Gümüş Bobin ?

hamdiilter

Üye
Katılım
24 Haz 2018
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
36
Herkeze Selam Ben bir lise mezunuyum onuda aciktan bitirdim bir sorum var biliyorsunuzki indiksiyon motorlarında sarılmış bakır tellere gerilim verilince aciga cikan manyetik alanla ortasindaki rotoru donduruyor sorum şu gümüş bakırdan daha iletken ayrıyetten mıknatısta çekmiyor bakır gibi eğer gümüş bir tel ile sargı yapılırsa normal gerilimle daha çok manyetik alan oluşturulup daha fazla rpm ve daha fazla tork elde edilebilinirmi teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yani Ben bu konulara aşırı meraklıyım umarım teknik bilgisi olan birisi beni aydınlatır :)
 
Fiyat performans oranı iyi olsa gümüşten yaparlardı. Alüminyum sargıları gördüğüm gibi aliminyum üzeri bakır kaplanmış olanlarınıda (bakır gibi görünsün diye) gördüm. Haksız rekabet yapanlar genelde kullanır.
 
Birgün bende deniycem aynı şekilde jeneratörler içinde verim artabilir denemek lazım boş durmamak gerek.
 
Tork devir v.s. değişimi gözlenemez. Bu verileri etkileyen frekans motor kutyup sayısı kaç fazlı olduğu gibi veriler etkendir.

Motor sargılarında gümüş kullanılması tel çapı sipir sayısını etkiler. Buda motor maliyeti ve ağırlığını etkiler.
 
Tork devir v.s. değişimi gözlenemez. Bu verileri etkileyen frekans motor kutyup sayısı kaç fazlı olduğu gibi veriler etkendir.

Motor sargılarında gümüş kullanılması tel çapı sipir sayısını etkiler. Buda motor maliyeti ve ağırlığını etkiler.
peki verimi etkilermi yani sonuçta manyetik alan daha fazla oluşacaktır.
 
Verimi etkiler ancak öyle ahım şahim bir verim artışı beklenemez. Gereken en ideal bakır verimi zaten alınıyor.

Bir elektrik motorunun verimini sadece iletken kaybı olarak düşünmeyiniz.

Bunun dışında mekanik kayıplar sürtünme ve rotor ile stator arasındaki kayıplar nüve kayıplarıda bulunmaktadır. Benim ilk başta aklıma gelenler bunlar.

Şöyle söyleyeyim örneklersek,

Bir motor düşünün bakır sargı ile yapılmış , aynı güçteki başka bir motor düşünün alüminyum sargı ile yapılmış. Şu an piyasada bu iki ürün mevcut. İkisi arasında çok büyük fark yok. Nedir bu fark kullanılan tel çapı ve sipir sayısı ili iletkenin oluşturduğu manyetik alana göre hesaplanıp çıkartılıyor.

Keza aynı şekilde farkli iletkenler kullanılan transformatörlerde mevcuttur.

Siz bu motoru gümüş ile de sarıp yapabilirsiniz. Sonuçta gümüşte bir iletkendir ama bakırla arasında öyle çok aman aman fark yoktur. Sonuç bir kaç sipir fazla yada eksik olacak.

Aşağıda faydalı bilgi var.

Adsız.png
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst