Halogen-Free (Halojensiz) Kablo nedir?

Katılım
1 Şub 2007
Mesajlar
208
Puanları
1
Halojensiz alev iletmeyen (HFFR) kablolar merkezi şirket binaları, hastaneler, alışveriş merkezleri, oteller, sinemalar, yeraltı metro, elektrik santralleri, yangınla ilgili merkezler gibi insanların toplandığı yerlerde yangın esnasında insan hayatının, değerli malzemelerin ve önemli belgelerin korunması için geliştirilmiştir. Yangın esnasında bu binalardaki yangın alarm sistemleri, havalandırma sistemleri, asansörler, ikaz ve yönlendirme ışıkları, kapılar en azından bir süre çalışır olmalıdır. Bundan dolayı bu sistemlerin besleme ve kontrol kabloları halojensiz (HFFR), emniyet kabloları olmalıdır.

İnsanlar ve eşyalar için yangının etkilerini azaltmayı düşündüğümüz zaman, kablonun halojensiz, düşük duman yoğunluklu, alev geciktiricili, alevi yaymayan özelliklerini hesaplamak mecburiyetindeyiz. Böylece, yer ve kullanıma göre ekonomik bir kablo yapısını tasarlayabiliriz.

HFFR kabloların uygulama alanları; hastaneler, havaalanları, çok katlı binalar, alışveriş merkezleri, sinemalar, tiyatrolar, okullar, metrolar, maden tesisleri, yangın uyarı tesisleri ve alarm sistemleri v.b.
Halojensiz (HFFR) emniyet kablolarının özellikleri

Flor, klor, brom ve iyot gibi halojen elementleri içermezler.

HFFR malzemeler yandığında zehirli gaz ortaya çıkmaz, sadece su ve karbondioksit oluşur.

Alev iletmezler. Polietilen (PE) ve polipropilen (PP) halojensiz ancak kolay yanabilen malzemelerdir.

Kendi kendine sönebilir. Alüminyum veya magnezyum hidroksit ihtiva eden özel bileşikler kullanılarak bu özellik sağlanır.

Yangın esnasında duman yoğunluğu çok azdır. Bu nedenle bilhassa insan hayatının tehlikede olabileceği yerlerde kullanılır.

Elektrik iletimini önemli bir süre devam ettirir (800 ± 50 °C de 180 dakika).

İlave olarak cam elyaf, mika ve benzeri bant ve malzemeler kullanılarak kablonun fonksiyonu FE 180/E90/PH 180 seviyesine kadar yükseltilebilir.

Alev iletmeyen halojensiz kablolar

Bu kabloların geçmişine baktığımızda; kullanımının 80’li yıllarda başladığını, son yıllardaki hukuki düzenlemelerle birlikte Avrupa ve Amerika’da özellikle insan yoğunluğunun fazla olduğu kapalı genel alanlarda ( okul, sinema, hastane, alış-veriş merkezleri v.b. ) kullanılmaları zorunlu hale getirildiğini görmekteyiz.

PVC malzemeler her ne kadar ilave katkı malzemeler ile aleve daha fazla dayanma sağlamasına karşın, bu kablolar aleve maruz kaldıklarında insan sağlığı için zararlı olan toksik gazlar üretmektedir.

Daha önceleri kullanılan Antimon Oksit bazlı malzemeler kanserojen etkisinden dolayı yerini Alüminyum Hidroksit (Al(OH)3) ve Magnezyum Hidroksit (Mg(OH)2) tabanlı malzemelere bırakmaktadır.

Bu kablolar; tesisat kablosu veya 0.6/1kV enerji kablosu (zırhlı veya zırhsız) olarak üretilmektedir. Ayrıca bu malzemeler XLPE izoleli kabloların dış kılıfı olarak kullanılmaktadır.

Günümüzde daha güvenli enerji ve kontrol kablolarının, insanları ve binaları koruyabileceği bilindiğinden, Avrupa Birliği yangın yönetmeliği düzenleyicileri, yakında gerçekleşecek olan İnşaat Ürünleri Direktifi (İÜD) yoluyla yeni güvenlik standartlarını belirlemeye çalışmaktadırlar.

Alev iletmeyen halojensiz kablo tiplerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

H05Z1-U, HO7Z1-U, H07Z1-R, H05Z1-K, H07Z1-K
NHMH-J / O
NHXMH-J / O
NHXHX-J / O
H03Z1Z1-F, HO5Z1Z1-F
H03Z1Z1H2-F, HO5Z1Z1H2-F
LIHH, LIHCH, LIH(St)CH,
NHSLH
N2XH
N2XCH
N2XRH

Halojenler flor, klor, brom ve iyot gibi elementlerdir. PVC, NR, SBR, PVDF, PTFE, FEP gibi polimer malzemelerden yapılan kablolar halojen elementleri içeren kablolardır. PE, PP, EPR, EVA, SR (Silikon) gibi malzemelerden yapılan kablolar halojensiz kablolardır. Fakat PE, PP, EPR gibi malzemeler kolayca alev alabilmektedirler. Bu tip malzemelere alev geciktirici malzemeler katılarak HFFR (Halojensiz Alev Geciktirici) tipi kablolar oluşturulmaktadır.

HFFR kabloların uygulama alanları; hastaneler, havaalanları, çok katlı binalar, alışveriş merkezleri, sinemalar, tiyatrolar, okullar; metrolar, maden tesisleri, yangın uyarı tesisleri ve alarm sistemleri v.b yerlerde kullanılmaktadır.

Alev iletmeyen halojensiz kabloların testleri

1. Alev iletmeme testi (IEC 60332-1 / IEC 60332-3 / VDE 0472 PART 804-B /C)

HFFR kablolarda kullanılan malzemeler zor alev alır, ateşin yayılması oldukça yavaştır ve alev kesildiğinde kendiliğinden söner. Bu test ile tek damarlı ve demet halindeki kabloların bu özellikleri kontrol edilir.

2. Yangına dayanıklılık testi ( IEC 60331 / VDE 0472 PART 814)

Yangın esnasında havalandırma, aydınlatma, anons sistemi, asansör, giriş çıkış kapıları ve ameliyathanelerin merkezi kontrol sistemi gibi bölümlerin çalışıyor olması çok önemlidir. Bu nedenle yangın esnasında önemli sistemleri besleyen veya kontrol eden kabloların (enerji, telekomünikasyon, data v.s. kabloları ile bağlantıları ve taşıyıcı kanallarda da dahil olmak üzere sistemin her parçası) belirli bir süre daha (bu 3 saate kadar çıkabilir) iletmesi istenir. Bu test ile kablonun yangın altında çalışma süresi kontrol edilir.

3. Duman yoğunluğu testi (IEC 61034 / VDE 0472 PART 816)

Yangın esnasında insanların dumandan boğulmamaları için duman yoğunluğu belirli bir seviyenin altında tutulmalıdır. Bu test ile HFFR kabloların duman yoğunluğu kontrol edilir.

4. Yanma sonucu çıkan gazların ölçümü (IEC 60754-1 / 2 / VDE 472 part 813)

HFFR kablolar zehirli ve aşındırıcı gazların açığa çıkmasına neden olmaz. Bu da kapalı ortamlarda insanlar için ölümle sonuçlanan olaylara sebebiyet vermediği gibi, metalik yüzeylerin aşınmasına ve bozulmalarına neden olmazlar. Bu durumu anlayabilmek için bu test uygulanır.

Kabloların sizlere sağladıkları

Konutlar, endüstriyel binalar ve kamu binaları için geniş alçak gerilim enerji, kontrol ve haberleşme kablosu seçenekleri.

Yangına karşı üstün bir müdahale, böylelikle metro, tünel ve çok katlı binalar gibi hassas kamu alanlarında yangının yayılmasını sınırlandırma.

Yoğun duman olmaksızın insanların tahliye edilmesine, video gözetim, güvenlik alarmları gibi güvenlik sistemlerinin yangın esnasında çalışmasını sağlar.

Halojensiz malzemeler nedeniyle düşük duman emisyonu, böylece tahliye ve yangınla mücadele işlemlerinde daha iyi bir görüş mesafesi yaratma kabiliyeti.

Ekipman ve çelik/beton yapılara minimal korosif hasar, böylelikle pahalı yenileme, temizleme ve ikincil kirliliğin azaltılması.

Saygılarımla...
Alıntıdır...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Türkiye de üretilen halojenfree kablola ne kadar halojenfre....? Herkes üretir oldu
 
bencede türkiyede tse diye birşey söz konusu değil parayı yediren bu belgeyi alıyor
 
Yapmayın arkadaşlar yaaaa çin malından beter ettiniz turkmalını
 
helojen fili kablonun asıl yararı ısıya daha dayanıklı olmasıdır.zaten kabloya dokunduğun zaman diğer kablolardan farklı olduğunu görürsün izolesi sert ve kolay soyulmaz
 
helojen fili kablonun asıl yararı ısıya daha dayanıklı olmasıdır.zaten kabloya dokunduğun zaman diğer kablolardan farklı olduğunu görürsün izolesi sert ve kolay soyulmaz


Sanırım yanlış bir bilgiye sahipsiniz, düzeltelim... Şöyleki; Halogen-free (Polyolefin) plastiğin ısı dayanımı PVC nin dayanımından fazla değildir. Evet Soft PVC lere göre daha sert yapıdadır. Lakin Sertlik aldatmamalıdır. Sert PVC lerde vardır. Enbüyük farkı Yandığında ortaya yakıcı gaz ve Yoğun (İSLİ) duman çıkarmaz. Amaç yangın anında duman zehirlenmeleri yaşanmaması ve görüşün kapanmamasıdır...
 
bencede türkiyede tse diye birşey söz konusu değil parayı yediren bu belgeyi alıyor

TSE Diye birşey söz konusu arkadaşım, yok öyle çamur at izi kalsın. Yaşadığın bir tecrübe var ise paylaş bizimle. Nezaman nerede kime verdiniz parayı ve belge aldınız merak ediyorum. Sorun belge alındıktan sonra piyasaya sürülen malın aynı olmayabilmesidir. Buda üreticinin Ahlakına kalmıştır. İş kandırmak yada iş bağlamak olunca sınır tanımıyoruz. Değil TSE yi yanıltmak yada atlatmak !!! neler dönüyor neler.

Bu yüzden dayanaksız konuşup insanlara bu kuruma karşı güvensizlik duygusu zerk etmemelisiniz.
 
Türkiye de üretilen halojenfree kablola ne kadar halojenfre....? Herkes üretir oldu

Halogen-free kablo üretimi PVC kablo üretiminden farklı bir operasyon gerektirmez. dünyada standartlara uygun Halogen-free (polyolefin) plastik üreten birçok firma var. malzemelerin halogen-free olmasında sıkıntı olmaz lakin Uygun bir plastik İmalat aşamasında uygun şartlarda işlenmez ise, FLAME RETARDANCY yani Alevi iletmeme (Kendiliğinden sönme) özelliğini sağlayamaz. Halogen free kablolarda piyasada yaşanan en büyük sıkıntı budur. Unutmayın PE (polietilen) de Halogen-free bir malzemedir, Lakin Flame retardant değildir. Sönmez, Alev hızla yürür, malzeme bitene kadar yanar...

Herkes üretecek tabiki, Pazar büyük, Talep çok...
 
Yapmayın arkadaşlar yaaaa çin malından beter ettiniz turkmalını

X Bir firmada karşılaştığım bir konuyu anlatmak isterim;

Çinden Data kablosu getirmek ülkemizde çok yaygın bir durum. Üzerinde çin malı olduğuna dair birşey göremezsiniz. Neyse, Halogen-free CAT5, CAT6 fiyatları alındı ve Türk üreticisinin mal ettiği fiyata, teknik değerleri sorunsuz şıkır şıkır mallar geldi. Lakin Kablo Halogen-free olmasına karşın Alev iletmeme ve kendiliğinden sönme testinden geçmiyor. Hemen üretici ile kontak kuruluyor, durum anlatılıyor. Alınan cevap; Gönderilen kablolalar Halogen-free dir. Ekstra olarak Flame retardancy özelliği (Alev iletmeme) istenirse onun fiyatı da şu kadardır.
Ne istediğini bilmek önemli.
Saygılarımla...
 
Sayın Gültekinege size sonuna kadar katılıyorum. Piyasada bırakın satıcıları, ara elemanları mühendis arkadaşlarımız dahi bu konuyu çok iyi bilmiyor. Halojen free denince alev yaymayan olarak algılıyorlar. Bu konuya verdiğiniz cevaplar için tebrik. Bu konuyu tam olarak bilen gördüğüm 2. kişisiniz. :))) . Bende X bir firmada Ar-Ge müdürüyüm. Bunu insanlara anlatana kadar tabiri caiz ise göbeğim çatladı.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,167
Mesajlar
915,614
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst