Hırsız Alarm Devresi

MKursad

Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
47
Puanları
1
Yaş
25
Konum
İzmir
Merhaba Arkadaşlar
Devrede bir turn on birde turn off devresi kullandim sonra ikisini birleştirdim ama çalışma mantığında küçük bir sorun var ben çözemedim sanirim mühürleme yapmam gerekiyormuş internetten araştırdım, forumdaki diğer konulara da baktım ama açıkcası pek bir şey anlamadım ve bunun üzerine bu konuyu açtım.

Şimdi çalışma mantığına gelirsek kabloyu çektiğim anda (yani hırsız içeri girdiği anda) belli bir süre sonra kırmızı led yanıyor (yani alarm çalıyor) ama kabloyu tekrar eski yerine taktığımda (yani kapı kapanınca) kırmızı led yanmıyor işte sorun da burda kapı kapansa bile alarm çalsın.
Kırmızı Ledi burda alarm olarak düşünebilirsiniz.


 
Kırmızı ledin hangi şartlarda yanması ve sönmesi gerekiyor? Diğer ledler ne oluyo
 
Kırmızı ledin hangi şartlarda yanması ve sönmesi gerekiyor? Diğer ledler ne oluyo
Hocam şimdi kırmızı ledin videodaki gibi kabloyu çektiğim zaman belli bir süre sonra yanması gerekiyor ki yanıyor da ama tekrar kabloyu cikardigim yere geri taktığımda yeşil led yanıyor sadece benim istediğim kabloyu çıkarıp taktığımda hem yeşil hem kırmızı led yansin (yani kapı kapansa bile alarm çalsın) ta ki alarmı durdurana kadar resetleyene kadar yani. Resetleme butonu var zaten

İlk başta devreye enerji verdikten belli bir süre sonra sarı led sönüyor, mavi ve yeşil ledler yanıyor ta ki ben kabloyu çekene kadar ondan sonra da belli bir süre sonra kırmızı led yaniyor.
Klasik Turn on ve Turn off devreleri çalışma mantığı var yani
 
Sarı yeşil mavi ledlerin fonksiyonu ne anlamadım ki. Kablo koptuğunda bir müddet sonra kırmızının resete basana dek her şartta yanması yeterli değil mi ki mavi yeşil ne işe yarıyo
 
Sarı yeşil mavi ledlerin fonksiyonu ne anlamadım ki. Kablo koptuğunda bir müddet sonra kırmızının resete basana dek her şartta yanması yeterli değil mi ki mavi yeşil ne işe yarıyo
Maalesef yeterli değil devrenin çalışma mantığı ile uygun olmuyor yukarıda her şeyi izah ettim ama tam anlatamadım galiba.
Şimdi diğer ledlerin durumu önemli değil zaten , olay tamamen kabloyu çektiğim an ve ondan sonra belli bir süre sonra kırmızı ledin yanması buraya kadar herşey gayet güzel çalışıyor yalnız kabloyu tekrar eski yerine taktığımda kırmızı ledin sönmesi bunun içinde sanırım mühürleme yapmam gerekiyor ama nasıl yapacağımı bilmediğim için devam edemiyorum.
 
yaptığınız devreye ait şemayı buraya ekleyin müsait zamanda bakarım
 
Screenshot_20180325-123129.png
Screenshot_20180323-151143.png


Devreler bunlar ikisine birlestirmek için ise Turn on devresindeki rölenin Normalde Açık ucunu Turn off devresinin [+] kısmına, [-] yi ise direk Turn on devresinden Turn off devresine giriyoruz
 
Tetik isimli swich bir iletkeni temsil etmekte olup, bekleme anında Q1 beyzini şase potansiyelinde tutar. Q1 yalıtımda olduğundan scr tetiklenmez, röle çekmez, led yanmaz.

Kopma olduğunda C1 kondansötörü RV1 ve R4 üzerinden şarz olmaya başlar. Kondansatör uçlarındaki gerilim Q1'i iletime geçirebilecek değere ulaştığında Q1 iletime geçer. Q1'in iletime geçmesi scryi tetikler, röle çeker, led yanar.

Kopan bağlantı tekrar oluşturulsa dahi Q1'in yalıtama geçmesine rağmen tristör reset butonuna dek iletimde kalmaya devam eder.

Bu da 2 ledli olanı
876576.jpg
 
Hocam devre 4 LED li olması lazım yazdıklarınızdan ise nasil yapacağımı çıkaramadım. Yukarıda yazdıklarınızı anladım ama benim yaptığım bu devrede nasıl uygulayacağım? Artı bir eleman felan mı takmam lazım
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,603
Son üye
devrim25

Yeni konular

Geri
Üst