Hızlı Sigortalar durup durupken atar mı ?

juveline

Üye
Katılım
1 Ağu 2009
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
41
Selamlar,
Elimizde 3 adet siemens micromaster 430 sürücüsü var, bunları 3 adet 15kw lık santrifüj pompalarımız için kullanıcaz, fakat 3-4 gün önce kuru testler yapıp frkns konv. lerin parametreleri girdikten sonra pompaları çalışıtırıp test ettik, 3 ü de sorunsuz 5-10-15 hz lerde çalıştı. sorun bu sabah sürücülerin üzerindeki ledlerin 1 tanesinin yanmadığını farkettiğimizde ortaya çıktı, gerilim kontrolü yaptığımızda 1 adet sigortanın devreyi tamamlamadığını farkettik, toplamda 9 tane sigortayı kontrol ettiğimizde önce 5 daha sonra 6 adet sigortanın yandığını gördük. Şimdi şöyle bir durum var, bu pompaların bizim müdahelemiz dışında çalışması imkansız, MCC panosu kapalı, kumanda ettiğimiz PLC panosuda kapalı ve manuel start verme imkanı şu an için yok. Türkçesi durup dururken sigorta neden atar ?

Sigortalar

Sigortlar: ITALWEBER - 32A - 660V
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
siğortalar yük altında iken voltaj yükselmesi veya düsmesinde otamtik olark attığını gözlemledim bunun için sistemedeki hızlı siğortaları sökerek normal geçikmeli sigorta taktık problem üretim esnesında bizi sıkıştırıyor arıza arayarak zaman geçiriyoruz geçiriyoruz kısacası kullanım yerine göre değişir
 
Sadece hızlı sigorta değil hiç bir sigorta durduk yere atmaz. Adı üstünde SİGORTA. Eğer sigortalarınız atmış ve bunların yerine normal sigorta takmışsanız yakında kullandığınız cihazın arızalanma riskinin olduğunu gösterir. Sigortanın akımını yükseltebilirsiniz ama hızlı yerine normal sigorta takılmasını pek tavsiye etmiyorum doğrusu.
 
Kullandığınız sürücülerin de 15kW olduğunu varsayarsak 50A. normal sigorta kullanmanız gerekirdi.Micromaster için hızlı sigorta gerkli değil..
 
ac hız kontrollerde hızlı sigorta tavsiye edilmiyor
 
Sürücüden motora giden kabloyu koruma iletkenli olarak kullan
 
hızlı sigortalar rezistans güç devrelerinde veya genellikle ev tesisatlarında kullanmaya uygundur.
sanayide motor güç devrelerinde veya sürücü devreleride kullanmaya uygun değildir.
çünkü motorların kalkış akımları yüksektir. bunun için gecikmeli sigorta kullanmak gerekir.
ayrıca sigorta durduk yerde atmaz.ya kullandığınız sigorta küçük amperlidir. veya onceden atmıştır.siz fark edememişsinizdir
 
harmonik olabilir devrede
 
Burda tam bir kavram karmaşası var. Öncelikle arkadaşın dediği hızlı sigorta sizin bildiğiniz B tipi sigorta değil. Bahsettiği hızlı sigorta doğrultucu devresi olan bütün ekipmanlarının kısa devre ya da aşırı akıma karşı çok hassas olan diyot,transistor ya da IGBT lerini korumak için kullanılan rapid fuse(ultra quick) denilen çok hızlı sigortadır. aR,gR,gL,gS diye tipleri vardır. GS tipler hem aşırı akım hem de kısa devreye karşı koruma yaparken, aR ya da gR tipler sadece kısa devre koruması yapar. Ve bu tip sigortalar kesinlikle sürücü girişinde kullanılmalıdır.

Sonrasında arkadaşın sorununa gelirsek. Sürücüler giriş 1 fazındaki sigorta attığında çalışmaya devam edebilir. Doğrultucu devresi gerekli gerilimi 2 faz üzerinden sağlayarak sistemi çalıştırmaya devam edebilir. Muhtemelen ilk çalıştırma esnasında sigortalar attı ama farketmediniz ve sürücü de bu halde çalışmaya devam etti. Eğer böyleyse sürücü açılıp girişindeki yarı iletkenler diyot mu tristör mü herneyse izolasyon testi yapılmalı. Kısa devre ya da sızdırma yoksa kondansatörlere bakılmalı. Muhtemelen arıza sebepleri bunlardır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,098
Mesajlar
914,956
Kullanıcılar
449,799
Son üye
ferhatakpolat

Yeni konular

Geri
Üst