Galvaniz şerit topraklama hakkında soru

kerke

Üye
Katılım
15 Mar 2009
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba arkadaşlar. Bina topraklamasında; temelden başlayıp perdelerden geçerek çatıda bohçalanan topraklama sisteminde perdelerden geçen bu şeritlerin topraklamaya nasıl bir etkisi oluyor? Örneğin eksik olduğunda sistemden zarar görür mü?
 
Amac yildirim durumunda faraday kafesi olusturup bina icini ve elektrik sistemini korumak. Catiya kadar uzanmasinin anlami yok cunku kolon kiris sisteminde tum demir donatilar zaten birbirine bagli ama sartname istiyorsa muteahhit yapar
 
Yıldırım durumunda kafes sistemi oluşturuyor deniyor fakat partoner tesisatına bağlantısı yok. Yani bu kafes sistemi tamamen bağımsız. Kaldı ki dediğiniz gibi demir donatıları varken galvanize pek gerek yok çünkü iletkenliği çok daha az, ayrıca elektrik tesisatının topraklaması potansiyel bara üzerinde. Açıkçası bu topraklama şeridi durumunu pek anlamaadım
 
bu topraklamanın faraday kafesi etkisinin yanında, demir donatıyı korozyona karşı koruma amacı da vardır,yani beton içerisindeki demir donatının ömrünü artırır.
 
Metaller bulundukları ortamın elektrokimyasal etkisi sonucunda tahrip olurlar(örnek olarak paslanma) biz bunu toprağa döşenen çelik borularda katodik koruma denilen ve bizim temel topraklama tekniğine benzer şekilde metalin elektronlarını toprağa yüzeysel değilde yaptığımız anot yatakları ile boşalmasını sağlayarak koruyoruz.
yaptığımız temel topraklamasının bina donatı demirlerine bağlanması ile daha yaygın bir topraklama oluşturması ve faraday kafesi etkisi göstermesinin yanında demir donatı için katodik korume etkisinin de olduğunu düşünüyorum. Ama bu konuda ne destekleyen ne de aksi bir kaynağa rastlamadım.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,841
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst