Gaz türbini jeneratör testleri

darma

Üye
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Herkese merhaba. Yaklaşık 10 yıldır çalışmakta olan ve henüz hiçbir testi (bakımlarda) yapılmamış olan bir jeneratörümüz var. Buna hangi bakımların yapılması gerektiğini ve bu hizmeti kimlarin verebileceğini paylaşırsanız sevinirim.
Jeneratör 60 MVA gücünde.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
En uygunu,kendi firmasına yaptırmaktır.Jeneratör için,çok fazla bir Bakım gerektiğini sanmı-
yorum.Ancak,türbin için,mutlaka bakım gerektiğine inanıyorum.Spektlerde,kaç saatlik ça-
lışmada,hangi bakım ve parçaların değiştirilmesi lazım geldiğine dair bilgiler,mutlaka olması
gerekir.Olmazsa olmazı,yapılacak işlemlerin,kendi orijinal firması tarafından yapılması gerek-
tiğidir.Asgariden,bakım için lüzumlu parçaların ( baya pahalıya mal olacak ) ana firmadan
temin edilmesi gerekir.
 
Sn fahri yetiş öncelikle alakanıza teşekkür ederim. Periyodik olarak hersene bakımlarda zaten jeneratörün iç temizliği vs rutin bakımlar yapmaktayız. Ancak herhangi bir test yapmadık şimdiye kadar. Sargı direnç ölçümleri, izolasyon testleri vs testleri yapmamız gerekirmi veya hangi testleri yapmalıyız açıkcası bunları bilmiyorum.
 
Alternatörle ilgili olarak,izolasyon testinden başka teste ihtiyaç yok.Koruma röle testlerini,
her yıl yapmakta yarar var.Önemli olan,türbinle ilgili bakım ve parça değişiminin yapılması-
dır.Bu testleri de türbin firmasına firmasının yapması daha doğrudur.
 
Alternatörle ilgili olarak,izolasyon testinden başka teste ihtiyaç yok.Koruma röle testlerini,
her yıl yapmakta yarar var.Önemli olan,türbinle ilgili bakım ve parça değişiminin yapılması-
dır.Bu testleri de türbin firmasına firmasının yapması daha doğrudur.

Genelde jeneratörlerin izolasyon testi yapılır.Ama ağır bakım gerekirse ağır bakımlarda jeneratör overhaul işlemlerinden bahstmek gerekirse,

Jeneratörün sökülmesi, bütün parçaların temizlenmesi, inspection, contaların ve rulmanların ( hasarlıysa) yenilenmesi, yüksüz ve yüklü olarak testi.Bu konuda yardım isteyen arkadaşlar bana msj atabilirler;)
 
gaz türbini marka modeli nedir..LM serisi ise yardımcı olabilirim
 
"Electrical Insulation for Rotating Machines - Design, Evaluation, Aging, Testing, and Repair" isminde bir kitap var. Bu kitapta bir çok test metodu tarif edilmiş. PDF'ini internetten indirmiştim ama şimdi linkini hatırlamıyorum.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/elektrik-genel/22422-izolasyon-testi-nasil-yapilir.html bu başlığın sonunda paylaşılmış dokümanları da incelemenizi tavsiye ederim.

Ahmet Kezer <[email protected]>: Ahmet Bey, TEK-TEAŞ'tan emekli ve HES'lerde generatör konusunda uzmandır. Keban sargılarını yapan ekiptendir. Makelsan adında bir şirketi var ve izolasyon, dc delinme testleri yapıyor. Generatör montajı (sıfırdan) yapıyorlar ayrıca. İrtibat kurarsanız size ne tür test yapılması gerektiğini söyler.
 
Arkadaşlar bana gaz jeneratörlerinin parça isimlerinin ve teknik özelliklerinin yer aldığı bir datasheet bulabileceğim bir site veya dosya elinde olan varsa paylaşabilirmi?
Tercihen Jenbacher markası ve tipi JMS320 GS-N.LC.
şimdiden çok tşkkr ederim...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,313
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst