Hangi elektronik programı daha iyi?

camby

Üye
Katılım
12 Mar 2009
Mesajlar
426
Puanları
1
Proteus 'un isis ve ares'ini kullanmaktayım. Isis 'in devre simülasyonu yapabilmesi çok işime yarıyor. Aynı şekli hemen Ares'e geçip baskı devremi tasarlıyorum fakat piyasada çok fazla elektronik tasarım programı olduğunu görüyorum.
Ayrıca sanki Ares pcb tasarımda yetersiz gibi geliyor. Teker teker bütün programları deneyip karar verebilmek de çok süre isteyen bir iş.
Buna benzer bir sorunu mekanik tasarım programlarında da yaşamıştım Solid , catia , proengineer , UG derken çok vakit harcadım sonuç olarak Türkiye'de en popüler program olan Solidworks'u seçtim , Solidworks'un internette çok fazla kaynağı olması ve üzerinde çok kitap yazılmış olması seçimimde etkili oldu , görüyorum ki aynı durum elektronik programları arasında Proteus'ta var fakat gerçekten o kadar etkili mi ? Sizler hangi programları kullanıyorsunuz artılar eksileri nelerdir?
Eski ustaları görüyorum boardmaker kullanıyorlar , bu zamandan sonra dos ortamında çalışan bir programını kullanmak mantıklı mı bilmiyorum?
Benzer şekilde eagle veya benzeri programların da kulanıldığını görüyorum?
Sonuç olarak en profesyönel çözüm sizce hangisidir?
 
Biz milletce " en " lere meraklayızdır.
Tamam öyle olsun.
En iyi program ihtiyaçlarını karşılayandır.

Mesela Mentor grafiğin Pads var , 5-10 katlı annekartlar hatta babakartlar bile tasarlayabilirsin.

Proteus - İsis in yaptığını yapabilen yok .
Ares , çoğu uygulamada işini görür.İşimi görmedi diyebilmek için bu tip soruları geçmiş olman gerek.

Ustalara bakma sen.Çoğu anneaneelerin ninisini ancak söyleyebilir.
Boardmaker yokluk zamanından kalma ve yeni bir şeyler öğrenirken sormaya korkan ustaların tercihi.Salla gitsin.
Eagle kullanmasını bilenlerin her işini görebilir.Ama yukarıda dediğimin sınıfına giremez.

Orcad - Altium güzel programlar.Lakin ben ing bilmem illa tr kaynak dersen :rolleyes: çok az ama var , nene gerek ...Aresle devam.
Eagle ile ilgili tr kaynak da çok.

Bir üstadım demiştiki pcb işin hammallık yanıdır.Devreyi çizip kurallara uygun çalıştırmak işin özüdür gerisi hikaye.

Bu işlerden ekmek yiyeceksen orcad/allegro - pads ve altium kullanmayı öğrenmelisin hemde hepsini de.
 
Max 2 kat ile calisacaksaniz Eagle iyidir. Kolay ve kullanislidir.ULP kullanimini cozerseniz pek cok avantaj saglar. Kutuphane konusunda sorunludur. Zengin ama kullanissiz bir kutuphanesi vardir. Kendi kutuphanenizi yapmaniz kolaydir.
4 ve uzeri katlarla isiniz oluyorsa veya RF, yuksek hizli kart tasarimi, dolayisi ile yol uzunluklarinin ve seklinin ayarlanmasi gerekiyorsa PADS veya ALTIUM sart gibidir.
PADS sematik acisindan berbattir. Bu acigi OrCAD ile asarsiniz ve oldukca verimli olarak kullanabilirsiniz. OrCAD bunyesinde bulunan internet assistant ile pek cok komponent icin pekcok kutuphaneyi netten dogrudan bulabilirsiniz.Halen Tasarim konusunda standartlari belirleyen en etkin programdir(sahsi gorusumdur). OrCAD ile PADS' i PCB NAV ile crosslayabilir ve Sch<> Lay arasinda kontrol ve interactivite saglayabilirsiniz. PADS kutuphanesi berbattir lakin kendi kutuphanenizi yapmak veya diger programlarin kutuphanelerinden import etmek gayet kolaydir. Oldukca kullanisli ve fonksiyonel bir menu yapisi vardir. Oldukca sistematiktir ve temel fonksiyonlari cozdugunuzde bunlari kombinel kullanabilirsiniz.
Altium, Solidden 3D footprint ve model dosyasi alabilmekte, kutu vb objelere yerlestirme konusunda 3D calisma imkani sunmaktadir. FPGA icin direkt kod yazabilir ve yukleyebilirsiniz(ben yapmadim, okudum ve izledim). Menu yapisi oldukca karisik ve daginiktir. Menuye hakimiyet gerektirir. Sch kismi oldukca iyidir.

PADS ve ORCAD i ogreten Goktug Ustadimdir(ALLAH razi olsun) ve surekli PCB tarafinin hamallik; asil isin SCH tarafinda oldugunu soylerdi. O zamanlar tam idrak edememistim ama artik cok iyi anliyorum. Sematik saglam olursa PCB tarafi her sekilde ciziliyor. Autoroute bu programlarin tamaminda var lakin bizim gibi esnek degiller bu sebeple ben kullanmiyorum...
OrCAD, PADS, ALTIUM,EAGLE hakkinda yardimci olabilecegim bir nokta olursa elimden geldigince yardimci olmak isterim
 
Son düzenleme:
...PADS sematik acisindan berbattir. Bu acigi OrCAD ile asarsiniz .... PADS kutuphanesi berbattir lakin kendi kutuphanenizi yapmak veya diger programlarin kutuphanelerinden import etmek gayet kolaydir. Oldukca kullanisli ve fonksiyonel bir menu yapisi vardir. Oldukca sistematiktir ve temel fonksiyonlari cozdugunuzde bunlari kombinel kullanabilirsiniz.
OrCAD, PADS, ALTIUM,EAGLE hakkinda yardimci olabilecegim bir nokta olursa elimden geldigince yardimci olmak isterim
PADS 'e baya bi şematik açısından berbat dediniz. Fakat şematik kısmı OrCAD ile yapıp pcb için PADS'e geçeyim , ozmn burdan OrCAD in pcb kısmı kullanışsızdır sonucu mu çıkarmalıyım?
Eagle da biraz arada kalmış :) , sanki en pro altium gibi . Düşüncem Isis-Ares olayını tamamen bitirdikten sonra yavaş yavaş Altium'a geçmek yani yorumlarınızdan onu çıkartıyorum , ayrıca yardım olabilme konusunda desteğiniz için teşekkür ederim.

Bu işlerden ekmek yiyeceksen orcad/allegro - pads ve altium kullanmayı öğrenmelisin hemde hepsini de.
evt ömrümün geri kalanında bunlarla uğraşacağım kesin gibi , fakat siz neden hepsini bilmen lazım dediniz. Farklı iş yerlerinde farklı programlar kullanılır diye mi ? yoksa herbirinin birbirlerine göre üstünlükleri var da , duruma göre farklı program mı kullanmamız gerekir ?
 
Evet, OrCAD PCB tarafi bana gore kotu. PADS calismam gerekiyor ise; sematic kismini OrCAD, PCB kismini PADS calisiyorum. Kutuphaneleri eslestirdigim icin sorun olmuyor. PCB NAV ile de birbirine entegre ediyorum. Oldukca rahat kullanimi var. Surekli kullanacaksaniz OrCAD<>PADS birlikteligi oldukca verimli, ozellikle ciddi projelerde.

Entegre ve ugrastirmayacak bir program gerkli ise ALTIUM daha avantajli. Kutuphaneler(SCH ve FootPrint) birbiri ile dogustan uyumlu.

PADS; altyapiniz hazir ise cok daha hizli. Sermaye sayilabilecek olan kutuphanelerinizi yok ise ve yeni baslayacaksaniz ALTIUM tavsiye ederim.

PADS burnundan kil aldirmaz, birileri size ogretmez ise ogrenemezsiniz. Muhalefet edecek arkadaslar olabilir. Cizim yapamazsiniz demiyorum. Etkin kullanmayi ogrenemezsiniz.

Altium ise farklidir. Nette kaynak bol, kendi sitesinde egitim videolari var, vs vs.
 
Ptoteus ares bana çok yeteneksiz geldi basit bir devreyi bile tamamlayamıyor tek taraflı devrelerde jumper eklememeside iyice saçmalık. Vaz geçtim artık bu saçma programdan derken orcad kullanmak istedim fakat bu ondadanda köt neden derseniz daha smilasyonu bile yapamadım 3 gündür çünkü program hata olmadıgı halde yok node nxxx gibi birsürü saçmalık çıkarıyor karşıma.Bukadar saçma birşey olurmu bakın

**** INCLUDING SCHEMATIC1.net ****
* source BASIT DEVRE
R_R5 N04490 N02846 2R
R_R6 N02846 0 1k

**** RESUMING denemsmi.cir ****
.END

ERROR -- Less than 2 connections at node N04490

R5 ten bahsediyor ama 10 kere R5 i değiştirdim baglantılarını kopararak yeniden yaptım ama yok programda var bir sorun şimdiden bıktım.Yardımcı olacak varsa sevinirim. Bendeki programmı sorunlu acaba bukadar basit bir devreyi bile smilosyon yapamıyor hata veriyor.
 
N04490 bu netiniz boşta.
Orcad de DRC yapmanız lazım aslında. Bağlantılı gibi görünse de değil. DRC yaparsanız bağlantı noktası hatalarını da gösterecektir.
 
Bu orcad te similasyon olayı proteus kadar iyi değil gibi geldi bana çok sorunlu.Pretousa alışmıştım bu biraz ilginç geldi tam aradıgım şeyleri bulamıyorum.
Fakat tek yönlü pcb işinde proteustan çok iyi. Ayarladım ve jumperleri kendisi ekliyor sorunsuz bir sekilde baskı devresini çıkartıyor fakat kullanım olarak çok zor ve gıcık bir program. Kılıf kodları ve similosyon işi için gerçekten sabır gerektiriyor...

Bağlantı gibi olupta baglantı olmayanlar genelde pspace kütüphanesi dışında olanlar oluyor bildigim kadarıyla.
 
Altium incelemenizi öneririm. Halen kullandığım tasarım programları;
-Layo (çok eski tasarımlarımı açmak için, bazen lazım oluyor)
-Sprint Layout ' Basit tasarımlar için halen en favori programım
-Eagle ' arasıra, aslında Altiumdan sonra hiç kullanmadım
-Orcad - PADS ' Orcad Pcb kullanmam, berbat lakin şematikte üstüne tanımıyorum. Özellikle netten kılıf bulması müthiş kolaylık. Top Page gibi imkanları çok güzel, DRC matris yapısı harika. PCB için PADS ile çalışabilmesi çok güzel çünki PADS şematikte berbat. Güzel bir ikili oldular benim için.
- Altium, son gözdem gerçekten şık ve hızlı menüler PADS ile mukayese edilince biraz daha karışık ama gerçek anlamda ALL in One. Şimdi müthiş 3D özelliği de var ve SOlid gibi CAD proglardan da komponent için model alabiliyor. 3D kutu tasarımı için PCB 3D yi alıp kutu üzerinde nasıl duracağını simüle ediyor ama ben kullanmadım henüz.

MCU için C ne ise Altium da PCB konusunda aynı yolda gidiyor.
 
Benim sorunum orcad pcb kısmında değil aslında aresten çok daha iyi işimi hallediyor fakat similasyon kısmında bendemi hata var anlamıyorum fakat beceremedim gitti. Birkaç kompanent hatası veriyordu onları hallettiö fakat şimdi node falanda vermiyor ama similasyonda yapmıyor anlamadım gitti. Hata bendemi proteus un similasyonunda hiç sorun yaşamamıştım.Cevap için teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,306
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst