güç faktorü cos fi farkı

ustainci

Üye
Katılım
18 Tem 2008
Mesajlar
47
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar
bir isletmede kompanzasyon yapmaya çalışıyorum baya sıkıntılı bir durum var güç kontrol rolesi üç fazındada cos fi sini 1.00 yapıyor olmasına rağmen endtuktif %19 kapasitif %10 larda gidiyor normal şartlarda ikiside %2 lerde olmalıydı konuyu biraz araştırınca cos fi ile güç faktörünün farklı olduğunu öğrendim sayaclarda güç katsayısı prensibine göre çalışıyormuş böyle olunca enerji analizorunun güç faktörü parametresinde L1-1.00 L2-0.36 L3-0.80 okuyorum cos fi paremetresinde üç faz içinde 1.00 okunuyor.aradaki fark sanirsam harmoniklerden kaynaklanıyor isletmenin yükü iki fazlı bir trafonun sekonderinden induksiyon ocağına benzer bakır eritme potası harmonigin kaynagida muhtemelen burdan kaynaklanıyor ben sistemin iki fazlı olmasından kaynaklanan farki potanin yanında içinde sadece monofaze kondastor olan ve rg3 12 bir role ile kumanda edilen kompanzasyon panosu ile çözüp üç fazınd cos fi sini eşit yaptıktan sonra ana panodanda üç fazlı kompanze etmeye çalışıyorum.
bu arada ana panomuz tristor kontrollü ve harmonik filtreli bir pano diğer monofaze panosu normal kondastorlu ve kontaktorlu bir pano
Yardimlariniz için şimdiden teşekkürler
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Güç faktörü ile cos fi aynı terim olarak biliyorum. Buradaki sorun fazlar arasındaki dengesiz yüklenmeden kaynaklanabilir.
 
Güç faktörü ile cos fi aynıdır. Sayacın bağlı olduğu nokta ile kompanzasyonun bağlı olduğu nokta farklı ise kompanzasyonun kompanze edemediği yükler olabilir. Sayacın olduğu yere analizör takıp cosfiyi ölçüp fark olup olmadığı görülebilir.
 
Sayaç.og. den ölçüm yapıyor analizorde üç fazinda cos fi si aynı ama güç faktörü farklı
 
Güç faktörü ile cos fi aynıdır. Sayacın bağlı olduğu nokta ile kompanzasyonun bağlı olduğu nokta farklı ise kompanzasyonun kompanze edemediği yükler olabilir. Sayacın olduğu yere analizör takıp cosfiyi ölçüp fark olup olmadığı görülebilir.
aynı değil enerji analizorunde ikisinide ayrı ayrı gorebilyorsunuz.
 
sayacın ekranından, menude gezinerek, her fazın degerlerini, akım, gerilim, cosfi vs. ayrı ayrı okuyabilirsiniz..
 
Güç faktörü ile ( pf ) Cosq nin farklı olması ,tüketici yükünün harmonikli olduğunu gösterir.Kompanzasyon tesisleri,Cosq nin düzeltilmesi prensibine göre çalışmasına rağmen,sayaçlar,pf değerine göre enerji toplaması yapar.Kompanzasyon tesisi çok iyi çalışıyor olmasına rağmen,reaktif engellenemiyor ise,harmonik filtre tesisi kurulması gerekir.Harmonikli tesislerde,Cosq başka bir değer,pf başka bir değerdir.Yani,Cosq = pf değildir.Ekli kaynaklar yararlı olabilir.
 

Ekli dosyalar

  • GUC_KATSAYiSi.rar
    111.9 KB · Görüntüleme: 138
  • HARMONİK NEDİR.rar
    19.7 KB · Görüntüleme: 78
Son düzenleme:
Aynen öyle akım harmonigi çok fazla %50 ila 500 arasında geziniyor
 
Böyle bir tesiste,kompanzasyon tesisinin çalışıyor olması bile mucize !
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,906
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst