Güneş Pili Üretim Hattı(VIPA300s=>S7300)

FPGA

Üye
Katılım
14 Kas 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
43
Güneş Pili Üretimin Hattında VIPA PLC&HMI


Güneş ışığından elektrik elde edilmesi – modern güneş pilleri yinelenebilir enerji üretimine çok büyük ve önemli katkıda bulunmaktadır. Artık kendini kanıtlamış teknolojiler, her geçen gün artan küresel talepleri karşılamak amacıyla yüksek kaliteye sahip fotovoltaik piller üretilmesini mümkün kılmaktadır. Bu pillerin üretilmesi hem yüksek düzeyde uzmanlık hem de modern teknoloji gerektirmektedir; Grenzebach Maschinenbau GmbH’deki mühendisler bunun oldukça bilincindeler. Dünyanın birçok yerindeki imalat tesislerinde, güneş ışığını elektriğe dönüştüren kaplamalı cam paneller üretiliyor. Tesis otomasyonu ve ince-filmli pillerin son teknolojiye sahip montaj hattının görselleştirilmesinde, VIPA’nın 300S SPEED 7 serisi PLC ve HMI ürünleri kullanıldı.

Güneş Işığından Elektriğe – Fotovoltaikler

İlk olarak 1839 yılında keşfedilmesine karşın, fotovoltaik teknolojinin enerji üretiminin bir parçası haline gelmesi yüzyıl zaman aldı. 1950’li
yılların sonundan itibaren uzak seyahatlerinde kullanılmakta olan fotovoltaik Güneş pilleri ancak yıllar sonra endüstriyel ve özel sektörler tarafından yaygın şekilde kullanılmaya başlandı. Ne var ki, artık sürekli geliştirilen ve sürekli artan verimleri nedeniyle bu kaplamalı cam panellerin başarısının önünde hiçbir engel kalmadı.

Güneş ışınımı alanında birçok yeni endüstriyel sektör ortaya çıkmıştır; talepte artış olduğundan, fotovoltaik pillerin üretiminin ihtiyaçları karşılayacak şekilde sürekli geliştirilmesi gerekmektedir.​

VIPA CPU 315 SN/NET TARAFINDAN KONTROL EDİLEN ÜRETİM TESİSİ​

Grenzebach Maschienbau GmbH’deki mühendisler, yüksek kaliteye ve yüksek performansa sahip üretim tesislerine olan ihtiyacın bilincinde olup gerekli şirket içi uzmanlığa sahiptirler. Günümüzde kompleks fotovoltaik teknolojiler alanında dünyanın önde gelen tedarikçileri arasında yer almaktadırlar ve tesislerinin maliyet verimliliğini yakın gelecekte güneş enerjisini nükleer enerjiden bile daha ucuz üretmelerine olanak verecek kadar optimum hale getirmeyi hedeflemişlerdir.

Fotovoltaik Uzmanlığına Uzanan Yol

Grenzebach Maschinenbau GmbH, ticari faaliyetine tarım makinelerine yönelik tamir atölyesi olarak başladı. Şirket, şu anda denetim kurulu başkanı olan Rudolf Grenzebach’ın babası Josef Grenzebach tarafından 1920 yılında kuruldu. Rudolf Grenzebach, 1960 yılında Donauwörth yakınlarındaki Hamlar’da Grenzebach Maschinenbau’yu kurdu. Şirket, bir malzeme taşıma teknolojisi üreticisi olarak ilkönce çakıl taşımaya yönelik taşıyıcı bantlar alanında uzmanlaştı ve daha sonra uzmanlık alanını süt ve mobilya imalat endüstrilerine yönelik sistemleri kapsayacak şekilde genişletti. Grenzebach, 1970’li yılların ortalarında, bugün şirketin faaliyet gösterdiği en önemli endüstri sektörlerinden biri durumunda olan levha cam üretimine geçerek imalatını çeşitlendirdi. Şirket, şirket içinde elektronik geliştirme uzmanlığı yaratmayı ana strateji olarak benimsedi. Bugün, şirketin elektronik departmanı Grenzebach tarafından üretilen sistemlere yönelik bütün kumanda elektronik ürünlerini geliştirmekte ve böylece pazarda sistemleri ve uzmanlığıyla adından övgüyle söz ettirmektedir. Grup şu anda, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan altı tesise sahiptir. Şirketin Hamlar’daki merkezinin yanısıra, Karlsruhe ve BadHersfeld tesisindeki otomasyon uzmanları alçı, yapı plakaları ve kaplama teknolojileri ve işlem mühendisliği konularında yoğunlaşmışlardır. Grenzebach Çin, Hindistan ve ABD’de tesislere sahiptir. Şirkette toplam 1.500 kalifiye personel çalışmaktadır.​

Otomatik Güneş Pili Üretim Hattı​

Grenzebach’tan ince-filmli fotovoltaik sistemler

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik elde edilmesine duyulan ihtiyacın her geçen gün artması nedeniyle, yüksek performanslı fotovoltaik sistemlere olan talep büyük ölçüde artmaktadır. Öte yandan, Grenzebach’ın kapsamlı sistem parçaları şirketin bir güvenilir ve uzman ortak olarak görülmesini sağlamıştır. Grenzebach’ın en yeni TPV (İnce Film Fotovoltaik) sistemi ince-filmli pillerin imalatı için bir komple tesis sistemi sağlamakta ve böylece üretimde yeni standartlara imza atmaktadır.

Güneş enerjisi sektöründe, bir zamanlar IT endüstrisinde olduğu gibi büyük aşama kaydedilmektedir; Ne var ki, taşıyıcı malzeme olan silikon sıkıntısı nedeniyle üretim geri düzeyde kalmaktadır. Cam-bazlı ince-filmli modüller, daha çevre dostu bir alternatif yaratmaktadır.

Silikonla karşılaştırıldığında, cam (hammadde edinme bakımından), çok daha ucuz ve çok daha kolay elde edilebilir olduğundan çevre açısından önemli bir alternatiftir. Yeni üretim tesislerinde, yaprak cama bir taşıyıcı malzeme olarak kullanılmak üzere nanometre kalınlığındaki kaplamasını kazandırmak için sadece üç tane tekli işleme gerek duyulmaktadır. Bu cam, daha fazla dayanıklılık kazandırmak için lamine edilmektedir. Laminasyon bu işlemde hali hazırda yaygın bir uygulamadır; buna karşın, fotovoltaik kaplamalı camın lamine edilmesi, camın saydam değil siyah olması nedeniyle zorlu bir işlemdir. Sonuç olarak, bir yeni laminasyon işleminin geliştirilmesi gerekmiştir. Bu geliştirmenin arkasında yatan neden, fotovoltaik panellerin ekonomik olarak tasarlanması ve 2010 yılına kadar imalat masraflarının Watt zirvesi (Wp) başına %35 azaltılmasıdır. Bu oldukça zorlu amaca ulaşmak için, işlemler sürekli olarak tekrar geliştirilmekte ve optimum hale getirilmektedir. Grenzbach’ın tesisleri, yıllık yaklaşık 65 Megawatt verime sahiptirler. Yeni makine kuşağının 15 kat gibi müthiş bir randımana ulaşmaları ve ilk aşamada 1-Gigawatt çıtasını aşmaları amaçlanmaktadır.

Bu karmaşık işlemler, maliyet verimli olarak yüksek performanslı, yüksek hızlı teknoloji ve ayrıca kullanıcı dostu, modern görselleştirme gerektiriyorlar. Bu koşullar, VIPA’nın SPEED7 CPU’ları ve Dokunmatik Panelleri tarafından sağlanmaktadır.

Fabrika ve Tesisin Otomasyonunda VIPA 300S SPEED7 Serisi PLC ler

TPV sistemlerinin inşası sırasında bile, sorunsuz bir üretim sürecinin sağlanması için, yüksek performanslı kumanda sistemleri ağına gerek duyulduğu belli olmuştur. Toplam 15 merkezi olmayan işlemin kumanda edilmesi, merkezi olarak izlenmesi ve bütün işletme ve kumanda istasyonlarında görüntülenmesi gerekmektedir. Bu yüksek gerekliliklerin yerine getirilmesi için, Grenzebach Maschienbau GmbH’deki tasarım mühendisleri VIPA SPEED7 PLC’lerini seçmişlerdir.​

Kapsamlı testlerin gerçekleştirilmesinden sonra, Grenzebach’taki mühendisler, STEP7 ile programlamaya yönelik olarak dünyanın en hızlı işlemciye sahip olan SEED7 PLC sisteminin yüksek performansının mükemmel çözüm olduğunu görmüşlerdir Toplam 15 merkezi olmayan işlem bölümünden oluşan komple TPV sistemi VIPA 315SN/NET PLC kullanılarak kontrol edilmektedir. Entegre CP–343 Ethernet Kartları kullanan 315SN/NET CPU lar birbiriyle ve ayrıca CPU 317SN/NET ana kontrol cihazıyla da iletişim kurmaktadır. SPEED7 serisi PLC lerde entegre bulunan CP–343 kartları 64 taneye kadar (UDP-TCP) bağımsız bağlantı işlemini gerçekleştirmektedir. VIPA 300S SPEED7 serisi işlemci teknolojisi etkileyici ve benzersiz bir performansa sahiptir. Büyük entegre program ve yük belleği, program ve veri işlem için yeterli depolama yeri sağlamaktadır. Eğer gerekirse bu bellek, CPU’ların değiştirilmesine gerek duyulmaksızın, Bellek Yapılandırma Kartları (MCC) kullanılarak 8 MB’ye kadar anlık olarak genişletilebilmektedir.

Grenzebach, VIPA görselleştirme HMI ürün ailesinin kalitesine de güvenmektedir. Her TPV sistemi, toplam 22 kontrol ve izleme paneliyle donatılmıştır. Her kontrol panosuna bir tane 10,4” dokunmatik panel takılarak yeterli genel görüş ve kumanda sağlanmaktadır. Ethernet ağ bağlantısı, bütün üretim sürecinin herhangi bir iş istasyonundan izlenmesini ve kumanda edilmesini mümkün kılmaktadır. Kullanılan Scada görselleştirme yazılımı, VIPA dokunmatik panelleri için standart olmak üzere dünyada binlerce şirket tarafından kullanılan popüler Movicon paketiydi. SCADA ve HMI uygulamaları için kullanıcı dostu ve ergonomik geliştirme arabirimi, değişkenlerin yarattığı sınırlama sözkonusu olmaksızın projeleri basit ve hızlı bir şekilde yaratmaktadır. Geliştirme ve işletmeye alma aşamasında, Movicon konusunda uzmanlaşmış bir VIPA destek ekibi kapsamlı tavsiyelerde bulundu ve destek sağladı. Bu yüksek kaliteli ve esnek PLC ve görselleştirme elemanları kombinasyonu, bir merkezi irtibat noktasına sahip olmanın getirdiği avantajla birleşerek VIPA ’yı ideal bir ortak haline getirmiştir.​

VIPA Dokunmatik Panel Windows CE ve SCADA Runtime ZENON​

VIPA Gmbh

1985 yılında Almanya’da kurulmuş olan Vipa, öncelikle Siemens uyumlu parçalar konusunda uzman olarak işe başlamış ve bugün lider otomasyon çözümleri yaratıcısı durumuna gelmiştir. VIPA’nın başarısı, şirketin mevcut ürünleri sürekli olarak geliştirmeyi başarmasına ve piyasaya yeni ve lider teknolojiler getirebilmesi gerçeğine dayanmaktadır. VIPA, otomasyon sektöründe bir ‘yatay fikir üretici” olarak, günümüzde endüstride standart haline gelen ve dünya çapında birçok prestijli müşteri tarafından kullanılan çözümler yaratmaktadır. Şirket, son derece motive personeliyle, kaliteyi, hizmeti ve müşteri memnuniyetini geliştirmek için sürekli olarak çalışmaktadır. Bu faaliyetleri arasında mevcut ürünlerinin sürekli geliştirilmesi veya piyasanın sürekli olarak değişen ihtiyaçlarına karşılık vermek için tamamen yeni ürünlerin geliştirilmesi yer almaktadır. VIPA’nın dünya çapındaki (hem ulusal hem uluslararası) satış ağının sürekli genişlemesi nedeniyle, VIPA yerel pazarlara yakınlığını muhafaza etmekte ve bunun sonucunda müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasında hızlı hareket edebilmektedir.

Bütün VIPA sistemleri, Siemens STEP®7 yazılımıyla ve VIPA’nın kendisinin WinPLC7 programlama aracıyla programlanabilmektedir. VIPA’nın 300S ve 300V sistemleri, VIPA merkezi işlem birimlerinin Siemens modülleriyle birlikte çalışmasına olanak veren Siemens’in S7-300® tasarımını kullanmaktadır. 100V, 200V, 300S ve 300V ürünleri, merkezi ve merkezi olmayan kumanda çözümleri sunmaktadır.

Ayrıca merkezi kullanıma yönelik CPU’lar da mevcuttur. VIPA GmbH’nin portföyü, endüstriyel ve bina otomasyon sektörlerine yönelik yüksek performanslı dokunmatik panellerle tamamlanmaktadır.​

VIPA 300S Serisi​

VIPA Sistemi 300S:

“SPEED7 teknolojisine” sahip olan VIPA 300S Sistemi, STEP7 ile programlanabilen dünyanın en hızlı kontrol sistemidir (Hard-PLC). Program ve veri belleği hali hazırda SPEED7 merkezi işlem birimleriyle entegre edilmiştir.

Bir başka deyişle, CPU’lar ek bellek kartlarına gerek olmaksızın çalışabilmektedir. CPU modeline bağlı olarak, entegre ana bellek gerektiğinde VIPA Bellek Yapılandırma Kartı sayesinde 8MByte’a kadar genişletilebilmektedir. 300S Sistemi CPU’lara PU/OP iletişimi için standart olarak bir Ethernet arabirimi takılmaktadır.

Ethernet yoluyla iletişim için çok daha hızlı olan CP–343 ise CPU modeline bağlı olarak entegre edilebilmektedir. SPEED7 CPU’ları, entegre I/O çevre birimleriyle birlikte, özellikle maliyet bakımından hassas uygulamalar için idealdirler. Çok yüksek performansa ve ölçeklendirilebilir belleğe sahip olan 300S sistemi hemen her uygulama için kullanılabilmektedir.

Ortak Ölçekli Ticari İnisiyatifin 2007 yılında verdiği İnnovasyon Ödülünü kazandı.

VIPA’nın Hard PLC “SPEED 7” ürünü, Orta Ölçekli Şirketler Ticari İnisiyatifinin verdiği “2007 Endüstri İnnovasyon Ödülünü” kazandı. Yarışmanın jürisi, 300’den fazla uygulama arasından bu ürünü orta-ölçekli ticari işletmelere yönelik en yenilikçi çözüm olması nedeniyle seçtiğini duyurdu.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
FPGA paylaşım için teşekkür ederim...Ben de VIPA PLC kullanarak Profibus üzerinden servo motor kontrol edip birçok proje gerçekleştirdim.Simens S7-300 CPU' lardan 40 kat daha hızlı işletim sistemi var...Ethernet tüm VIPA CPU larda standart ve maliyetleri S7-300 e oranla %30-40 uygun...Simatic ile programlanan VIPA lar Alman markalı bir ürün...
 
VIPA Plc HMI Ürün kataloğu ile fiyat listesine nerden ulaşabilirim.
 
çok güzel proje
vipa plc şaşırttı beni
ben çok basit bir marka gibi düşünüyordum
 
çok güzel proje
vipa plc şaşırttı beni
ben çok basit bir marka gibi düşünüyordum

Vipa PLC ile tanışana kadar her zaman alışılagelmiş bir ön yargı ile karşılaşılmaktadır.

Birkez olsun kullananlar kalite ve fiyat farkını gördükten sonra Vipa markalı özellikle 300S serisi PLC'leri vazgeçilmezi olarak görmeye başlıyor.En zorlu proseslerde ve en kaliteli makinalarda vipa kullanan referansları öğrenmek için lütfen irtibata geçiniz.
 
dünyanın en hızlı PLC'si vipa siemens'ten ucuz olmasına ragmen kullanıldıgı yerlere göre cok avantaj sağlayabiliyor
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst