Güneş enerjisi ile su ısıtabilir miyim?

Bugracik

Üye
Katılım
28 Mar 2018
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
24
Güneş pili ve resistant kullanarak su kaynatmalıyım, fakat bunun için 2000w gibi değerler gerekiyor ve bu güneş panelleri de çok pahalı. Benim 1 çay bardağı kadar suyu ısıtmam gerekiyor, bunun için 2.5 watt gibi bir güneş pili alsam işime yarar mı?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
güneş pili ile elektrik enerjisi üretilir. sizin ihtiyacınız güneş kollektörüdür.
Peki bu 1 çay bardağı için kullanacağım güneş kollektörünün hangi değerlere sahip olması gerekir? Aynı zamanda bunu nerelerden temin edebilirim (Maliyeti çok yüksek olmamalı sadece 1 çay bardağı suda projemin işe yaramasını sağlayacak)
 
o 1 çay bardağı suyu ne kadar sürede ısıtmak istiyorsunuz?

önce ısı yükünü hesaplarız. Bu ısı yükünü elektrik enerjisi cinsinden watt gücüne çeviririz. Önemli soru süre bu gücü kaç dakikada suya verirseniz o kadar sürede 1 çay bardağı suyu kaynatmış olursunuz.

önce Q=MxCxDT den kalorik yük hesaplanır
sonra watt cinsinden güç elde edilir.
Sonra süre ile orantılarsanız o kadar suredeki gücü hesaplarsınız. alın size panel gücü..

Bu formülü ve birim çevirmeyi biliyorsanız akşam bu konuda beraber hesaplayalım. Hangi okul kaçıncı sınıfsınız?
 
Süresi çok önemli değil, 1 saat ya da daha düşük olabilir.

Formülü ve çevirmeyi bilmiyorum, yardımcı olursanız sevinirim. 7. sınıfım.

İlginiz için teşekkürler
 
1 bardak suyu 1 litrenin 1/5 i yani 0.2 kg 200 gr olduğunu düşünerek hesap ediyorum. sıcaklık farkınıda 20 C den 100 C dereceye alıyorum.

Q=MxCxDT

M= 200 gr
c= 1 Cal/g°C
DT= 80 C

Q= 200 x 1 x 80 = 16000 kalori

buda watt olarak 19 watt güç yapıyor. 1 saatte bu gücü uygularsanız 100 C dereceye ulaştırırsınız. 30 dakika için iki katı güç uygularsınız 38 watt yapar. 15 dakikada ısıtayım derseniz 76 watt yapar.

Not : Bu süre ve güçler hesap edilirken ısı kaybı göz ardı edilmiştir. Bu güçlerde suyu kaynatmak için süre hesaba göre biraz uzayabilir.

Şahsi fikrim bu işi güneş enerjisi ile yapacaksanız 100 watt bir panel alınız. 18 volt için bir rezistans yaptırınız yada kendinizde yapabilirsiniz. Aşağıda omajını hesaplarım 100 wat paneli bu resiztans ile yapacağınız bir bardağa montajlayıp 10 - 15 dakika içinde 1 bardak suyu ısıtabilirsiniz. ( kaynama noktasına kadar )

18 voltta 100 watt güç için 5.5 amper yapar. Yapacağınız rezistans bu güce dayanmalı. İç direnci ise 3.26 ohm olmalı.

Kolay gelsin.

Not : sizden ricam bu projeyi hayata geçirecekseniz ilerlemelerinizi bu konudan paylaşırsanız sevinirim. Bizlerde bilgilenmiş oluruz.
 
2 KAp arasında vakum oluşturmalısın, misal 2 kavanoz içiçe geçecek, dıştaki şeffaf içerdeki siyah boyalı. Resimdeki gibi yapıyı simüle edecek yapıda, kapağı da mantar panodan kesip kapağa yapıştır. HA vakum oluşturmak basit öğrenci kardeşim bir veya birkaç kibrit çöpü yak dıştaki kavanoza at vakit geçirmeden kapağı kapat ;).
vakumlu-tup.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,240
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst