güneş enerjili araç kliması hakkında..

jftdi

Üye
Katılım
19 Ocak 2014
Mesajlar
3
Puanları
1
herkese merhabalar.

makine mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim ve bitirme tezi olarak güneş enerjisiyle çalışacak bir araç kliması yapmam istendi. araçtaki mevcut klimayı besleyemeyeceğimden ötürü ekovatlı bir sistem yapmayı düşündüm. seçtiğim ekovat 12v dc ile çalışıyor. fanlı kondanser vs bütün parçalarla birlikte toplam sistem kalkışta 12 a normale döndüğünde ise 3-4 a civarı akım çekiyor. parçalarımı okul alacağından okula ekovatlı sistem parçalarını + 100 w 12 v 2 adet güneş paneli + 20 a lik jel akü siparişi verdim. fakat öğrendiğim kadarıyla güneş panelleri direk olarak akülere bağlanmıyormuş. araya şarj regülatörü gerekiyormuş sanırım. nasıl bir şarj regülatörü almam gerek? ayrıca bu sistem hakkında herhangi bir yerinde bir yanlışlık varmı yokmu bilgi verirseniz çok sevinirim. elektrik konusunda çok bir bilgim yok. sizlerin değerli bilgilerinden faydanalmak inanın beni çok mutlu eder.
şimdiden teşekkürler..
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
100 watt gücü aktarabilecek güçte bir şarj regülatörü lazım. Solar işi yapan bütün firmalardan temin edebilirsiniz. Almadan önce firmaya elinizdeki paneli ve akülerinizin bilgisini verirseniz onlar size en uygun ürünü önerecektir.

Ayrıca projenizle ilgili gelişmeleri burada resimli olarak paylaşırsanız seviniriz. Bizlerde gelişmelerden haberdar oluruz. Yapacağınız klimanın kapasitesini nasıl hedsapladınız?

kolay gelsin..
 
çok teşekkür ederim. tabikide proje ilerledikçe seve seve paylaşırım.
parçaları ben alacak olsam hiç bir sorun yok satıcıyla birebir muhattap olurum fakat okulun satın alma departmanı alacağı için benim kendilerine şu şu parçayı bana alın demem gerekiyor. bu noktada sıkıntı çekiyorum açıkcası. ekovatım çok büyük kapasiteli değil 275 btu luk çok küçük bir sistem. amacım zaten birebir soğutma değil işin prototipini oluşturmak. okulun sağladığı bütçeyle ancak bu kadar yapılabiliyor malesef. seçtiğim ekovatın teknik değerleri resimde mevcut. inşallah gerekli soğumayı elde edebilirim..
anr9.jpg
 
245 btu baya düşük bir değer.. 1000 btu bile değil. Sistemi kurup soğutma efekti alırsınız ama bir aracı soğutamazsınız. bir prototip olur örnek teşkil eder sadece sistem küçük olduğu gözlemlenir. Sonuç olarak kapasitenin arttırılması öngörülür.

sizin sipariş ettiğiniz panel açık kontak voltajı 18 volt ve üzeri olmalı.. 100 / 18 = 5.5 yaklaşık değer verir. siz 10 amper saatlik bir şarj ünitesi alırsanız uygundur. Aşağıdaki ürün mesela uygulamanız için uygundur. Paneliniz ile akünüzü bu ürünle veya benzeri özellikteki farklı marka bir ürünle kullanabilirsiniz.

Ürünler - Fotovoltaik Sistemler - Solar Şarj Cihazları - SUNSET Şarj Cihazı SR 12M - SR 20M - SR 30M - SUNSET Dünya'nın Gelecekteki Enerjisi

http://www.sunsetenerji.com.tr/dokumanlar/sunset_sarj_cihazi_sr_12m_-_sr_20m_-_sr_30m.pdf

Projenizi merakla takip ediyor olacağım. Her türlü fikir alışverişi ve destek için yardımlaşabiliriz. kolay gelsin..
 
Tekrardan teşekkürler gelişmeleri paylaşacağım fikir alışverişine ihtiyacım var çünkü.
Dediğim gibi 100 w 12 v luk 2 adet panel siparişi verdim tanesi 8.3 a akım veriyo. 18v demişsiniz ama anlamadım o noktayı sipariş ettiklerim bu sisteme uygun değilmi?


iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
 
2 adetlik kısmını atlamışım. Okurken kaçırmışım sanırım ama bu önerdiğim şarj aleti 20 ampere kadar kontrol eder. sorun çıkmaz. iki panel paralel bağlanıp akünüzü şarj edebilirsiniz. Ancak 20 amperlik jel akü 2 panel için küçük kalıyor. aküler 1/10 u oranında şarj edildiğini düşünürseniz 2 panel ile 10 amper saat elde edersiniz. 10 saat için 100 amper saatlik bir akü kullanmanız daha mantıklı. Eğer aküyü sipariş etmediyseniz bence değiştirin. Evet biliyorum akü maliyeti gerçekten arttırıyor ama yada aküyü değiştirmeyecekseniz paneli 2 adetten 1 adede düşürün.

Aslında hareket noktanız bu sistemle klimayı ne kadar çalıştırmak istiyorsunuz ? hareket noktası burdan başlayarak güç hesabı yapılıp akü şarj aleti ve panel bu hesaba göre seçilmelidir.

kompresörünüz kalkıştan sonra 4 amper e kadar düşüyor. 20 amperlik akü ile idealde bu klima durmaksızın 5 saat çalışır hesabı yapılabilir. Siz nasıl hesapladınız sonra hüsran olmasın. gündüz panel destekli klimanızı çalıştırırsınız gecede akü ile bahsettiğim sürece sistem çalışmaya devam eder.

kolay gelsin..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,889
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst