Güneş Enerji Santallerinde Yıldırımdan Korunma

Emre9348

Üye
Katılım
1 Eyl 2018
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
30
Merhabalar

Bir beyin fırtınası yapalım.

Sorum 1 : Yıldırımdan korunma sistemlerinde aktif ve pasif paratornerler bulunmaktadır. Güneş enerji santrallerinde pasif olanlar kullanılmaktadır. Hangisi daha doğru.

Sorum 2: Yıldırımdan korunma sisteminde topraklama nasıl yapılmalı ve kaç ohm olmalı?

Sorum 3 : Güneş enerji santrallerinde yıldırım topraklamasını 2 çeşit olarak yapıyorlar. 1.fliz kaz ayağı . 2.filizde araya spark-gap sönünleyeci ile eş potansiyel baraya bağlanıyor. Bu ne kadar doğru? Kaz ayağından sisteme potansiyel sürüklenme meydana gelirmi ?

Bu yıldırım konusunda baya kafa karışıklığuı yaşamaktayım. Düşüncelerinizi öğrenmek isterim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
cevap 1 : Teknik olarak ikisi de doğru, mühendisin tasarımına bağlı bir durum. Aktif paratonerin koruma çapı mevcut, pasif paratoner sadece şemsiye etkisine sahiptir.

cevap 2: topraklama ölçümü kaç ohm olmalıdır ve topraklama nasıl yapılır linklerdeki yazı soruna cevap olur.

cevap 3: topraklamanın hangi yöntemle yapıldığı değil topraklama geçiş direnci önemlidir. Akım toprağa geçerken iletken-toprak arasındaki bu direnç ne küçük olursa akım daha yüksek değerde toprağa geçer. Teknik olarak bütün topraklama hatları eş potansiyel bara da birleştirilmelidir.

Son olarak potansiyel sürüklenme ; toprak-iletken arasında potansiyel fark olmaz ise akım toprağa geçmez.
potansiyel fark olmaması için iletkenlerle kafes sistemi yaparız. Buna faraday kafesi denir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,911
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst