Güç Kaynağı Problemi ve Akım Arttırma

Kapasitemetre varsa kondansitörlerden emin olabilirsin.
 
Herkese ilgilendiği için teşekkür ederim. Sorunun sebebi belli oldu. Kusura bakmayın. Sizleri de uğraştırdım ama sizlerin sayesinde de eksik bilgilerimi tamamlıyorum.

Ben bu adaptöre araç kızdırma bujisinden yaptığım sıcak hava tabancasını bağlayarak yük testi yapıyordum. Bugün buji soğukken 12v 21 amper bir led adaptörüne bağladım ve çektiği akımı pensampermetre ile kontrol ettim. Gördüm ki soğukken başlangıçta 10 amper çekiyor. Bujinin rezistansı ısındıkça da çekilen akım 5 ampere kadar düşüyor. Ben işte sıcakken o 5 amper kısmını görmüş ve yanılmışım. Sizi de eksik bilgilendirmiş oldum.

Bunun üzerine cihazın aşırı akım koruması olduğu fikrini sizlerden alarak 10 ampere kadar test edebilen yük test cihazını bağladım. Adaptör 13.52 volt (13.8 volt demiştim düzeltiyorum) veriyor boşta. Yüke bağladım ve 5.9 ampere kadar 12 voltun altına inmiyor. 6 amperin biraz da üzerinde verebiliyor. 7 amper çekmeye çalışınca çıkış voltajı sıfıra iniyor. Yani haklısınız aşırı akım koruması varmış. Buji başlangıçta 10 amper çekip ısındıkça amper düşüyordu. Bu adaptör korumaya geçip de voltajı düşük tutunca buji ısınmadı ve haliyle korumadan çıkamadı.

Kısa devre koruması da var bu adaptörün. Devrede birkaç eleman görünce pek ihtimal vermemiştim ama iyi adaptörmüş.

Tekrar kusura bakmayın.
Kapasitemetre varsa kondansitörlerden emin olabilirsin.

Aynen açmışken kontrol ettim hocam. Sağlam onlar da neyse ki.
Aşırı akım koruması veya akım ayar devresi yada kısadevre koruması varsa orada bir problem olabilirmi? Diyorum.

Haklı çıktınız hocam :)
Bd 141 de takabilirsin kondansatörden olabilir ısınınca çalışıyordur .Diğerrleri sağlamsa başka bişey soeun yapmaz

Akım sınırlama transiator ü varmı ? Driverlara bak sen halledersin sana sorun yapmaz bu tip arızalar....

Gaz işe yaradı hocam :D
transistr soğukken betası düşük olduğu için yeterince akım veremediğinden voltaj düşüyor. ısındıkça betası artıyor daha yüksek akım verebiliyor ve voltaj yükseliyor. bd135 veya bdx53 ler ya arızalı yada patates baskı.

Akım korumasından çıkamamasının nedeni de sizin dediğiniz gibi Transistör kalitesinden olabilir. Hatta 3-4 voltlarda değil de voltajın sıfırlanması gerek ama kararsız kalıyor cihaz. Bir fırsatta onları değiştiririm olmazsa. Teşekkürler.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst