Güvenlik Rölesi yada Güvenlik PLC'si Kullanmak Mecbur mu?

osmanweb16

Üye
Katılım
14 Şub 2011
Mesajlar
43
Puanları
1
Yaş
42
Arkadaşlar merhaba. H tipi mekanik pres makinaları üreten bir fabrikada programcıyım.

İmalatını yaptığımız makinalarda Işık Bariyeri, Acil Stop Butonu, Çift El kumanda butonları vs. vs. gibi güvenlik ekipmanları kullanıyoruz ve bu ekipmanlar Delta PLC den hariç olarak güvenlik PLC sine (SICK) bağlı. Ancak güvenlik PLC si bize ekstradan teferruat getiriyor.

Yani bu güvenlik plc sinin yaptığı işi Delta PLC ye yaptırabiliriz. Sormak istediğim konuda bu.

C tipi güvenlik olan makinalarda Güvenlik PLC si kullanmak yasal bir zorunluluk mudur. C standartları bunu gerektiriyor mu? Yoksa güvenlik ekipmanlarımı direk olarak Delta PLC ye bağlayıp programını yapıp çalıştırsam olur mu?

Değerli cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
işlem süresi plcde de kısa sürede yapılmasından dolayı sorun çıkmaz
 
işlem süresi plcde de kısa sürede yapılmasından dolayı sorun çıkmaz
Yazmışsın ancak Diğer konulara göz attığımda PLC fault durumuna düştüğünde güvenlik kalmaz gibi birşey çıkıyor ortaya ki bu doğru sanırım. Güvenlik plcsi fault a düşmezmi gibi de bir soru geliyor aklıma. Ancak almak istediğim cevap tam olarak bu değil. Yasal bir zorunluluk mudur güvenlik plc si yada rölesi kullanmak. Standartlar içinde midir vs. vs.
 
Sanırım preslere CE işaretlemesi yapıyorsunuz, bundan dolayı piyasada Avrupa Direktifleri Uyum sağlama konusunda danışmanlık yapan firmalar var. Sizin Makina Projenizin altında bu firmaların imzası bulunması gerekiyor. Eğer imalatınız ciddi boyuttaysa veya Avrupa ülkelerine ihracat yapıyor iseniz mutlaka bu firmalardan destek almanız gerekiyor. Aynı zamanda ülkemizde yapılan Avrupa Uyum yasaları çerçevesinde de ihracat yapmasanız dahi, bir kaç yıl içinde Sanayi Bakanlığı bu tür belgeleri ve tedbirleri mutlaka soracaktır.

Bildiğim kadarıyla Europe CE Güvenlik Direktifleri doğrultusunda Hidrolik Presler en yüksek risk grubunda yer alıyor, acil buton, ışık bariyeri vb. gibi tedbirler kaçınılmaz ama bu ürünlerin EN693 normlarını da desteklemesi gerekiyor. EN693 normları Hidrolik Pres standartlarını açıklayan normları içeriyor. Bunu bulup detaylarına bakabilirsiniz. Yani burda hata yapabilecek tüm ekipmanlar, hata yaptığında, insan hayatına veya yaralanmasına mal olacak tedbirleri düşünmeniz gerekiyor. Veya bahsettiğim gibi Danışman firmaların eksperlerinden destek ve garanti almanız gerekiyor. Eksperler bir takım tablolardan score oluşturup nelerin zorunlu olduğunu tam olarak size söyleyecektir.
 
Son düzenleme:
Güvenlik PLC si nin zorunlu değil diye biliyorum fakat güvenlik ekipmanlarını CE günvenlik sisteminin öngördüğü kurallara göre elektrik devresine uygulamak zorunlu örneğin acil stop, güvenlik kapısı, çift el rölelerinin kontaklarını elektrik devresinde pres aşağı, hidrolik motor çıkışlarına seri girmek veya ilgili valf ve motorları elektriksel olarak(yazılımla değil) durduracak devreleri CE Güvenlik Direktifleri doğrultusunda bağlamak zorunlu, bunun için profesyonel bir firmadan yardım almanız gerekiyor. Güvenlik çok ciddi bir konu.
Yani kimse kafasına göre acil stop rölesinin NC kontağını PLC ye girdim programını yazdım oldu bitti diyemez. Öyle bir güvenlikte olmaz zaten.
 
Son düzenleme:
mesela delta plc cıkısındaki role kısa devre olursa pres basar ve bir kisinin parmaklarını koparabilir !!! ben en az 10 kisi gördüm presin elini koparttıgı !!! guvenlik plc kullanın bu isin tüm korumalarını almayan firmalara cok ciddi para cezaları var , 100 000 liranın ustunde para cezaları , ben pres otomasyonu cok yaptim ,
isik bariyeri bence cok onemli , guvenlik plc normal plc ye gore cok farklı ozellikleri var , pilz kullanmakda yeterli degil
mekanik ve elektronik olarak baska elemanlarda gerekli
 
Yorumlar için çok teşekkürler. Güvenlik rölesiz yada güvenlik plc siz bu işin olamayacağını anladım :)
 
siemens s7 300-400 kullanmış olsaydınız harici bir güvenlik plc(sick) kullanmanıza gerek kalmazdı.çift el röle, ışık bariyeri ,laser scanner ,acil stop butonu vs siemens safety programında programlayabilirdin.
 
Her ne olursa olsun maliyet yönünden kesinlikle kaçılmaması gerekir.Ben pres oparatörü olarak çalışıyorum ve eli kolu kopan çok kişi gördüm.Bu gibi durumlarda kesinlikle kimse mesuliyet kabul etmek istemez. Plc'nin pili bitme gibi sorunlarla karşılaştım dolayısıyla kararsız çalışma ihtimali var riske atılmaz bi durum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,169
Mesajlar
915,619
Kullanıcılar
449,933
Son üye
selcukbatman54

Yeni konular

Geri
Üst