Halojen ampul ile Akkor Lamba (ampul) arasındaki fark?

Katılım
25 Nis 2018
Mesajlar
79
Puanları
1
Yaş
26
Slm. Halojen ampul ile akkor flamanlı ampul görünüş olarak aynı. Peki aralarındaki farklılıklar nedir ?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Halojen daha yüksek ısıda çalışır.. düşük voltajlı olanlarda flaman kısadır sarsıntıya dayanıklıdır. Ürettiği ışık spektrumu daha geniştir. Daha fazla mavi ışık verir.
 
Merhaba. Halojen ampüllerde adları üzerinde içinde ampül içinde halojen bir gaz bulunur. Bu gaz ampül örneğin 3500-4000 santigrad derecelere kadar bu flamanı ısınıp gelse bile ters reaksiyonlar ampül çinde kendiliğinden her an oluşur. Ampül flamanıyla bu yüksek sıcaklıkta kısmen bir reaksiyona giren halojen gaz, bu yüksek sıcaklıkta tekrar tersine bir reaksiyonla dönüp halojen gaz + tungsten (Wolfram) metali teli olarak ayrışır, ayni kimyadaki çift yönlü tepkimelerdeki gibidir, yani her 2 yöne de dengesiz olarak gidebilen bu kimyasal reeaksiyonlarda olduğu gibidir. Bunu tam anlayabilmek için aslında kimyadan da biraz anlamak lazımdır açıkçası, burada kullanılan örneğin iyot halojeni (katı hali veya süblimleşen gaz hali bilinir genellikle doğada, sıvı hali pek gözlenemez) katalizör görevi görmüş oluyor, yani kendisi reaksiyona girmiyor ama 3 hidrojen bir azot atomundan amonyağın nikel katalizör eşliğinde ayni oluşmasındaki gibi, katalitik sobada kullanılan katalizör karışımının LPG gazının daha performanslı ve kokusuz olarak yanmasında da olduğu gibi, sadece bir katalizör görevini görmüş oluyor. Tüm olay aslında budur.

Normal akkor flamanllı ampüllerde ise sadece azot gazı bu ampül içinde bulunacağından halojen ampüllerin flamanlarının dayandığı yüksek derecelerde bunlar çalışacak şekliyle gerilim/akım uygulanmış olsa bile anında flamanları erir ve kopar. Halbuki halojen ampüllerde örneğin iyot elementi de denilen halojen hemen tepkimeye girip bu erimeyi anlık olarak anında önlüyor ve ters tepkimelerle birleşmiş olduğu tungsten metalinden ilerideki yüksek dereceli aşamalarda ayrılıp bir kenara çekliyor, sadece bir katalizör olarak kalmış oluyor. Normal flamanlı ve azot gazı (reaksiyona girmeyen inert bir gaz olduğu için bu kullanılır, hava bırakılırsa havadaki oksijen tungstenle kolayca oksitlenip reaksiyona girebilir) doldurulmuş akkor flamanlılardan tek farkları da aslında budur. Bunların çok daha yüksek sıcaklık derecelerindeyken hiç erimeyip yüksek miktarda ışık (UV'nin dalga boyuna daha yakın olan mavimsi bir ışık şeklinde) verebilmesinin de asıl nedeni budur. Normal flamanlılar ise daha düşük derecelerde çalıştığından gün ışığı (6500K veya daha aşağı dalga boylarında daha ılık veya sıcak dalga boyundaki ışıkları) verebilmesi de bu sebepdendir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,526
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst