Giderilemeyen kompanzasyon problemi

deweee

Üye
Katılım
11 Ocak 2013
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
45
Herkese iyi günler. Bulunduğum 2000 kişilik ve 1000 odalık yurtta tek trafo bulunmakta, ve bu yurdun kompanzasyon sistemin 4 senedir giderilemeyen bir arıza bulunmaktadır. Toplam 12 sistem odasında bulunan gbic adı verilen fiberoptik ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren aletlerin yanmasıyla başlayan problem, yine internet dağıtım sistemleri olan switchlerin ve ayrıca kullanılan adsl modemlerin yanmasına sebep olmaktadır.
3 ay önce yapılan ilk tespitler sonucuna açıklanan rapora göre yurttakı tek faz tüketiminden doğan nötr akımlarda (yurtta florasan, bilgisayar adaptörleri, ani su ısıtıcıları neredeyse her odada kullanılmata) problem görülmüş, ayrıca voltaj değrleri biraz fazla görüldüğü için düşürülmüştür. Ayrıca açıklanamayan şalter açmaları mevcuttur. Fakat ne yazıkki 3 ay süren ölçümlerden sonra filtre bobinleri takılmış ama sonuç alınamamış ve diğer ölçümler sonucunda (ben sonuca ulaşamıyorum, kurumdan istersem paylaşabilirler belki) sadece aşağıdaki sonuçlara ulaşılmış ve problem hala giderilememiştir.

Yapılan çalışmalarda harmonik ve elektriksel kirlenme diyebileceğimiz sorunlara yönelik olarak kompanzasyon sistemi iyileştirilmiştir.
Topraklama değerleri ölçümlerinde mükemmele yakın değerler elde edilmiştir.
Elektrik trafosu ve besleme hatlarında yapılan ölçümler sonucunda herhangi bir sorunla karşılaşılmamıştır.
Odalara enerji sağlayan, katlarda mevcut elektrik panolarının tümünde hassas kaçak akım röleleri bulunmaktadır.
Kullanılan elektriksel değerler (volt, akım vb.) standartlar ölçüsündedir.
Elektrik ile ilgili yapılan çalışma ve ölçümler sonucu tüm elektriksel değerlerin standartlara uygun olmasına karşın mevcut arıza nedeniyle blokları besleyen şalter açmaları nedeniyle olumsuz etkilenme devam etmektedir.

-----
Elektrik ile hobi olarak ilgilenmem dışında ileri düzeyde bir bilgim yok fakat yetkili elektrik mühendisini tanıyorum ve ona alternatif oluşturması açısından fikirlerinizi bekliyorum, kendisine iletip aldığım cevabı burada paylaşacağım. Ayrıca şalter açma problemini de (kompanzasyon sistemi olmasına rağmen) biri açıklayabilirse sevinirim. Teşekkürler.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Şalterlerle ilgili çalışma yapıldı mı? Değiştirme, ayarlarını kontrol etme vs. gibi.
 
öncelikle formumuza hoşgeldiniz diyorum.şalter açma problemlerinin kompanzasyon sistemleriyle hiç bir alakası yoktur.şalterin açması için üzerinde ayarlanan akım değeri sınırının üzerine çıkması gerekir.bunu anlamanın en iyi yolu bloklar tam yükteyken yani akşam saatlerinde pens ampermetre ile fazların ayrı ayrı kaç amper çektiğini izlemektir.yukarıda bahsettiğiniz cihaz yanmalarıda ani voltaj yükselmelerinden meydana gelmiş.tüm ölçümleride yapmışsınız. ama kontrollar sırasında herşey normal gözükebilir.cihaz yanmaları normal gelmesi gereken voltajın 220v 240v üzeri cihaz üzerine gelmesiyle olur.üç fazla beslenen yerlerin en büyük sorunlarından bir tanesidirbu.nötrün oksitlenerek geçirmemesi anlık bile olsa kesilmesi yıldız noktasının bozulmasına ve cihazların iki faz altında kalmasına sebeb olur.benim tavsiyem ana pano nötr hattının veya yanan cihazlar hangi panodan besleniyorsa nötr bağlantı noktalarının kontrol edilmesi gerekirse şüphelenilen yerlerinbeğlantılarının yenilenmesi gerekir. yukarıda anlattıklarınız trafonunda ani yüksek voltaj çıkışları yapıyor olabileceği ihtimaline karşı uzman bi ekip tarafından ölçülmelidir.slm
 
size tavsiyem harmonik ölçüm yaptırmanız ve kaçınçı derecede harmonik var ise buna göre harmonik filitre kullanmanızdır ayrıca kompazasyon sisteminde her kondansastör grubunun önüne reaktör bırakırsanız bundan kaynaklı harmoniklerde kaybolur benim tahminim sisteminizde fazla harmonik var.birde sisteminize bir adet analizör bağlayarak sürekli bilgi alabilirsiniz
 
Son düzenleme:
Problemin cevabı nötr'de.
Çok iyi düşünün.
Tesisin nötr direnç hattı çok iyi, ama problem var. Biraz düşünürseniz cevabını bulacaksınız.

Artı parantez, bu konunun kompanzasyon ile bir ilgisi yok :)
 
Şimdi sorulan sorulara cevap vereyim arkadaşlar, yorumlarınız için teşekkürler.

Şalterlerin haddi ölçümlere göre ayarlanmış ama birebir değiştirme yapılmış mı bilmiyorum. Harmonik ölçümlerinin 3 ay boyunca yapıldığı, filtre sistemlerinin de ona göre kalibre edildiği söyleniyor.
Genelde floresan lambaların açıldığı akşam saatlerinde network cihazlarının yanması zaten dikkat çekmişti buna göre 3 aydır farklı cihazlarla ölçüm yapıldı. Ölçümlerde çekilen enerji miktarı fazla görülmedi bunun yerine çok çeşitli elektrikli eşyanın enerji çekmesiyle oluşan bir problemden bahsedildi. Burayı açıklayabilirseniz çok sevinirim.
Bunun dışında elektrik enerjisinin anlık fotoğrafını çektiği söylenen bir cihazla 7000V üzeri bir giriş tespit edilmiş 1 kere. O gece takılı olan tüm ADSL modemler filtre bobinlerine karşın yandı tabiki. Filtre bobinleri ADSL modemin adaptörüne uygulanmıştı.
Bunun dışında network cihazlarının direkt panoya bağlanması gerektiğinden ötürü üzerine gelen elektriğin düzenleyiciden geçmediği söyleniyor, bunu da açıklarsanız sevinirim. Zira odalardaki elektrikli cihazlarda bozulma gözlenmiyor.
Ayrıca özel bir firma her bloğa trafo kurulmasının çözüm olabileceğini söylemiş, bunun %95-96 garantisini verdikleri için yaklaşık bir milyon TL lik bu anlaşma yapılamıyor. Sizce bu firmanın düzelir demesinin ve aynı zamanda %100 garanti vermemesinin sebebi nedir ?

Ayrıca problemin kompanzasyon ile ilgisi yoksa tam olarak nedir ve hangi başlıkta bunu sorabilirim ? Çok soru sordum mazur görün, ilginize teşekkür ederim.
 
Merhaba. Bence cevabı reziatans isimli üye vermiş. Panoda yıldız noktası nötr bağlantısı temassızlık yapıyor olabilir. Bu sebeple ani gerilim sıçramaları yaşanıyor olabilir. Selamlar.
 
Merhaba. Bence cevabı reziatans isimli üye vermiş. Panoda yıldız noktası nötr bağlantısı temassızlık yapıyor olabilir. Bu sebeple ani gerilim sıçramaları yaşanıyor olabilir. Selamlar.

Her ne kadar panoya erişimim olmasa da 4 yıldır belirli aralıklar yaşanan, 4 mühendis eskiten problemin bu kadar küçük bir noktadan kaynaklanmış olması imkansız geliyor. İllaki akıllarına nötr bağlantılarına bakmak gelmiştir diyorum. Emin misiniz, sizce mühendise tam olarak ne sormam gerekiyor ?
 
Her ne kadar panoya erişimim olmasa da 4 yıldır belirli aralıklar yaşanan, 4 mühendis eskiten problemin bu kadar küçük bir noktadan kaynaklanmış olması imkansız geliyor. İllaki akıllarına nötr bağlantılarına bakmak gelmiştir diyorum. Emin misiniz, sizce mühendise tam olarak ne sormam gerekiyor ?

Hayır Emin değiller birisi rezistans diğeri durceylan
Konuyu bilmiyorsun yardım istiyorsun Kişiler doğru cevabı yazıyor sonra 4 mühendis eskiten proplemin bu kadar küçük bir noktadan kaynaklanmış olması imkansız geliyor diyorsunuz
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst