ise baskıyı gören kısmın çalışması belki daha uygundur. Tabi alanın küçültülerek ısıtılması da uygun olur. Sıcak bir mekana girmenin zevki ve rahatlığı başka olsa gerek. Bu mantıklarla sonunda kendini ısıtan elbiseler ön plana çıkar...
Hareket için lambalarda kullanılan PIR vb sensörler düşünülebilir. Zaman ayarı devre elemanları ile oynanarak değiştirilebilir ve ya ek zamanlayıcı eklenebilir. Çıkış rölesi ısıtıcı güçlerini karşılayabilmelidir.
Bu arada mekanın ısıl yalıtım durumu ne haldedir, hiç mi ısıtılan bir yere yakın değildir? Belki kısmi çözümlerden ziyade daha oturaklı çözümler sunulabilir en azından fikir oluşturulabilir.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,104
Mesajlar
915,001
Kullanıcılar
449,803
Son üye
ERSEDAT

Yeni konular

Geri
Üst