Gemo ile Otomatik Kapı Kontrol Sistem

bunal55

Üye
Katılım
4 Şub 2010
Mesajlar
185
Puanları
1
Yaş
31
Hocam mrb. Elimdeki Proje resimlerini yüklüycem fakat emeğe saygı bakımından kaçak proje korsanlarına karşı fotoğraflara bir imza eklemem gerek fakat nasıl yapacağım hakkında bilgim yok teşekkürler şimdiden..!
 
Son düzenleme:
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Sayın bunal55

Konu içerisinde paylaştığınız resimlerle ilgili program hakkında bilgi paylaşımı yapabilirseniz .Örnek olarak:Neden Gemo ürünlerini kullandınız? Size ne gibi bir avantaj sağladı? Programı oluşturken nasıl bir yol izledini? Proje size mi ait yoksa siz mi geliştirdiniz? Bu tip sorulara cevapolacak bilgileri bizimle paylaşırsanız çok sevinirim

Saygılarımla
 
Öncelikle size tavsiyem resimlerin bir kenarına çok ufak bir boyutta isim eklemeniz olacaktır lakin bu kesin bir çare değildir.İnternet ortamında bir bilginin korunması pekte mümkün değil.PDF printer isimli program varsa pdf basın orada damglama yapabilrsin daha sonra bunu siteye yükleyebilirsiniz.Yükeldikten sonrada daha önceki mesajlarımda belirtiğim konulara açıklık getirebilirsiniz.Programı yüklemeniz zorunlu değildir lakin yaptığınız bu güzel uygulama hakkında bilgi vermeniz daha iyi olacaktır.Böylelikle program hakkında bilgi almak isteyenlere birebir konunuzu takip ederek yardımcı olabilirsiniz.
Ücretsz PDF printer olarak bu linkten kullanabilirsiniz.
FREE PDF Printer

Saygılarımla
 
OTOMATİK KAPI KONTROL SİSTEMİ;
Proje 2011-2012 Eğitim Öğretim yılı Mekatronik Bölümlerine verilen projelerden birisidir.
Herkes proje seçimi yaparken ben kontrolkalemi.com sitesinde dolaşırken görmüş olduğum bir projeden yararlandım ve değişik şekilde kendi imkanlarımla yapmak istedim..!
Projenin mobilya,elektrik, mekanik kapsamı tamamen Makinacı dostum Recep'le bana aittir. Projede kullanmış olduğum GEMO PLC Otomasyon Sektörünün Lideri Olan abim (Ç.Ü)den bana hediye edildiği için elimizdeki malzemelerden kullanmak zorundaydık sonuçta öğrenciyiz:) Gemo PLC Made in Turkey olduğu için ayrıca kolay ve çözümleri daha basit olarak elde etmemizi sağladı. Proje tamamen ELEKTRO-MEKANİK Kumanda sistemlerini ve elektronik devrelerden oluşmaktadır. Kapı hız kontrol potansiyometresinin devresi tamamen bana aittir.

OTOMATİK KAPI ÇALIŞTIRILMASI DİKKAT…!!!


Önce 220-240 giriş anahtarını 0 konumundan I konumuna getirin, sonra pano iç 16A Sigortayı ON konumuna getirin ve sisteme enerji verin daha sonra dış sahadaki ledler sayesinde kapı hazırmı diye gözlemleyin sonra sistemi butonlar sayesinde çalıştırabilirsiniz.

ÇALIŞMA PRENSİBİ

Şekilde görülen sistem modeli istenilen şartları yerine getirmesi için şu özelliklere sahip olması gerekir. Kapının açık veya kapalı olduğunu anlamak için SA1 ve SA2 sınır anahtarları nın şekildeki gibi yerleştirilmiştir.
Kapı önüne engel olup olmadığını tespit etmek için IR alıcı, verici , kapıyı uzaktan kontrol etmek içinde RF uzaktan kumanda modülü kullanılmıştır. Kapıyı içeriden kontrol etmek içinde açma ve kapama start butonları ,acil bir durumda durdurmak içinde sistemin kumanda gerilimini kesecek acil stop butonu bulunmaktadır.
Panoya bağladımız PLC ile daha güvenli koşullarda daha pratik çalışmasında yardımcı olacaktır. Arıza tesbitinde bize mükemmel derecede sonuç gösterecektir.
Ayrıca sisteme bağladığımız indüktif sensör sayesinde metal cisim (araba vs.) gördüğü
zaman kapı otomatik olarak açılıcak.

KAPININ ÇALIŞMASI


1- Kapı kapalı durumda RF verici butona veya start butonuna basılırsa kapı açılmaya başlayacak SA1 sınır anahtarı tahrik olduğu anda duracaktır.
2- Kapı açık durumda kapama butonuna basılırsa kapanmaya başlayacak SA2 sınır anahtarı tahrik olduğunda duracaktır.
3- Kapı açık pozisyonda ne kadar bekleyeceğini zaman rölesi üzerinden yapacağımız zaman ayarı ile belirleyip bu sure sonunda kapı otomatik olarak kendisi kapanacaktır.
4- Kapı kapanma sırasında önüne herhangi bir engel gelirse kapı duracak ve geri açılacaktır.
5- Kapı açılmaya başladığı andan bekleme süresi kadar flaşör led yanıp sönecek kapalı pozisyona geldiğinde sönecek.
6- Sisteme yerleştirmiş olduğumuz, Motor hız kontrol devresi ile kapının hızınıda ayarlayabiliriz.
7- Kapı açılırken veya kapanırken yada hazırda beklerken lambalar sayesinde de görsel olarak teyid etmiş olacağız.
8- Kapı Sistemine Bağladığımız (Programlanabilir Lojik Kontrol) PLC ile Sistemin Nasıl çalıştığını ve çalışacağını istediğimiz şekilde tasarlayabiliriz, ayrıca arıza tespitine kolayca ulaşabiliriz.
9- PLC ile kapı kontrolünde INPUT(giriş) OUTPUT (çıkış) sayesinde kolayca kontrol edebiliriz.
10- Kapı sistemine bağladığımız indüktüf sensör sayesinde metal cisimleri gördüğü zaman (araç vs.) kapı otomatik olarak açılacaktır.

Şimdilik bu kadar Kusura Bakmayın Kötü Oldu İse Öğrencilik İşte :) sağlıcakla kalın
 
elektrik kesintisinde ne yapacağını da öğretmek açısından , ilk enerjilenme durunda - kapı kapalı sivicinden sinyal gelmiyor ise önce açılmaya - beklemeye sonrada ışıklı sensörden sinyal gelmiyor ise kapanmaya bir alt program eklersen güvenlik artırmış olursun :)
 
Bence elektrik kesintisinden hemen sonra sistemin hareketsiz kalması daha mantıklı.
duruma göre kullanıcı kapıyı açmalı veya kapamalı.

kendinizi geliştirmeniz açısından başarılı bir proje olmuş tebrikler

ayrıca bitirme tezi için çok güzel bir seçim
 
elektrik kesintisinde ne yapacağını da öğretmek açısından , ilk enerjilenme durunda - kapı kapalı sivicinden sinyal gelmiyor ise önce açılmaya - beklemeye sonrada ışıklı sensörden sinyal gelmiyor ise kapanmaya bir alt program eklersen güvenlik artırmış olursun :)

Teşekkürler Üstad içeride kalacak vatandaşları kurtardın ne yalan söyleyim elektrik kesintisini hiç düşünmemiştim.. :)
saygılar
 
kardeşim ben plc kulanmaya yeni başladım bana bu plc devresi çizebilir misin örnek çalışma için tşk.
 
Merhaba arkadaşlar Mekatronik mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.Kosarak gelen birini algılayıp önceden açılmaya başlayan otomatik kapı bitirme projem.Fikirlerinizi bana ulaştırırsanız çok sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst