Güç Kaynağında Gerilime Bağlı Akım Değişimi

Yusuf&CNC

Usta Üye
Katılım
14 Ağu 2015
Mesajlar
1,554
Puanları
181
Konum
İstanbul
Merhaba,

Mekanik bölümünde CNC ile ilgili sorularımıza cevap arasak da, güç kaynağı sorusu için sanırım doğru yerdeyim.

Elimde 48V - 12.5A değerinde bir güç kaynağı var. Kataloğuna göre voltajı 41 ve 56 volt arasında ayarlama olanağı var, hatta yükte değilken 36 volta kadar düşürebiliyorum. Sorum, eğer toplam güç sabit kalacak ise voltaj değişimine bağlı olarak, güç kaynağı tarafından sağlanan akım da ters orantılı olarak artar veya azalır mı? Güç kaynağının içinde max akımı (12.5A) sınırlayan bir devre var mıdır?

https://www.meanwell-web.com/en/download_datasheet.php?products_id=PSP-600-48&type=3

CNC de kullanacağım sürücüdeki TB6600HG entegresinin güvenli çalışma aralığı max 42V ve 4.5A (peak) olarak verilmiş. Bu nedenle güç kaynağını 40V olarak kullanmayı düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Entegrenin nominal akım gerilim değerleri nedir. Maksimum değere yakın değerde süreceksiniz orta vadede bu problem çıkarabilir. Guç kaynağı kaliteli ise içinde akın sınırlayıcı vardır.
 
Yusuf bey merhabalar,

Meanwell guc kaynaklarini ve bir cok cesit smps guc kaynaklarini kimi zaman ariza kimi zaman cikis voltajini degistirmek icin degisik modifikasyonlar uzerine ugrastim.

Edindigim bilgiler cercevesinde sunu soyleyebilirim. Smps guc kaynaginizin kontrol entegresi TL494 ise buyuk ihtimal bu entegredir hem akim hemde gerilim kontrolu yapmaktadir.

Bunu soylerken bu cihazlar oncelikli cikis voltajini kontrol eder ve cikis voltajini istenen ayarlanan seviyeye getirir. Siz bu smps guc kaynaginiza yuk bagladikca bu voltajda dusus meydana gelir. Bu dusus entegreye cikistan yapilan geri besleme ile smps calisma frekansini degistirerek sabit tutulur.

Akim sinirlamasi ise su sekilde calisir. Cikis dc hatti uzerinde negatif hat uzerinde sont direncleri vardir. Bu sont direncinde dusen gerilim guc kaynaginizdan cekilen akim maksimuma gelince TL494 entegresi cikis voltajini ya komple kapatir yada voltaji dusurur. Daha once maksimum yuk testi hic yapmadim. Denemek lazim.

Deginecegim nokta akim gucu dusuk bir smps ile bu test esilip kesiyormu yada limitliyormu denemek lazim.

Aslinda size set ettiginiz maksimum voltaj ve akim degerlerini gecmeyecwk bir guc kaynagi lazim. Hangisi once limitlere gelirse guc kaynagi ona gore ayar yaparak cikistaki yuku korumaya alacak.

Kolay gelsin.
 
Yanıtlar için teşekkür ederim.

Aslında gücün sabit kalacağını böylece voltaj düşük ayarlandığında akımın artmasını (işime de yarayacağı için) umut etmiştim. Böyle düşünmemin bir nedeni de voltajdan farklı olarak akımın fazla olmasının sorun yaratmaması (yanlış bilmiyorsam).

Güç kaynağının kataloğunda OVERLOAD için şöyle bir açıklama yapılmış ama yorumlayamıyorum;
  • 105 ~ 135% rated output power
  • Protection type : Constant current limiting, recovers automatically after fault condition is removed
 
Son düzenleme:
Güç kaynağının kataloğunda OVERLOAD için şöyle bir açıklama yapılmış ama yorumlayamıyorum;
  • 105 ~ 135% rated output power
  • Protection type : Constant current limiting, recovers automatically after fault condition is removed

Bu bilgi tamda istediginiz ozelligi anlatiyor. Kataloga gore akim limiti asildiginda cikis voltajini dusurerek asiri akim cekimini engelliyor. Yani tamda sizin ilk mesajda istediginiz sekilde cikis gucunu sabit tutmak icin voltaji dusuruyor.

Cikis voltajini kapatmayarak sistemin devamliligini sagliyor.
 
Sabit akım koruması var olduğunu söylüyor. Kısa devre ortadan kalktığında otomatik olarak düzeldiğini söylüyor. Gayet güzel bir güç kaynağı.
 
Aslında beklentim voltaj ayarı ile gücün sabit kalıp akımın sınırlanmaması, voltajı düşürünce amperin artması idi yani 48V x 12.5 A = 600W olan güç kaynağının voltajını düşürünce 600W / 41V = 14.6A lik güç kaynağı gibi çalışması.

Beklentimden daha önemli olan, elektrik-elektronik ürünleri tehlikesizce ve bozmadan kullanabilecek kadar tanıyıp bilebilmek.

Yardımlarınız için teşekkür ederim. Artık başım sıkıştıkça uğrarım:)
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,863
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst