Güç Trafoları online izleme/ Koruma Cihazları Hakkında

tnrkltn

Üye
Katılım
1 Ara 2008
Mesajlar
38
Puanları
1
Arkadaşlar bir konuda değerli fikirlerinize ihtiyacım olacak!

Ülkemizde çok yaygın olmadığını düşünüyorum ve eğer forumda kullanan yada bilgisi olan varsa 1-Online TR monitoring System(DGA ) yada 2- Tranformer Protection System(TPS) ürünleri için ne dir fikirleriniz? Muhtelif 60-75 MVA trafolarım var ve bu ürünleri araştırmaya başladım.

1- online izleme denen TR ye vana vb ile monte edilen ve zamanla TR de olusan muhtelif gazları (hidrojen,Asetilen,Nem,Karbon diooksit/monoksit vb )izleyen bir sistem hani bizler 6/12 aylık periodlarla yağ/gaz analizi yaptırırız ya cihaz bunu saatlik yapıyor ve PC den takip ediyorsun. Siemens ve GE nin çeşitli opsiyonel cihazları mevcut

2- TP denen sisytemse bir nevi yangın sondurme sistemi TR de oluşan olası sıkışma, ark, kısa devreyi müteakip gelecek olan patlamada ms mertebesinde koruma rölesi yada zati korumalar olayı anlayamamışken TR ye nitrojen basıp arıza yı ! engellemiyor! ama patlamayı /yangını engelliyor .Bunu da bir Fıransız firması(Sergi) yapıyor (Fransızlara kılız ama ayrı mevzu !)



Şimdi değerli görüşleriniz yanısıra özellikle kullanan arkadaşlarım varsa onların yorumunu rica edeceğim.( 2 sinide al tak en iyisi demeyelim fiyatlar uçuk)
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
mr ın internet sitesinde 1. kalem ile ilgili bilgi alabilirsin. ben kullanılmasını tavsiye ederim. bunların yanısıra online PD (kısmi deşarj) cihazlarını da tavsiye ederim ki bu cihaz daha yağ bozulmadan kısmi deşarj hareketlerine göre uyarı yapıyor ki trafo devre dışı kalmadan yani problem büyümeden müdahele edebilirsiniz
 
2 numarali secenekte vermis oldugunuz ürün cok daha spesifik bir koruma saglamakla birlikte 1. secenekteki ürünle trafonun hemen hemen bütün önemli fonksiyonlarini izleyebilirsiniz (Yagin icindeki nem miktari, gaz analizi, yagin sicakligi, kademe degistiricideki kontaklarin yipranmasi, trafonun geri kalan ömrü,...)

Ben iki firmanin bu siniftaki ürünlerini incelemistim.
1 - MS3000 : AREVA zamanindan beri satilan Alstomun ürünü
2 - TEC : ABB'nin ürünü

Iki ürün de hemen hemen ayni özelliklere sahip. Benim gördügüm kadariyla aralarindaki tek fark MS3000'in kismi desarj da ölcebilmesi. Daha detayli bilgiyi internet sitelerinden bulabilirsiniz
 
merhaba;

36/0,4 kv 1600 kva bir trafo için bu TEC in yaklaşık fiyatı nedir?
 
Trafo içerisindeki yağ analizi yapan cihazları daha once denemiştik (hidrocal ) . ancak istenilen verimi alamadıgımızı soyleyebilir. Cihazlar sık sık arıza yaratmakta olduğundan dolayı.
Gelelim sergi cihazına. Zaten basta fransız sirket oldugu için tepkili yaklaşmak gerek. Sergi daha once türkiyede o dedidgiiniz sistemin bir alt versiyonunu yapmıştı. Ancak yine benzer sıkıntılardan dolayı hepsi iptal edildi. Eski sistemi degistirip yenilik yaptıklarını soyluyorlar ama bence fazla bir faydası olacagınıda zannetmiyorum acıkcası. Trafo iç yapısında bir arıza meydana gelirse zaten o trafoyu tekrar servise alamıyorsunuz.
Serginin o cihazı eski güç trafolarında deve boynunun bir degisik versiyonu gibi birsey acıkcası. İç basınçtan dolayı sadece tankı korumayı hedefliyor. Pek fazla da bir faydası olacagını düsünmüyorum. Hiç faydasıda yok demiyorum tabiki.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,037
Kullanıcılar
449,808
Son üye
YunusKibar

Yeni konular

Geri
Üst