Gerilim düşümü sorusu

Katılım
21 Haz 2010
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
38
Arkadaşlar merhaba,

Geçenler bir düşüm hesabında kafam karıştı da;

Müşterim 1.300mt. uzaklıkta 55kW dalgıç motor çalıştıracakmış. Bunun için hangi kablo olur diye bana sordu. Hesaplarımda 185, 240'lık gibi kesitler çıktı. Bu kesitler doğru mudur acaba?
Hesabı bir teyid edebilir miyiz beraber?

Birde ekstra bilgi olarak dikkate almam gereken başka şeyler varsa belirtirseniz sevinirim.


Saygılarımla,

Ali Peker
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu mesafede,AG den motor çalıştırmak uygun değil.Mutlaka çalıştırmak isterseniz,bahsettiğiniz kablodan 3 adet ! çekmeniz gerekir.Yani,3 adet 3*185 mm2.Biraz zorlama ile,3 adet *150 m2 olabilir.Forumumuzdaki programlardan yararlanabiliriniz.
 
Öyle yapacağına 150mm2 kablo bence çok büyük bide 1300 metreye götürülecekse maliyet çok olur bence trafo kullansın trafo hesabı yap daha iyi
 
programı al hesapla
iki adet trafo kullan ilki 380ni 3000volta e yükselten olsun 10mm2 kabloyla iletimi yap yaklaşık %3lük bir gerliim düşümüyle 1300 metre sonunda 2710 volt olarak alıcan bunuda trafo hesabında kullan 2710 u 380e düşür düğer tarafda kullandır hem trafo boyu küçük olur hemde 10mmlik kabloyla iletim yapmış olursun f/p 'a göre hesabını yapmadım ama bi yol sonuçta
 

Ekli dosyalar

  • GERiLiM_DusuMu_HESAP.rar
    2.2 KB · Görüntüleme: 3
ag havai hattı en uygun çözüm olur.
 
Bu mesafede,AG den motor çalıştırmak uygun değil.Mutlaka çalıştırmak isterseniz,bahsettiğiniz kablodan 3 adet ! çekmeniz gerekir.Yani,3 adet 3*185 mm2.Biraz zorlama ile,3 adet *150 m2 olabilir.Forumumuzdaki programlardan yararlanabiliriniz.

Evet zaten kastım 3 damarlı kabloydu. Hatta bakırı pahalı olur diye alvinale baktık ama onda da 3x300 gibi kesitlere çıkmak gerekti ki zaten fabrikalar doğru dürüst o kesitlerde üretmiyorlar.

Bahsettiğiniz üzere havai hat ve trafo en makul çözüm gözüküyor. Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
 
arkadaşlar peki kendi kişisel tecrübem için soruyorum, mesela bu sisteme trafo kuralım, gerekli malzemeler için bir liste çıkarabilir miyiz? Mesela kaçlık trafo kullanalım, başta ve sonda. Marka tercihi bu tarz küçük sistemlerde önemli midir? Havai hat kaçlık kablo kullanalım? Diğer ihtiyaçlar nelerdir bir de?
 
Bu iş için,öncelikle,enerji sağlayıcı kuruluştan," Enerji Müsaadesi " almanız ve bir mühendise proje çizdirmeniz gerekir.Keşif,daha sonra çıkar.
 
ilk mesajınızda dalgıç pompanın 1,3 km berisindeki enerji almayı planladığınız noktada mevcut kurulu güç+55kw motor gücü sisteme zarar vermeyecekse ve bu 1,3 km lik alan müşterinizin kendi sahası ise ag havai hattı çekerek mevcut sisteme ilave edebilirsiniz. arazi araçlık gibi bir alana isabet ediyorsa alpek hattı öneririm. yok arazi boş diyorsanız o zaman çıplak alüminyum iletkeni ile çekilecek ag havai hattı daha hesaplı gelecektir. fakat 55kw motor gücü devreye girmesi durumunda 1,3 km berideki mevcut sisteminiz sıkıntıya girme ihtimali varsa;(Fahri Bey'in Belirttiği gibi...) Elektrik Dağıtım şirketinden enerji müsaadesi almanız gerekir. 55kw dalgıç pompa için 100kva trafo işinizi görür. ileriye dönük ilaveler de olacaksa bu ilave güçleri de hesaba katabilirsiniz. alacağınız enerji müsaadesi doğrultusunda projelendirme yapar sistemi devreye alırsınız.
Kolay Gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst