Güneş Paneli Akü Şarj Hesaplama

Semiyun

Üye
Katılım
15 Haz 2014
Mesajlar
48
Puanları
1
Yaş
27
Merhaba 20 watt saatlik 1.32 amper veren bir güneş paneli ile 12 volt 7 amper aküyü kaç saatte doldurabilirim.Şarj kontrol devresi yanlış hatırlamıyorsam 13.6 volt veriyor.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Burada önemli olan akünüzün dolum akımıdır. dilerseniz 7 amperlik paneliniz olsun 12 volt 7 amperlik aküyü 1 saatte şarj edemezsiniz. akü kapasitesinin 1/10 u oranında şarj etmeniz akü ömrünü direkt etkileyecektir.

yanı elinizdeki panel bu iş için fazlasıyla yeterli siz akünüzü 8-10 saatte şarj edebilirsiniz.

kolay gelsin
 
Bugün bi arkadaşım benzer soru sordu, ideal şarj akım ve voltaj için tam sarj, saat/akü amper (1-200A aynı zamanda mı şarj olur?) grafiği - formülü var mı arkadaşlar?
 
bazı konularda kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez derler buradada eğer panelle akü arasına şarj regulatoru takarsan 8-9 saatı göze alman lazım ama ben aküdeki deforme olmaları önemsemiyorum şarj suresı kısalsın dersen şunuda ılave edeyım aküde deforme olsa enaz yıne 2-3 sene kullanırsın panelle akü arasına hiçbişey koyma 20 watt panel asküye zarar vereceğı güneş işinlarının panele tam verımlı olduğu anda olur oda 3-4 saatı geçmez ha şarj suren 5-6 saatte 12 volt 7A akuyu tam doldurur kişin bu sure değişir gün boyu doldurmıyabılırde
 
Ben bu yöntemi denedim. 5 watt panelim vardı 250 ma akım veriyordu. Bunu 7 amperlik aküye direkt bağladım 3 yada 5 gün sonra akü sizlere ömür benim akü öldü.

banada bir arkadaşım söylemişti amatör radyocu idi bir telsiz aktarma istasyonunda bu şekilde kullandıklarını sorun yaşamadıklarını söylediler. Malesef bende işe yaramadı.
 
sayın serkan ustam bu bağlantı ole 5 günde 5 ayda aküyü bozması mumkun değıl kaldıkı 5 watt yanlış anlamayın dedığınız doğrudur ama akü başka sebeplerden dolayı bozulmuş olabılır 5 watt panelle 12 volt 1.2 A akülerı köy içme suyu depoları otomasyonunda kullanıyorum bir yıldan önce hiç bozulan olmadı kaldıkı 3 yıl oldu daha çalışanlar var benımde başima sızın dedığınız gıbı akü bozulması geçtı bir ay sonra akü çalişmiyor baktım akü boş azda olsa milivoltlar sevıyesınde olması gerek hiç tık yok akünün kutup başlarına bir 12 volt lamba bağladım elime lastık çekıç sağından solundan aküye tıkladım bir anda lamba parladı aküyü kımıldatmadan su deposunda cihaza bağladım köy muhtarınada aküye dokunmayın bozulana kadar dıye tembıhledım daha 6 ay oldu sorun yok çalışıyor benım depo otomasyonunda fazla akim çekmıyorum belkıde ondandır 3 yıl olan cihazlarım var akü değıştırmedığım erken bitenlerde var yok değıl 6 ayda bozulanlarda var ama bu şarj dengesızlığı sebep değıl bunu denedım yınede benım dedığımı yapmak bu işte kural değıl kural dişi benım yaptığım bunu kimseye tavsıye etmem ben yapıyorum mama:) şarj unitesıde koymam hatta geçen 300 watt panele cesaret edemedim yüksek akim var aküyü bozabılır diye red rölelı kesıcı koydum akim yukselınce voltajı duşurdum :) nedense ben her zaman regule koymaya karşıyım ama doğru ama yanlış :))
 
En dertsiz yol cyclic çalışacaksa 14.4 voltu verirsin istediği gibi dolsun, akım sınırlamaya gerek yok. Sadece elektrik kesildiğinde iş yapacaksa 13.6 voltu ver gitsin. Hiçbirşey olmaz
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,532
Kullanıcılar
449,908
Son üye
EFZA

Yeni konular

Geri
Üst