Hız Kontrol Kalkışta Fazla Amper Çekiyor.

ayhan76

Üye
Katılım
21 Eki 2008
Mesajlar
201
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar bir makinada 7.5 kw motor ve motor miline bağlı mekanik yağ kavraması ile makina çalışmaktadır.biz bu mekanik kalkış ünitesini iptal edip inverter ile sürmek istediğimizde inverter kalkışta aşırı amper çekiyor ve arızaya düşüyor.motorun sürdüğü yük ağır bunu kabul ediyorum, fakat 11 kw lık inverter bağladım yine aşırı amper çekiyor.ama makina hızını aldıktan sonra amper düşüyor ,sorun kalkıyor.kalkış zamanını artırmamında faydası olmuyor , sadece inverterin arızaya düşme zamanını geciktiriyor. inverterin akım ayarını yükseltince biraz faydası oldu arızaya geçme süresini uzatıyor ama pek doğru bir işmi akım yükseltmek bilmiyorum. yardımcı olursanız sevinirim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Merhaba,

Bazı kalkış yükü ağır, ataleti yüksek olan sistemler kademeli olarak tam devrini aldırma ile çalışabilirler.

Örneğin: Max 50.Hz inverter çıkış frekansı olan bir sürücüde.

Start verildiğinde manuel olarak sürücü ekranından;
10Hz frekans komutu verip 2~3 dk çalışsın,
sonra 20Hz frekans komutu verip 2~3dk çalışsın,
sonra 30Hz frekans komutu verip 2~3dk çalışsın,
..... şeklinde artırıp en son 50Hz frekans komutu verip çalışmasını gözleyip, akım normal seviyelere dönünce bırakılır.

Sürücünüz vektör kontrollü seçip, vektör kontrol modunda çalıştırırsınız,
öncesinde Auto-tuninglerinin de düzgün yapılmış olması lazımdır.

Eğer bu şekilde kademeli olarak normal kalkışını yapabiliyorsa, sürücü ve harici kontrol sistemi özelliklerinize göre bu işlemi otomatik hale getirebilirsiniz.

Tabi bu çalışma şekli her sistem için aynı sonucu vermez fakat deneyebilirsiniz.

İyi çalışmalar.
 
İnverterin markasını yazsaydın. Bir çoğunda Güçlendirme ayarları vardır bu şekilde ayar akım ayarında daha doğru olur mecbur kalınırsa akım da ayarlanır. Siemens için Kalkışta güçlendirme P1312 (fabrika ayarı 0 dır 0-250 arası ayarlanabilir % olarak), Sürekli güçlendirme P1310 (Fabrika ayarı %50 ), İvmede güçlendirme P1311 (Fabrika ayrı %0) Not: P1310>P1311>P1312 şartına dikkat edilmeli ayrıca duruşlarda motor ısınır yani dikkat ile yapılmalı.

Yağlı kaplinlerin mekanik sistemlerde oldukça avantajı vardır. İlk kalkış momentini ciddi şekilde absorbe ederler. Mekanik olarak kilitli gibi çalışan çok ağır yüklü makineleri kaldırmak için hala en ideal cihazlardan dırlar. Ancak mekanik arızaları ve fiyatları bir de yağ ile devir sayısını ilgisi bunların yerine hız kontrol veya yumuşak yol vericiyi denemeyi bazen zorunlu hale getiriyor.

Tavsiyem kaliteli marka ve bunların da üst modellerinden cihazlar seçmeniz. Kaldırdığı yükün ağırlığına göre güç 1-2 üst değerde olabilir.
 
motoru bulunduğu mekanık mekanızmadan çıkartın ve boşta çalıştırın. eğer aynısını yapıyorsa motoru değiştirın. ve eğer RAMPA süresi fazla ise bu sureyı dusurun. Ör sn ise 5 sn ye yapın ve bir deneyın.
 
arkadaşlar yardımlarınız için çok teşekkür ederim. inverteri kademeli olarak kaldırmayı deneyeceğim ,faydası olur diye düşünüyorum.arkadaşımızda cevabında belirtmişti. potansiyometre ile inverterin hızı düşürüp makinayı kaldırdığımız zaman inverter arızaya düşmüyor.daha sonra potansiyometreyi yükselttiğimizde motorun çektiği amper fazla yükselmiyor ama bu şekilde kullanışlı olmaz.kumanda ile 3 kademede motoru sürmeyi deneyeceğim. kullandığım inverter markası mitsubishi ve lg de denedim.bu inverterlerle ilğili yardımcı olabilecek parametreler varmı. yardımlarınızı olursanız sevinirim.
 
emin kardeş motor boşta çok rahat kalkıyor.arızaya düşmüyor ve rampalama süresi ile ilğili değil.süreyi kısaltırsam yük akımını daha kısa sürede çekiyor,daha çabuk sürede arızaya düşüyor.sorun rampalama zamanı değil.
 
arkadaşlar yardımlarınız için çok teşekkür ederim. inverteri autotuning ayarlarını yapıp deneme yapacagım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,520
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst