Rica ederim, bildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum. Yazdıklarınızdan inverterin şebeke bağlantılı akıllı inverter olduğu anlaşılıyor. Akıllı inverterlerde şebekeye çabuk geçme ile ilgili bazı handikaplar var diye bir yerlerde okumuştum. Belki de ayarları uygun şekilde yapılmadığından olabilir. Genelde aküler akü başına 14.6 volt'a kadar şarj edilebilirler. Zaten dolduklarında şarj akımı kesilecektir.
Voltajın gereğinden fazla uygulanması akülere zarar verir! Yani bu durumda cihazın 29.2 volt'a ayarlanması gerekir. Ayrıca bu 14.6 volt'u akünün katalog bilgilerinden teyit etmek gerekiyor. Ondan sonrası için de kalibrasyonlu bir ölçü aleti ile inverterin göstergesinin tutarlı/doğru olup olmadığı kontrol edilmeli. 0.1 volt bile bazen önemli olabiliyor. Akülerin gerilim (volt) değerleri ile doluluklarının tespiti biraz kaba bir göstergedir. Akünün kimyası, yapısı ve ortam sıcaklığına göre bu değişim gösterecektir. Eğer ayarlarınız eskiden beri aynı ise ve aküleriniz yüklerinizi daha uzun süre karşılıyorduysa, ya aküler eskidi (sonuna kadar kullanılmışsa yüzde 80 ve altında ömürleri hızla kısalacaktır), ya da tam şarj olmuyorlar.
Tahmin ettiğim gibi inverterin dahili şarj modulu pwm (mppt olanlar biraz daha pahalı). İsterseniz (inverter bilgilerinde aksi ifade edilmemişse) inverterin şarj kısmı kullanılmadan doğrudan harici mppt şarj cihazı kullanılabilir. Öncelikle seri halde bağlı aküler (24V), mppt solar şarj cihazına bağlanacak. Paneller 175+180 (24V) olacak şekilde ikişerli ve bu ikişerli iki grup da birbiri ile paralellenip mppt solar şarj cihazına girilecek. Sonrasında da uygun kalınlıktaki ve mümkün mertebe kısa kablo ile aküler inverter ile bağlanılacak. Aynı zamanda invertere şebeke girişi de yapılacak. Bu şekilde bir bağlantı ile mppt algoritması sayesinde yüzde 35 gibi bir verim artışı sağlarsınız. Ama yukarıda hatırlattığım gibi paneller güneşe dik olmalı ve güç üretimlerinin en büyük düşmanı gölgeden kaçınılması gerekmektedir.
Akülerde sorun yoksa ve tarif ettiğim gibi uygularsanız umudunuz boşa çıkmayacaktır.
İlave; mevcut akü kapasiteniz çamaşır makinesi gibi 2kw bir cihaz için pek uygun değildir! Bu tür aşırı yüklenmeler de akülerin ömürlerini törpülemiştir. Aküler için sürekli yüzde 20 sağlıklı deşarjı kabul edersek, 800Ah güçte olmaları gerekir.