Güneş panelleri ile ilgili 10 efsane

Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Merhaba,hayırlı cumalar.Bu 10 adet şehir efsanesini ortaya sürenleri şu anda şiddetle de kınıyorum.Çünkü fotovoltaik sistemler doğa dostu,temiz,bedava elektrik veren,teknolojik gelişmelerle kendini sürekli geliştiren (verimini sürekli artıran) bir yapıya sahiptir.Diğer kaynaklarla mukayesesi bile yapılamaz ve hiç yapılmamalıdır.Bu efsaneyi ortaya sürenler olsa olsa petrol,kömür üreticileri,tedarikçileri veya direkt bunların ticari dağıtıcılarıdır,kendi kanımca. :) Almanya bugün elektriğinin büyük bölümünü güneş panellerinden doğrudan sağlamaktadır.

Üretim maliyetindeki enerji kullanımı konusuna gelirsek eğer;
led armatürlerin,lcd tv'lerin,laptopların,tabletlerin,tüm elektronik eşyaların üretiminde enerji girdisi mutlaka vardır,(hammadde>yarı mamül>mamül aşamasında) fabrikada enerji (Doğalgaz,elektrik,vb.) kullanmadan onu hiç imal edemezsiniz ki.Ama bu imalat sırasında üretilmiş elektrik eğer rüzgar türbini,panel,vb. çevreyi kirletmeyen doğa dostu yeni,yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmış ise bir eksi de oluşturamaz, doğanın veya çevrenin bu denli de kirlenmesinde,bu olumlu yönüyle de bakarak bunu öyle düşünmek gerekir.

Üretimden sonra o esnada kullanılan enerjinin kendini ne kadar sürede amorti edebilmesi (Bu süre çok uzun değilse eğer) bence çok önemli de değildir,hatta çok önemsiz bir detay bile kabul edilebilir.Daha önemli olanı bunların (Aslında tüm elektroniklerin) tam kullanılamaz (atık) hale geldiğinde geri dönüşümde doğa için çok zehirli kimyasalları kolayca dışarıya vermiyor olmasıdır.

Gelişmemiş ülkelerde bu elektronik çöpleri yakarak ayrıştırırken pek çok kişi bu çıkan dumana direk maruz kalarak zehirlenmektedir,örneğin Afrika'nın ve Amerika'nın,Uzak Doğu'nun bazı yoksul,kişi başına düşen milli geliri çok düşük kalan ülkeleri.İşe yaramaz hale gelip geri dönüşüm ve bekleme anında bu mamüllerin çevreye sonradan olan zararlı salımları,öne sürülen 10 şehir efsanesinden kat kat önemlidir,kendi kanaatimce.

Bir de güneş gözelerinin pek çok çeşidi vardır,az verimli ve daha verimli,üretim zor veya üretimi daha kolay olanları bulunmaktadır.Bu 10 efsanenin hangisi üzerinden çıkarıldığı (genel olması muhtemel) çok belirli değildir veya çok açıkça bu durum ifade de edilmemiştir.

NOT: Tercüme çok güzel ve çok açık (Anlaşılır) olmuştur,tebrik ederim.Benim serzenişim ise sadece bu efsaneyi bu yolla dünyaya yayanlara olmuştur,sakın yanlış anlamayın.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
çok teşekkürler. Konu ilgimi çekti. Bazı bilgiler gerçekten kısa ve anlamlı. Örneğin güzel bir günde bir ülkenin atom santrallerinden daha fazla güneş enerjisinden elektrik ürettiğini öğrenmek güzel oldu..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,293
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst