GCB Hakkında

acemipicci

Üye
Katılım
21 Tem 2008
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar,

Açmak istediğim konu senkron yada bireysel çalışan jeneratörler için koruma amaçlı kullandığımız şalterler ile ilgili bir sorum olacak. Şalter yada yüksek gerilim olması durumunda kesici de olabilir. Kullandığımız kesici yada şalterlerin koruma fonksiyonlarını seçerken dikkat ettiğimiz kriterleri aşağı yukarı hepimiz biliyoruz. Fakat bir jeneratör sisteminde kullandığımız şalter yada kesicinin hangi özellikte olması gerektiğiyle ilgili net bir fikir birliği gözlemleyemedim. Bu konuyla ilgili bildiğimiz ünlü üreticilerle birkaç görüşmem oldu aklımda bazı fikirler oluştu bu konuyu sizlerin de görüşlerinize sunmak istedim. Generatör Circiut Breaker yada jeneratör şalteri/kesicisi dediğimiz ürünlerin özellikleri için tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ederim. Dağıtım sistemi şalter/Kesici lerinden farkı sadece rolesi mi ? Yapısal farklıları var mı? Varsa nelerdir???

Herkese iyi çalışmalar.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
..görüştüğünüz kişiler ne dedi?
 
..görüştüğünüz kişiler ne dedi?
Merhaba,
GCB hakkında genelde roleden bahsettiler. Şalter üzerindeki ve kesicide kullanılan rolelerin farklılığından bahsettiler. Fakat benim tam öğrenmek istediğim şey şalter yada kesicinin yapısal olarak farklılığı var mı? Bilindiği gibi jeneratöre yakın kısa devre incelenirken, kısa devre akımının DC bileşeninden bahsedilir. Uygulamalarda jeneratörler bir Dağıtım sistemine 34500 V yada daha düşük seviyede bir OG sisteminden bağlanacaksa step up trafolar kulanıllır. Bu durumda step up trafo arada bir empedansa sahip olduğu için oluşacak kısa devre akımını empedansı oranında sınırlar. Fakat bir dağıtım sistemine direk bağlı (Bazı işletmelerde kullanılan jeneratörler 10kv yda 6.3 kv çıkışlı ve iç dağıtım sistemide aynı gerilim seviyesinde) jeneratörlerde arada kısa bir kablo haricinde başka empedans bulunmuyor. Bu durumda kullandığımız ilave koruma sistemleri bulunuyor. Jeneratör korumaları ve diferansiyel koruma sistemleri gibi. Yalnız bazı şartnamelerde kullanılacak kesici yada şalterinde GCB özelliğinde olması gerektiği belirtiliyor. Bu durumda herhangi bir kesiciyi alıp konuyla ilgili koruma fonksiyonlar gelişmiş bir role mi kullanmamız gerekecek, yoksa bu bahsedilen GCB nin kontak özellikleri , izolasyonu , geçiş dirençleri vs bakımından da bir farklılığı var mı? Öğrenmek istediğim bu. Benim görüştüğüm arkadaşlar daha çok satış kökenli oldukları için bu detayda bilgi alamadım. Sadece kafamda bir şeyler oluştu. Belki bir projede sipariş verecek konumda olsam yurt dışı kaynaklı yardım alabilirim tedarikçilerden. Bunu sadece sizlerinde hem ileride karşılaşırsanız bilginiz olsun diye hemde bir fikir almak adına tartışmaya açmak istedim.

saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst