GMT hafıza alanları hakkında bilgisi olanlar

wild_for

Üye
Katılım
9 Eyl 2009
Mesajlar
315
Puanları
31
GMT Suite yazılımında hafıza alanları hakkında dökümanı olanlar var mı?
Delta da D420 gibi bir hafıza alanına bir değer girip bunu sayıcı, timer gibi bir değişkene atayabilirken bunda böyle bir hafıza alanı olarak MW operandını mı kullanacağız? Bilgisi olanlardan yardım bekliyorum.

Yapmak istediğim ekrandan süre değerini gireceğim bu değeri timerde karşılaştıracağım.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
MW, MI ya da MF seklinde hafiza alanlari var.

Bilmeniz gereken bu alanlardan
MW, 16 bittir, pozitif degerler alabilr.
MI, 32 bittir, pozitif ve negatif degerler alabilir.
MF, 32 bittir, pozitif negatifin yanisira ondalikli degerler de alabilir

Bunlardan istegine uygun olani kullanabilirsin.
 
Cevabınız için teşekkürler. Ekrandan buton koyduğumuzda çıkan LB, RB, RBI, LW.B, FRB, FRBI, ELW.B, LW, RW, RWI, FRW, FRWI, ELW gibi daha hafıza alanları çıkıyor. Bunlar hakkında bilginiz varmıydı. Teşekkürler.

Aslında markanın yaygınlaşma isteği varsa buna benzer teknik dökümanları sitesinde yayınlaması gerekiyor diye düşünüyorum. Marka yeni olduğu için ilerleyen sürelerde koyabilirler ama ilk zamanlar da teknik destek ve döküman önemli diye düşünüyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yazmis oldugun adresler HMI nin dahili adresleridir.

PLC ile haberlesebilmek icin PLC nin adreslerini yazman gerekir.

GMTSuite kullandigini soyledin. GMTSite icin HMI da PLC tipini ModBus RTU secip Bit' ler icin 0X, Word ler icin 4X secerek calisma yapabilirsin.

Ama benim tavsiyem Address tag kullanman. Bu sekilde PLC programinda verdigin isimleri HMI programinda da gorup kullanabiliyorsun.
 
Ben butonlar resmindeki gibi Bit State Switch'ler koydum. Bunların ayar kısmına girince Adress Tag kısmı pasif kalıyor. Nasıl aktif yapabilirim. Yoksa yanlış buton mu seçtim.
 

Ekli dosyalar

  • BUTONLAR.jpg
    BUTONLAR.jpg
    132.6 KB · Görüntüleme: 57
  • AYAR.jpg
    AYAR.jpg
    232 KB · Görüntüleme: 53
Herhangi bir buton, switch, nümerik input ya da display aldığınızda use address tag kısmının aktif olabilmesi için öncesinde address tak listesi oluşturmanız ya da import etmiş olmanız gerekmektedir.

Address tag listesi yok ise bu kısımlar pasif olur. Doğaldır.

Yeni geliştirilen GMTSuite yazılımında değişkenler haberleşmeye açıldıktan sonra dosya kaydedilirse HMI' da import edilecek adres tag listesi otomatik olarak oluşmaktadır.
 
Cevabınız için teşekkürler sayın Malikenes. O adres tag işini hallettim de şimdi yeni bir sorunum var. Sorduğum sorular biraz basit veya saçma gibi gelebilir ama kusura bakmayın, PLC işi ile yeni ilgilenmeye başladığımdan mazur görün.
GMTSuite ve GMTCNT GOP ile alarm sayfaları hazırlamaya çalışıyorum. Alarm şeklinde bir değişkenin içine ilgili alarm geldiğinde bir değer girdiriyorum. Bu değere göre ekrana ilgili alarm geliyor. Yani "Acil BAsılınca Acil Basıldı" sayfası ekrana geliyor. Veya Sens-1 görmeyince "Sens-1 Görmüyor" şeklinde sayfayı ekrana getiriyorum. Ancak aynı alarm 2.kez geldiğinde bu sayfa ekrana gelmiyor. YArdımcı olabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Az önceki soruya açıklayıcı olması bakımından program parçasının resmini aşağıya koyuyorum.
 

Ekli dosyalar

  • kapı_sw_sorun.jpg
    kapı_sw_sorun.jpg
    56.5 KB · Görüntüleme: 55
Moderatör tarafında düzenlendi:
Soru genel olduğu için HMI programını incelemeden cevap vermem mümkün olamaz maalesef.

Ancak bir şart ikinci kere geldiğinde aynı sonucu vermiyorsa, ilk şart oluştuğunda oluşan durum hala geçerli mi diye kontrol etmekte fayda var.

Yani setlediğin bitler acaba resetlememiş mi?

Bir de program içerisinde kullanılan set ve resetleri yükselen ya da düşen kenarlarla tetiklemek daha uygun olur. Program içinde bunlara da göz atarsın.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,862
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst