güneş algılama elemanı

kaankirmc

Üye
Katılım
2 Eki 2010
Mesajlar
20
Puanları
1
arkadaşlar güneş takip eden güneş paneli yapacağım bunu için güneşin tam olarak yerini tespit etmem gerekecek güneşin yerini nasıl tespit edeceğime dair yardımcı olabilirmisiniz
 
Daha önce buna benzer birşey yapmıştım. Amatör bir çalışma ise sende deneye bilirsin.Panelleri hareket edebileceği bir platforma yerleştir. Kuzey-Güney yönünde çevirecek bir motor. Doğu-Batı yönünde çevirecek bir motor daha ekle. Bir kutu al. Dibine 5 adet LDR yi (+) şeklinde monte et . LDR lerin çıkışına basit bir transistörlü sürücü ekle . Kutuyu kapat. Işık geçirmeyecek şekilde aliminyum folyoyla sar. Kutunun üst tarafında tam orta yere küçük bir delik aç. Düzeneği güneş panelinin bir kenarına yerleştir. Kenarda kalan 4 adet LDR yi motorları uygun şekilde çalıştırmak için ortada kalan LDR yi ise motorları durdurmak için kullan.

Güneş panele dik geldiğinde kutunun deliğinden giren ışık tam ortadaki LDR ye düşecektir. Bu durumda motor durur. Güneşin konumu değiştikce delikten giren ışıkta diğer LDR lere doğru kayacaktır. Diğer 4 LDR den birinin üstüne geldiğinde. İlgili LDR kendisine bağlı motoru uygun şekilde çalıştırıp panalleri ğüneşe doğru çevirmeye başlayacaktır. Taki kutunun içindeki ışık ortadaki LDR ye gelinceye kadar. LDR ler arasında biraz boşluk bırakarak hassasiyeti istediğin şekilde ayarlayabilirsin.

Kolay gelsin...
 
güneşin değil, ışığın yoğun olduğu yönü arıyorsan ldr' ler var. Biraz elektronik bilgin varsa onlarla bu işi halledebilirsin.
 
teşekkürler güneş deyilde ışığın yoğun olduğu yönü arıyorum bunun için en az 2 ldr yi karşılaştırma yapmam gerekiyor bunu için ldr nin hassasiyetine güvenebilirmiyim bide burda paneli motor olarak hangi motoru seçiyim
 
bitirme projem bu benim burda mikrodenetleyici kullanrak yapmak istiyorum
 
LDR,photo transistör
 

Forum istatistikleri

Konular
128,104
Mesajlar
914,994
Kullanıcılar
449,803
Son üye
ERSEDAT

Yeni konular

Geri
Üst