Giresunlu hoca tersten çalışan roket yaptı!

by lent

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
21 Nis 2009
Mesajlar
12,012
Puanları
3,256
Giresun'un Şebinkarahisar İlçesi'nde ilkokul öğretmenliği yapan 48 yaşındaki Celalettin Turkar, alışılmışın tersine üstten ateşlemeli ve iç darbeyle hareket eden bir roket tasarlayarak patent aldı. Buluşunu Türk Patent Enstitüsü'nün davetiyle 3-6 Mart 2016 tarihleri arasında düzenlenecek 2016 Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı'nda tanıtacak olan Turkar, Habertürk'e konuştu.

Turkar, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi mezunu. Alanında iş bulamadığı için sınıf öğretmeni olarak atanmış. 20 yıl önce vekil öğretmenken öğrencileriyle deney yaptığı sırada "iç darbe" kuralını keşfetmiş. "Fen bilgisi dersinde tüplü bir deney yapıyordum. Tüp bir anda, fizik kurallarının tersine yerinden uçtu. Sebebini bulmaya çalıştım ve sonucunda tüpün içindeki gazın iç darbeyle hızlı bir şekilde tüpü havalandırdığını keşfettim" diyor.

Buradan hareketle tasarladığı uzay mekiğine 2 yıldır patent almaya çalıştığını söyleyen Turkar, "15 gün önce Türk Patent Enstitüsü'nün onayıyla bu icadın ilk olduğu ve dünyada benzerinin olmadığı kabul edildi. Türklerin de icat yapabileceklerini kanıtladım" diye konuşuyor. Buluşu diğer roketlerden ayıran özellik, çok sayıda yakıt tankına gerek duymadan yeryüzünden uzaya çıkabilmesi ve iç darbeyle hareket etmesi. Aynı zamanda kanatçıklara gerek duymadan yönünü bulabiliyor, uzayda hızlanabiliyor, yeryüzüne daha kolay ve risksiz inebiliyor.
www.youtube.com/watch?v=vjL3G0zRSEQ
543520.png


Devletimizin vergileri biraz kısıp halkı rahatlatıp benzer başarı gösteren vatandaşlarından desteğini esirgememesini diler başarılarının devamını diliyorum.

Kaynaklar:
http://www.msn.com/tr-tr/haber/other/giresunlu-hoca-tersten-çalışan-roket-yaptı/ar-BBpXMvK
https://plus.google.com/+TARiHveBiLiMPLATFORMUgenel_kultur_paylasimlari/posts/NXtuTQnsskH
 
elinize yüreğinize aklınıza sağlık sayın hocam.
 
Artık memleketimizde her türlü teknik fikrin utanmadan dile getirilebilmesi lazım.
 
Bilimsel hesaplama yok gibi ortada. Bas taraf o kadar yuksek basinc ve isiya nasil dayanacak hesaplanmis mi acaba. Daha detayli bilgi verilmesi lazim. Bu haliyle tubitak ortaogretim proje yarismasindaki projeler kadar bile bilimsel gelmedi bana. Tabii basin kuruluslarinin montaji nedeniyle de bu kisimlari gorememis olabiliriz.

Mobil gönderidir.
 
Bilimsel hesaplama yok gibi ortada. Bas taraf o kadar yuksek basinc ve isiya nasil dayanacak hesaplanmis mi acaba. Daha detayli bilgi verilmesi lazim. Bu haliyle tubitak ortaogretim proje yarismasindaki projeler kadar bile bilimsel gelmedi bana. Tabii basin kuruluslarinin montaji nedeniyle de bu kisimlari gorememis olabiliriz.

Mobil gönderidir.
O kısmını da mühendisler halletsin artık hocam fikri atmış ortaya.
 
Roket tamda pilotların kokpitinin altından ateşliyor. Bi nevi yerden ısıtma. Altında kaç gigatonluk bomba var.

Birde roketler aşağı itiş için yani yer çekimine karşı koymak için o kuvvete doğru karşı itme gösterir. Bu projede roket önce yer çekimine doğru değil yukarı doğru itki yapıyor sonra roket içinde itki gücü 180 derece döndürülüp aşağı itki sağlaması sağlanıyor. Birde atık ısı roket başlığına kadar ulaşıyor ve yükselen roketin tüm yüzeyi ile temas ederek gidiyor. Çok iyi bir soğutma sistemi olması lazım. Kendi kendini ısıtan bir model bu.

Bana pek mantıklı gelmedi burada roketin başlığında aşırı basınç düşüşü yaşanır.

Tabi bu detaylı akışkanlar mekaniği bilgisi gerektirir. Konu uzmanı değilim ama mesleğim gereği klima santraller ve havanın bir yerden başka bir yere naklinde hava hareketi her dirsekte redüksiyonda çap değişiminde kayıba uğrar. Bu nedenle hareketlendirdiğimiz havayı minimum kayıpla mahale ulaştırmaya çalışırız.

Bu projede bu göz ardı edilmiş gibi. Evet roket havalanacaktır ama ? Roketi yukarı çıkartmak için daha fazla enerji harcayacak isek gerek varmı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst