Güzel Dilimizi Katletmeyelim.

ŞEF

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
26 Haz 2007
Mesajlar
1,967
Puanları
806
Yaş
64
Saygıdeğer arkadaşlarım !

Öyle sanıyorum ki, içimizde ilkokul ya da ortaokul mezunu üyemiz yok denecek kadar az. Çoğunluk meslek lisesi, meslek yüksek okulu ve üniversite mezunu. Burada ilkokul ve ortaokul mezunlarını rencide etmek gibi bir amacım asla yok. Ben de ortaokul mezunuyum.

Gelgelelim yazılanları okurken bayağı zorlanıyorum. Arkadaş bir konu açmış. Yazının baş harfinin büyük olması gerekirken küçük harfle başlamış, ne virgül, ne nokta var. 7-8 satırlık bir paragraf yazmış, sanırsın ki tek cümle. Özne, yüklem, fiil, hepsi birbirine girmiş. Anlayabilene aşkolsun. Birkaç kez okumadan anlayamıyorum.

Bir de klavyenin tuşlarına basarken, basması gereken harfin yanındaki tuşlara basıyor. Kelimenin ne olduğunu anlamak için klavyenin harflerini gözden geçirip, yanlış olan harfin hangisi olduğuna bakıp, doğru kelimeyi bulmaya çalışıyorum. Acaba yazarken ne yazdığını kontrol etmek için ara sıra ekrana bakılmıyormu ?

" eline salık çok güsel olmuş "
" beendim ii olmuş "
" çok saol " gibi güzel dilimizde yeri olmayan kelimelere de çok sık rastlıyoruz. Merak ediyorum; " ii " yazan arkadaş araya bir ( y ) harfi koymaya üşeniyormu. Ya da " saol " kelimesine ( ğ ) harfi koymak çok mu zor.

Üikemiz şive konusunda çok zengin. Her yörenin kendine has bir konuşma şekli vardır. Karadenizlinin konuşması bir güzel, ege bölgesinin ( r ) harfini yutarak konuşması ayrı güzel, trakyalının kelime başında ( h ) harfi kullanmaması çok hoş. Bu şiveleri şehirlere kadar indirebiliriz. Fakat yazarken kendi şivemizle yazmak uygun olmaz. İşte o zaman devreye öz Türkçemiz giriyor. Lütfen imla kurallarına uyalım arkadaşlar.

Hepiniz sağlıcakla kalın.
 
Tamamen katılıyorum. Yazışma dili İstanbul Türkçesidir.
Yazıları cümlelere ayırırsak, gereken yerde paragraftan başlarsak daha anlaşılır bir mesajımız olur.
 
hep dediğim gibi bir de proğram değil program yazılır ama kimse dikkate almıyor
 
ben de hep ingilizce karakter kullaniyorum el aliskanligi mesela ; ışık yerine isik ... af ola ! duzeltmeye calışacağım
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst