GES Topraklama

e1l2k3t4

Üye
Katılım
15 Şub 2019
Mesajlar
70
Puanları
1
merhabalar,
Dikdörtgen şeklinde bir alan, köşelerin birinde trafo olduğunu düşünürsek. OG/AG trafolu GESlerde trafonun işletme ve koruma topraklaması nasıl yapılıyor.Trafonun koruma veya işletme topraklamasının GESin koruma topraklamasıyla bir bağlantısı olması gerekir mi?
Evlerde yapılan uyglamalarda yıldırımdan korumak için invertor,panel kablalar uygun parafudrlarla evin topraklama barasına bağlanıyor diye biliyorum..?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Arkadaşım bildiğim kadarıyla trafonun işletme ve koruma topraklaması birbirinden ayrı olarak yapılır. Og de projeye göre parafudurla emniyete alınır. Parafudurun topraklaması işletme topraklaması ile ayrı ve aralarında 20 mt mesafe olacak şekilde hatırlıyorum. Ges olayını bilmem, evlerde ise yıldırımdan korunmak için paratoner ile yapılır. Topraklaması ise binanın topraklamasından ayrı yapıldığını bize okulun paratoner topraklamasını ayrı yaptırmışlardı. Burda ki üstadlar yinede yardımcı olurlar.
 
Teşekkürler yorumunuz için. Dediğiniz konuları biliyorum. Benim öğrenmeye çalıştığım biraz farklı veya farklı değilse de ben tam olarak anlamamışım konuyu.
 
Toplamda 3 çeşit topraklama vardır. 1)İşletme topraklaması 2)Koruma topraklaması 3)Fonksiyon(Parafudr) Topraklaması.
a) Dağıtım transformatörlerinde işletme ile koruma topraklamasının birleştirilebilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir (Bununla ilgili detaylar ismail kaşıkcı ve İsa Ilısu hocaların dökümanlarında bulunmaktadır.) Şartların hesabı ve yerine getirilmesindeki zorluklar ve risklerden dolayı mecbur kalınmadıkça birleştirilmez, aralarında minimum 20m mesafe bulunmalıdır.
b) Trafo koruma ve bunun dışındaki panel, invertör, cihaz, kıl, tüy, yün tüm topraklamalara koruma topraklaması adı verilir ve eş potansiyel barada birleştirilir.
c) Yıldırımdan korunma ve koruma topraklaması ile ilgili detaylar aşağıdaki iki dokümanda bulunmakta.

GES'lerde topraklama tesisatı ile ilgili detaylı bilgiler;
http://www.emo.org.tr/ekler/0caa3a57b0b9aeb_ek.pdf
http://www.emo.org.tr/ekler/dabe4e08ebc2829_ek.pdf
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst