Güç kaynağı watt önemi

Hergul

Üye
Katılım
27 Ocak 2013
Mesajlar
39
Puanları
1
Merhabalar. 0-30 güç kaynağı yapacağım okul için. kullanacağımız trafonun 10 watt 5 watt 20-25 watt olması neyi değiştirir ? sonuçta her türlü maksimum 30 volt alacağız.. ?
 
cekebilecegn amperi belirler

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
 
evet mantık olarak öyle onda bi sıkıntı yok. 5w da da 10 w da da çalışmayacak mı devre. sonuçta istedikleri gerilim belli
 
Çalışır ama hocan güç transistörlerinin soğutmasının yeterli olup omadığını, yükteki çıkışı denemek için 24 Voltluk far ampülü falan bağlayabilir. Bu nedenle 50 VA'nın altında trafo kullanma.
 
evet mantık olarak öyle onda bi sıkıntı yok. 5w da da 10 w da da çalışmayacak mı devre. sonuçta istedikleri gerilim belli

Devre 30 watt güç istese nasıl çalışacak ? 20 volt ile çalışan 1 amper çeken bir devreye 15 wattlık güç kaynağı bağlarsan devre çalışırmı ? çalışırda nasıl çalışır
 
Devre çalışmam demez.Gerilim düşebilir,devrede bazı elemanlar yanabilir.Sıkıntı olur,kolay gelsin.
 
Ayarlı güç kaynakları kısaca iki bölümden oluşur. 1 transformatör. 2 Gerilimi ayarlayan ve regüle eden elektronik kit. Trafo gücüyle regülatör kısmı ise gerilimi ayarlama aralığı ve akım taşıma kapasitesiyle tanımlanır. Elimizde şöyle bir güç kaynağı olsun.15 VA (trafosunun gücü) 0-30V 1A (elektronik kartın gerilim ayar sahası ve akım taşıma kapasitesi) tabiki bo değerler ayrı ayrı verilmez. 15VA 0-30V 1A şeklinde verilir. Doğal olarak güç kaynağına bağlanacak yük söz konusı değerlerin hiç birini geçmemelidir. Şimdi durumu örneklerle açıklıyalım.

Örnek 1 : Elimizde 20V 20VA lik bir yük var. Akımıda I=S/U 20/20 I=1A Bu yükü kaynağımıza bağlıyabilirmiyiz. Akım 1A sorun yok gerilim 20V sorun yok . Güç 20VA burada sıkıntı var. Yükün gücü 15VA den büyük olmamalı. Bu yükü kaynağımızla besleyemeyiz.

Örnek 2 : Elimizde 5V 10VA lik bir yük var. Akımıda I=S/U 10/5 I=2A Bu yükü kaynağımıza bağlıyabilirmiyiz. Gerilim 5V sorun yok. güç 10VA sorun yok. Ama akım 2A . Akım 1A dan büyük olduğundan bu yüküde kaynağımızla besleyemeyiz.

Örnek 3 : Elimizde 10V 10VA lik bir yük var. Akımıda I=S/U 10/10 I=1A Bu yükü kaynağımıza bağlıyabilirmiyiz. Gerilim 10V sorun yok. güç 10VA sorun yok. Akım 1A sorun yok. O halde bu yükü kaynağımıza bağlaya biliriz.

Umarım yardıcı olabilmişimdir.

Kolay gelsin...
 
Merhabalar. 0-30 güç kaynağı yapacağım okul için. kullanacağımız trafonun 10 watt 5 watt 20-25 watt olması neyi değiştirir ? sonuçta her türlü maksimum 30 volt alacağız.. ?

Max. ayarı olan 30 volt dc.'de, sözgelimi güç kaynağınızın en az 2 amper vermesi isteniyorsa; 30*2=60 watt.'ın,güç transistörlerinin soğutma+yarıiletken iç kayıpları da göz önüne alınmasından sonra,trafo seçiminin buna göre yapılması gerekir.Örneğin trafonun güç faktörü 0.88 ise, 60 watt./0.88=68.18 VA'lık daha büyük kapasiteli bir trafo seçilmesi gerekir.Ancak devredeki yarıiletken kayıpları da düşünüldüğünde 75-80 VA'lık trafo seçimi,istenilen net çıkışı almak için belki en doğrusu olacaktır.Bu durumda bizim yaptığımız 1.(İlk)seçimimiz,güç kaynağının en az 2 amper net akımı,max.30 volt dc.' de kayıplar tam çıktıktan sonraki net durumuna göre "VA" değerine göre tam ayarlayarak vermesi üzerinden yapılmış olur.

Bir de elinizde örneğin 140 VA'lık mevcut kapasitede bir trafonuz bulunsun.Bundan max.30 volt,2 amper dc. elde etmek istediğinizde,bu değer hocanızın projede belirttiği güç değeriyle tamamen ayniyse,direk bu trafoya bağlarsınız.Güç transistörleri örneğin sadece 2 amperlik çıkış değerindeyse,çıkışta yalnız bu amper şiddetindeki akımı soğutma ile alırsınız,geri kalan trafo gücü (amper) trafoda hazırda bekler,yani trafodaki gücün (Amper) tamamı kullanılıp da çıkışa verilmemiş olur.

Ancak projede yapılması istenen bu güç kaynağının,çıkış değeri,örneğin 4 amper,30 volt dc.olması ayrıca istenirse,güç transistörüne örneğin,paralel ayni marka ve tipteki bir ikinci transistörü,e-b-c bağlantılarıyla paralel bağlayıp (Ancak devrenin çalışma prensibindeki önemli bir özelliği buna da tam olarak uygunsa) 2+2=4 amper çıkış değerini,30 volt dc.'de soğutma ve yaıiletken iç kayıplarıyla birlikte net olarak karşılayacak şekilde,yine normalde 2 kat "VA" değeri yüksek,140 VA'lık ayni trafodan da rahatça alabilirsiniz.

Bu 2. durumda da,max.çıkış güç değerine göre değil,sadece mevcut trafo gücümüze göre,bu ayarlı güç kaynağı devremizin,akım (Güç) sınırını küçük bir tadilatla arttırmış oluruz.Yani "trafoyla-çıkış güç değeri" arasında 2 ayrı seçim ve ayarlama da,bu şekilde ayrı ayrı (Devre yapısı ek bir güç transistörüne,ek bir yarıiletkene tam olarak da izin verebiliyorsa) mümkün olabilir.Trafo gücünün fazlasını (Yariletken+trafo kayıpları da dahil edilip) değil de,azını seçmek,trafonun,çıkıştaki bu çıkış gücünü karşılamadaki yetersizliklerinden dolayı oluşan olumsuzluklarla güç devresi için mahsurludur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Merhabalar. 0-30 güç kaynağı yapacağım okul için. kullanacağımız trafonun 10 watt 5 watt 20-25 watt olması neyi değiştirir ? sonuçta her türlü maksimum 30 volt alacağız.. ?

Voltaj olarak boşta görürsünüz ama yük durumuna göre voltajınız kendiliğinden düşecektir. 30 voltta 1 amper verebilen bir trafo ile 0 - 30 volt ve 0 - 1 ampere kadar değerler alabilirsiniz. 15 volta kadar aynı trafodan 2 amper almak için resimdeki devre yaparsınız. 2-4diyotköprü.jpg
 
hepinize yardımlarınızdan dolayı ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst