Geleceğe damgasını vuracak meslekler !!!

volcanoos

Katılımcı Üye
Katılım
20 Ara 2007
Mesajlar
2,532
Puanları
56
Sualtı kaynakçılığı

Sualtında kaynakçılık da mı olurmuş demeyin. Denizin içinden geçen boru ve yakıt platformlarının onarımı ve inşası söz konusu olduğunda görev alan bu meslek grubundakilerin bir kısmının günümüzde batı Afrika ve Asya'da çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor. Association of Commercial Diving Academy International'dan alınan sertifikayla birlikte resmen sualtı kaynakçısı olan kişiler, 4 aylık zorlu bir eğitimin ardından bu sertifikalarını almaya hak kazanıyor. Yüzme yeteneği ve lise diploması ise bu işe başlamadan önce kişilerden beklenen en önemli iki nokta olarak öne çıkıyor. Mesleğe ilk girildiğinde ve işe başlandığında saat başına 17 ila 20 dolar kazanan sualtı kaynakçıları, 2,5 yıllık bir sürenin ardından maaşlarını ikiye katlayabiliyor.

---

Sıfır-Enerji Ev Mimarı
Bilindiği gibi enerji tüketimi dünya genelinde ciddi bir sorun. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte farklı enerji kaynaklarına yönelen insanoğlunun bu problemi de yavaş yavaş ortadan kalkacak gibi görünüyor. İnşa edilen evler artık olabildiğince az enerji tüketen (örneğin güneş enerjisi kullanan) yapılar haline geliyor ve yeşil evler olarak adlandırılan bu binaların inşası her geçen gün biraz daha önemli bir hale geliyor. Dolayısıyla sıfır-enerji tüketen evleri ortaya koyan mimarların gelecekte şansı bir hayli yüksek olacak. Örneğin ABD'de bulunan Yale Ünversitesi bu konuda mimarlık ve çevre yönetimi altında bir bölüm bile açmış bulunuyor. Uzmanlara göre bu işi icra eden ve mimarlığını bu yönde geliştirilen kişilerin kazancı 45000 ila 100.000 Dolar arasında değişecek. Elbette kendi şirketleri olan mimarlar bu rakamın çok üzerinde bir gelir elde edebilecek.

---

Isı ve Güç Mekaniği uzmanlığı

Tecrübeli bir elektrik tesisatçısı olan Jim Bondi, güneş panelleri üzerinde gerçekleştirdiği 8 yıllık zorlu çalışmasının ardından Pennsylvania'da bulunan ve ısı ve enerji santrallerini bir araya getiren E-Finity şirketine dahil oldu. CHP olarak adlandırılan (combined heat and power) bu sistem, hem elektrik üretiyor, hem de bu esnada ortaya çıkan aşırı ısıyı kullanarak musluktan akan su ve odaiçi sıcaklığını belirli bir sıcaklık seviyesinde tutuyor; böylece ev halkının kış dönemindeki en büyük problemi olan ısınma sorunu da ortadan kalkmış oluyor. CHP sistemlerini kurmak bu nedenle oldukç önemli ve bu yetkinliğe jet ve helikopter motorları üzerinde tercübeli olan elektrikçiler ulaşabiliyor. Bu kişilerin maaşları ise 30.000 ila 75.000 Dolar arasında değişiklik gösteriyor.

---

Enerji Mühendisi
Günümüzün en büyük problemlerinden biri daha önce de dile getirdiğimiz gibi enerji sorunudur. Bu anlamda ortaya çıkan Enerji Mühendisleri, güneş enerjisiyle çalışan sokak lambaları ya da kendini yenileyen enerji sistemleri üzerinde çalışmaları olabilir. Elektrik, mekanik veya kimya mühendisi olan kişilerin ulaşabildiği bir kariyer olan Enerji Mühendisliği, kişilere 50.000 ila 100.000 dolar arasında gelir sağlayabiliyor.

---

Dijital Dedektiflik

Siber suçların tavan yaptığı günümüzde sistemlerin güvenliğini sağlamak da artık son derece önemli. Gelecekte bir şirketin varolabilmesi için siber suçlulardan kendini gerektiği gibi koruyabilmesi gerektiğinden, bu alanda uzmanlaşmış elemanlara da ihtiyaç fazlasıyla artacak. Dijital dedektif olarak da nitelendirilen bu meslek grubunda olan uzmanlar bilgisayar bilimlerinde uzmanlaşarak bu mesleği eline alabiliyor ve maaşları 60.000 Dolara kadar çıkabiliyor.

---

Bağımsız video oyunu tasarımcılığı
Bugün bile grafik tasarımcılarının iş bulma şansı pek çok mesleğe göre bir hayli fazla. Ancak yakın gelecekte özellikle video oyunu tasarımcılığı gerçekten de popüler bir konuma gelecek gibi görünüyor; zira Medal of Honor, GTA ve diğer birçok oyunda aktif olarak katkıda bulunan oyun tasarımcıları, kendi oyunlarını yapabilecek konuma geldiğinde çok büyük paralar kazanabilir. Ülkemizde bulunmasa da, yurt dışında bu tür eğitimleri veren 200'den fazla okulun bulunduğu sanılıyor. Başlangıçta 62.000 Dolarlık bir maaşla işe başlayan oyun tasarımcıları, kendilerini kanıtladığında ise bu rakam akıl almaz derecede artabiliyor.

---

Batarya Mühendisliği

Will Gardner... yıllar önce mekanik mühendisliği bölümünü bitirmiş ve diplomasını eline almış. Daha sonra da Duracell tarafından işe alınmış. 'Başlarda batarya üreten bir şirketin mekanik mühendisi olarak benden tam olarak ne beklediklerini bilmiyordum." diyen Gardner, daha sonra sıkı bir eğitime girmiş ve Mekanik Mühendisliği başta olmak üzere kimya, elektrik mühendisliği ve materyal bilimleri gibi farklı dalların bu şirkette bir arada olduğunu fark etmiş. 'Bu şirkette çalışabilmek için bu dalların her birine vakıf olmak gerekiyor' diyen Gardner, bugün için hibrid elektrik gücüyle çalışan araçlara özel olarak geliştirilen bu bataryaları tasarlayan, imal ve test eden bir takıma önderlik ediyor. 'Otomobillerin DNA'sı değişiyor; iş gücü de haliyle değişmek zorunda' diyen gardner, Batarya Mühendisliğinde gelecek olduğunun sinyallerini veriyor. Bu mesleği icra eden kişilerin başlangıçta 50.000 ila 60.000 Dolar seviyelerinde aylık gelirleri olurken, daha üst kademelere çıkıldığında bu rakam 95.000 Doları da bulabiliyor.

---

Rüzgar Kaşifliği
Bir Çevre Mühendisi olan Mathias Craig, 2004 yılında Nikaragua denilen bir Afrika ülkesinde bulundu. Burada bir süre vakit geçiren Craig ve erkek kardeşi çok ilginç bir olayı gözlemlediler: Nikaragua'da bulunan bir sahil kesimi sanki 200 yıl öncesinin vahşi Batı'sını andırıyordu; zira taşımacılık at ve ufak botlarla sağlanıyordu ve hiçbir yerde ortalığı aydınlatacak bir lamba bulunmuyordu. Kar amacı gütmeyen Blue Energy Gropu'un da kurucusu olan Craig ve kardeşi, daha sonra yanına bazı gönüllü ekip arkadaşları da bularak rüzgar tirübünü inşa etmeye başladılar. Yörede fazlasıyla görülen ve hızı oldukça yüksek olan rüzgarı yakalayarak enerji elde etmeyi uman Craig, bunda başarılı da oldu ve yöre elektriğe kavuştu. Aynı proje şimdi de Zimbabve, Peru ve Sri Lanka gibi ülkelerde de kullanılıyor ve gelişen dünyadan uzakta kalan yörelerin aydınlanması amaçlanıyor. Dünya genelinde hiç de azımsanmayacak bir nüfusun benzer problemleri yaşadığını dile getiren Craig, Nikaragua'da şu an için 9 adet rüzgar tirübünün inşa edilmiş olduğunu ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerde bu meslekten kazanılan gelir 1000 ila 4000 Dolar arasında değişirken, ABD'de ise bu meslek sahipleri 55.000 Dolarlık bir gelir elde edebiliyor.

Alıntıdır: chip.com.tr
 
bence gelecekte en çok aranacak meslek çobanlık olur. fazla uçmamak lazım hayvancılık bol bi ülkede yaşıyoruz ve okuyan kısım çok ben sanmıyorumki üni. bitirmiş biri çoban olmak istesin... bi düşünün derim :))

benmi? ben elektronikçiyim... :)
 
maaşlara bak 30,000$ başılıyo 100,000$ Türkiyede kim vercek bu maaşı adam kacak işci çalıştırıyo ee mühendis bunlar diceksiniz ama bunu tr çalıştırcak firma sayısı bi elin parmaklarını geçmez

ülkemizde hayvancılık büyük bir pazar süt işi yerine et işi yapan yada canlı hayvan ticareti yapan kazanır çünkü büyük süt firmaları üreticiden sütü komik bir fiyata (yanlış hatırlamıyorsan kilosunu 15 kuruş) alıp kilosunu 1TL den az fiyata satmıyo ve sütün içindeki yağını ıvırınız zıvırını alıyo bakmayın siz reklamlarda yok şöyle yok böyle dediğine . . .
 
bence gelecekte en çok aranacak meslek çobanlık olur. fazla uçmamak lazım hayvancılık bol bi ülkede yaşıyoruz ve okuyan kısım çok ben sanmıyorumki üni. bitirmiş biri çoban olmak istesin... bi düşünün derim :))

benmi? ben elektronikçiyim... :)

Düşünmeye gerek yok :D ben mühendisim piyasada çalışayım dedim bugünün parası 5000tl teklif ettiler.
çiftçiliğe karar verdim aylık gelirim 50000tl'den aşağı düşmüyor. Ölmez meslektir çiftçilik ve hayvancılık :D
Ayrıca hayvanlarla uğraşmak insanlarla uğraşmaktan çok ama çoook daha kolay :D
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,969
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst