Gürültülü şebeke problemi

mervedamar

Üye
Katılım
2 Nis 2019
Mesajlar
49
Puanları
1
Yaş
26
merhabalar iyi çalışmalar. bir cihaz bazı prizde çalışıyor bazı prizde çalışmıyor. Yani cihaz gürültülü şebekede çalışmıyor. bir filte gerekiyor. şok bobin denedik. sonuç alamadık. bir öneriniz var mı acaba
 
bi çeşit ölçüm cıhazı. amaç tam olarak kapasitans ölçmek. sorun devrede değil biliyorum. sorun gürültülü şebekede. devreme bir şey eklemeliyim ki yüksek frekansı engellesin.
 
smps emi Şebeke filtreleri üzerine şöyle bir yazı buldum, hesaplamalar da var, umarım işe yarar..

emi-filtre-220-volt-filtre-devresi.png


https://320volt.com/besleme-devreleri-icin-emi-filtre-hesaplama/

Buradaki elemanlar standart değil, filtreleme için üretilenlerdir.
EMI-EMC-Filter Bobin

pla10-serisi-emi-filter.jpg
Daha basit olarak:
Kablo üstü emi ferrit

58123


farklı çözüm diğer seçenekler için: https://www.ersinelektronik.com/
 
Son düzenleme:
öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. problem kaynağını bulduk. fakat bu probleme ne isim vereceğimizi bile bilmiyoruz. öncelikle ürünün tek sıkıntısı gürültülü şebekede çalışmaması. normal şebekede hiç bir sorun yok. parazit olduğunu düşünüyoruz. bu yüzden çeşitli filtreler denedik. ama düzelmedi. yani sorun parazit olsa filtrelerden geçemez. sorun parazit değil başka bir şey. kontrol devremizde 0V ucunu toprağa bağladığımızda sorun çözülüyor. Sonuç olarak cihazda ya bir toprak sıkıntısı ya da parazit sorunu olduğunu düşünüyoruz. parazit olsa filtre ile çözülecek. Sorun gerçekten topraklama olsa gürültüsüz normal şebekede de sorun çıkacak. cihazda toprak hattı bulunmuyor. ekleme şansımız yok. inşallah derdimi anlatabilmişimdir. topraklama görevi görebilecek bir yöntem bulmamız gerekiyor.
 
cihazı söyleseniz yada varsa şemasını ustalar bir şekilde çözüm üretebilirler. benim kafamın bastığı eğer metal kasa ise topraklama kasadan yapılabilir. sadece benim kişisel görüşüm, ustalarım daha iyi bilirler.
 
Merhaba. Şok bobini alçak (parazit frekansını) geçiren bir filtredir, sadece alçak olan frekansları kendi üzerinden geçirirken elimine edebilir, bir de yüksek geçiren bir filtreyle, uygun mF değerlerindeki kutupsuz parazit kondansatörleriyle bu cihaza girişte paralel bağlayıp öyle de bir deneyin. Çünkü sıkıntının sadece yüksek frekanslı parazitik gürültülerden kaynaklandığını zaten belirtmişsiniz. Bu türden deneme-yanılma testi pratik yoldan belki işe yarayabilir, bu frekans kapsamı farklı değişik filtre tipiyle test edip bu test sonucuna göre cihazın çalışmasını engelleyip engellemediğine de bakmak gereklidir. Bir de bu cihaz topraklı fişle çalışıyor ve topraklı fişle cihaza giren bu toprak ucu, cihaz PCB'sinde de "gnd "yazılan özel bir noktası varsa, bu nokta topraklı girişle tam irtibatlı değilse veya takılan prizin toprak hattı çok zayıfsa yine bu parazitlerin toprağa akması çok güçleşebilir. Bu yönden cihaz kartından da ön incelemeyi yapın. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
cihaz topraklı prizle çalışmıyor. şimdiye kadar böyle bir sorun ile karşılaşılmadı. cihaza yeni bir tasarım eklendi. çok hassas bir şekilde kapasite ölçen bir kontrol kartı mevcut. bu sebeple gürültülü şebekede cihaz çalışmıyor. kontrol devresi etkileniyor. fakat söylediğiniz kondansatörü de denedik. trafoyu da denedik. şok bobini dediğiniz. ferrit bead de denedik. olmadı. kontrol devresindeki 0Va toprak bağlantısı yaptığımızda sorun çözülüyor. fakat cihaza toprak ekleyemeyiz.
 
0 voltu küçük bir kapasitörle toprağa bağlayın deneyin. birkaç nanofarad.
 
denedik olmadı. görünmeyen bir sorun var :D
Merhaba. Şok bobini alçak (parazit frekansını) geçiren bir filtredir, sadece alçak olan frekansları kendi üzerinden geçirirken elimine edebilir, bir de yüksek geçiren bir filtreyle, uygun mF değerlerindeki kutupsuz parazit kondansatörleriyle bu cihaza girişte paralel bağlayıp öyle de bir deneyin. Çünkü sıkıntının sadece yüksek frekanslı parazitik gürültülerden kaynaklandığını zaten belirtmişsiniz. Bu türden deneme-yanılma testi pratik yoldan belki işe yarayabilir, bu frekans kapsamı farklı değişik filtre tipiyle test edip bu test sonucuna göre cihazın çalışmasını engelleyip engellemediğine de bakmak gereklidir. Bir de bu cihaz topraklı fişle çalışıyor ve topraklı fişle cihaza giren bu toprak ucu, cihaz PCB'sinde de "GND "yazılan özel bir noktası varsa, bu nokta topraklı girişle tam irtibatlı değilse veya takılan prizin toprak hattı çok zayıfsa yine bu parazitlerin toprağa akması çok güçleşebilir. Bu yönden cihaz kartından da ön incelemeyi yapın. Kolay gelsin.
uygun mf değerini anlayamadım?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,034
Kullanıcılar
449,808
Son üye
Baharnev

Yeni konular

Geri
Üst